TİCARET VE TURİZMCİLERİN ALAN DEĞİŞİKLİĞİ ÇİLESİ !

Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi mezunlarından özellikle turizm bölümü mezunlarının hem öğretmenliğe atanmalarında hem de atandıktan sonra branşlarıyla ilgili yaşadıkları sıkıntılar hiç bitmemekledir

TİCARET VE TURİZMCİLERİN  ALAN DEĞİŞİKLİĞİ ÇİLESİ  !

Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi mezunlarından özellikle turizm bölümü mezunlarının hem öğretmenliğe atanmalarında hem de atandıktan sonra branşlarıyla ilgili yaşadıkları sıkıntılar hiç bitmemekle birlikte sürekli artmaktadır.


Günümüzde bazı turizm bölümü öğretmenleri Ticaret Meslek Liseleri, Çok Programlı liseler gibi okullarda hala görev yapmakta olup il dışı yer değiştirmelerde olsun, alan değişikliklerinde olsun bir türlü istekleri gerçekleşememektedir.


           Şu anda yapılan 2012 il içi alan değişikliğinde yaptıkları haklı başvuruları İl Milli Eğitim Müdürlüklerince ret edildiğinden yine hayal kırıklığına uğramışlardır. örneğin 2000 yılında Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi turizm eğitimi bölümü seyahat işletmeciliği eğitimi ana bilim dalından mezun olan ve atama kararnamesinde esas alanında turizm ve otelcilik grubu öğretmenliği yazmasına rağmen  bir öğretmenimizin “pazarlama ve perakende'' alanına başvurusu ret edilmiştir. Böylece bakanlık yayınlamış olduğu kılavuza aykırı hareket etmiştir. Şöyle ki, yayınlanan kılavuzun ;


2- Diğer alan öğretmenleri aşağıdaki öncelik sırasına göre;


a) Yüksek öğrenimleri diğer alanlara atanmaya kaynak teşkil edenler öğrenimlerine göre atanabilecekleri alana veya diplomalarında yazılı olan yan alana ya da aylık karşılığı okutabilecekleri dersin alanına, alan değişikliği başvurusunda bulunabileceklerdir ibaresine ve talim terbiye kurulunun aylık karşılığı okutulabilecek 80 nolu kararında “pazarlama ve perakende” alanının bulunmasına rağmen


46 Konaklama ve seyahat hizmetleri 1. Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Öğretmenliği
2. Konaklama İşletmeciliği Öğretmenliği
3. Turizm Öğretmenliği
4. Turizm ve Otelcilik Grubu Öğretmenliği
5. Turizm İşletmeciliği Öğretmenliği
6. Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Öğretmenliği  Pazarlama ve Perakende Alanının;
• Satış Elemanlığı
• Sigortacılık
• Emlak Komisyonculuğu
• Gıda Satış Elemanlığı
Dallarının alan ortak ve dal dersleri

  Başvurular ret edilerek pazarlama ve perakende alanına geçmenin önü engellenmiştir, böylece bir mağduriyet örneği daha bakanlıkça ya da milli eğitim müdürlüklerince yaşatılmıştır.


Milli eğitim müdürlüklerine sorulduğunda ret edilmesinin sebebine ise alakası olmayan cevaplar verilmektedir. Diplomada konaklama ve seyahat hizmetleri alanının yazmamasıymış yani bakanlık personeli 2000 yılı diplomasında 2012 yılında “Konaklama ve Seyahat Hizmetleri” isimli yeni alan ismini aramaktadır. örneğin 1990 yılında fen bilgisi öğretmenliğinden mezun olan kişiye 2012 yılında diplomanda fen ve teknoloji dersi öğretmenliği niçin yazmıyor demesi gibi.

A. Rasim Asker

Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Burcu Şener
Burcu Şener - 11 yıl Önce

Seyahat İşlt. ve Turizm Rehberliği Öğrtmnliği bölümü yine bu yıl da mağdur edildi.Hem de kadro 0. Gazi Üniversitesi'nin bu yıl son mezunlarını verdiği Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi mezunları;Konaklama İşletmeciliği ve Seyahat İşlt ve Turizm Rehberliği Öğretmenliği olarak iki ayrı branşa ayrılan öğretmen adayları, her sene açılan''Yiyecek ve içecek Hizmetleri'' alanında sadece Konaklama İşlt Öğretmenliğine ayrılmakta. Seyahat bölümleri yine her halukarda mağdur olmaktadır.Lütfen 2014 yılı Ağustos atamalarında Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Öğretmenliği mezunlarını istihdam edebileceğiniz kadrolar açınız.

strm13
strm13 - 11 yıl Önce

burcu arkadaşın yazdıklarına tamamen katılıyorum yeter artık ya yeterrrr ne zaman atanacam bu sen de mı çalışıp kpssye bize hiçbir umut verilmediği halde girecem ya sonra ne olacak tüm emeklerim zayi mi olacak diye cok korkuyorum. böyle diyerek yıllarımızı tüketiyoruz bir insan tüm yılını atama umudu verilmeyen bir bölümden sınava girmek için harcar mı ya :( yeter magdur ettiğiniz bizi. seyahat işletmeciliği ve turizm rehberliği öğretmenleri olarak konaklama işletmeciliği öğretmenliği mezunlarının tercih haklarına sahip olmak istiyoruz biz de yiyecek içecek öğretmenliği bölümüne atanmak istiyoruz artık :( üstelik onlardan hiçbir farkımız yokken aynı dersleri okutabilecekken neden onlar tercih edebiliyor ve biz tercih edemiyoruz ?

SIRADAKİ HABER