ŞUBE MÜDÜRÜ NASIL GÖREVLENDİRİLECEK ?

“Geçici görevlendirme/atama konulu genelgenin iptalinden sonra şube müdürü görevlendirmelerinin dün nasıl yapıldıysa bugün de aynı şekilde yapılacaktır. Genelgenin iptali sonucu değiştirmeyecektir.”

ŞUBE MÜDÜRÜ NASIL GÖREVLENDİRİLECEK ?

Bakanlık, 2012/44 nolu geçici görevlendirme/atama konulu genelgeyi, 11 gün yürürlükte kaldıktan sonra iptal etti. Bundan sonra İl milli eğitim müdürlüklerine tahsis edilen şube müdürlüğü kadrolarına geçici görevlendirmeler nasıl yapılacak sorusunu akla getirmektedir. Önce şunu ifade edeyim ki; siz mevzuat metinlerini ne kadar iyi niyetle yazarsanız yazın uygulamalar niyete göre yapılmamaktadır. Yapılması da mümkün değildir. Kimse niyetleri okumamaktadır. Görevlendirmeler için biz falan kadroyu kastetmedik, savunması da yeterli değildir. Mevzuatı yazanların akıllarının ucundan geçirmediği uygulamalar ortaya çıkabilir. Bunu önlemenin tek yolu, girift halde ki MEB mevzuatına hâkim olmak ve taşradaki kadroları tanımakla mümkündür.

 

MEB’te geçici görevlendirme ile ilgili bir mevzuata ihtiyaç var. Geçici görevlendirmelerde izlenecek yol belirsizidir. Mesela, ilçe milli eğitim müdürü kadrosu münhal olduğunda yerine kim görevlendirilecek? İstanbul’da boşalan bir ilçe milli eğitim müdürlüğüne, Türkiye’nin tüm okul yöneticileri ve şube müdürleri aday durumundadır. Her an, her şekilde bir görevlendirme ile karşılaşılabilir. Hala kadrolu şube müdürlerinin görev yaptığı bir ilçede okul müdür yardımcısı, ilçe milli eğitim müdürü olarak görevlendirilebiliyor.

 

Şimdi Genelge iptal edildi, adaletsiz görevlendirmeler yapılmayacak demek doğru değildir. Geçici görevlendirmeler her zaman, Bakanlığın yumuşak karnı olmuştur. Sayın Bakanımızın ilk işi, göreve gelir gelmez geçici görevlendirmeleri iptal etmek oldu. Bu hususta izlenmesi gereken yolu hepimiz bilmekteyiz. Ama ısrar ile tali yollara sapmaktayız.

 

800.000 kadar personeli bulunan bir kurumda geçici görevlendirme yapmamak adeta imkânsız. En aza indirilen geçici görevlendirme uygulamasının, nasıl yapılacağı ile ilgili usul ve esasları belirleyen kanun ve yönetmelikte bulunmamaktadır. Bu durum adaletsiz uygulamaları beraberinde getirmektedir. Genelge ile düzenleme getirilmeye çalışıldı. Kaldı ki genelgede katılmadığımız birçok nokta vardı. Şimdi en başa geri döndük. Şube müdürü görevlendirmelerinde kıstas ne olacaktır? Şube müdürü geçici görevlendirme bombası il müdürlerinin kucağına bırakılmıştır.

“657 DMK da Kurum içi Geçici Görevlendirme Yok”

“657 sayılı Devlet Memurları Kanunun Ek-8 maddesinde kurumlar arası geçici görevlendirmenin nasıl yapılacağını hüküm altına alınmışken, kurum içi geçici görevlendirme hususunda bir hüküm bulunmamaktadır. EK-9. Madde de ise geçici görevlendirme şartları konu başlığında ki hükümler 2012 yılı başında kaldırılmıştır. Ortada bir mevzuat boşluğu bulunmaktadır. Kurum içinde geçici görevlendirmeler ile ilgili tek hukuki dayanak 5442 sayılı il idaresi kanunun 9. Maddesinin g) bendidir. Bu Kanun’da Valiliğin böyle bir uygulama yapabileceği hüküm altına almıştır. Usulü ise belirsizdir.”

Bu problemin çözümünün iki yolu var. Önce DMK’da kurum içi geçici görevlendirme hükümleri yayınlanmalı daha sonra ise yönetmelik yayınlanmalıdır. Ardından da genelge… Bir ikinci yol ise, illere tahsis edilen yeni şube müdürü kadrolarına geçici görevlendirme yapılmasın talimatını göndermektir. Yoksa var olan kadrolara bir aylığına bile olsa yüzlerce görevlendirme talebi gelecektir.

Bunlar yapılmadan 5442 sayılı kanuna göre görevlendirmeler yapılacak ve Genelge hükümlerinden daha kötü uygulamalar ile karşılaşacağız.

Davut ÇALIŞKAN

Ueyder Başkan Yardımcısı

Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER