ANADOLU LİSELERİNDE KİM NORM KADRO FAZLASI OLACAK ?

ANADOLU LİSELERİNDE KİM NORM KADRO FAZLASI OLACAK ?
“Norm kadro fazlası öğretmenlerin belirlenmesine dair MEB yazısı” haberimizde yer verdiğimiz yazıyı “Anadolu statülü okullarda norm kadro fazlası öğretmenlerin belirlenmesi” haberimizde açıklamış ve Danıştay kararlarına yer vermiştik.
 
Buna rağmen; Millî Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 07.11.2012 tarih ve 153122 sayılı yazısına göre Fen ve Anadolu liselerine öğretmen atamaları başlamış ve bu yazıya göre de şu anda sınavlı ya da sınavsız olarak Anadolu Lisesinde görev yapan öğretmenlerin tamamına Anadolu Lisesi öğretmeni statüsü verilmiştir.
 
Bu yazının 10. maddesinde; “10- Güzel sanatlar ve spor liselerine atanmak üzere uygulama sınavına katılacak olan Beden Eğitimi, Müzik ve Görsel Sanatlar/Resim öğretmenleri hariç olmak üzere hâlen söz konusu eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenler, Yeniden Atama ve İlk Defa Atama kapsamında başvuru yapamayacaklardır.” açıklamaları bulunmaktadır.
 
Bu açıklamalara göre; Dönüşen ya da dönüşmeden Anadolu lisesi olan okullarda halen görev yapmakta olan öğretmenler Anadolu Lisesi öğretmeni sayıldığından bu öğretmenlere diğer Anadolu türü liselere başvuru hakkı verilmemiştir.
 
Bu yazının 10. maddesinde; “17- Genel Lise iken Anadolu lisesine dönüştürülen kurumlarda, her iki bölümde bulunan öğretmenler birlikte değerlendirilecek, Ek-2 listede belirtilen alanlarda norm kadro açığı bulunması durumunda boş norm kadrolar duyurulacaktır.” açıklaması da bulunmaktadır.
 
Bu açıklamalara göre de alanlarındaki hizmet puanı yüksek olan öğretmenlerin bu yazının 10. maddesinde de Genel Lise iken Anadolu lisesine dönüştürülen kurumlarda, her iki bölümde bulunan öğretmenler birlikte değerlendirileceğinden hareketle Norm kadro ile ilişkilendirilerek, haftalık ders programının verilmesi gerekmektedir.
 
Çünkü okul/ve kurumlarda hangi öğretmenin norm kadro fazlası olması gerektiği 10.08.1999 Tarihli Ve 23782 Sayılı Resmî Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Okul Ve Kurumların Yönetici Ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin “Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliği” başlıklı, 18. maddesi 2. fıkrasındaki; “Ancak, bu Yönetmelikte belirtilen kriterler çerçevesinde herhangi bir şekilde okul ve kurumların mevcut yönetici ve öğretmen norm kadro sayılarının azalması halinde norm fazlası yönetici ve öğretmenlerin belirlenmesi işlemleri, ilgili atama ve yer değiştirme yönetmeliğine göre yapılır.” hükümlerine göre belirlemektedir.
 
Norm Kadrolara İlişkin Yönetmeliğin “Okul ve Kurumların Norm Kadro Sayılarının Değişmesi” başlıklı 18. maddesi 2. fıkrasının öğretmenler açısından atıfta bulunduğu yönetmelik 06.05.2010 tarihli ve 27573 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğidir.
 
Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “İhtiyaç fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri” başlıklı 41. maddesi 3. fıkrasında “ Herhangi bir nedenle istihdam alanı daralan öğretmenler ile görevli oldukları eğitim kurumlarında norm kadro esasları çerçevesinde öğretmen norm kadro sayısının azalması üzerine hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak değerlendirme sonucunda hizmet puanı en az olandan başlamak üzere norm kadro fazlası olarak belirlenir.” hükmü yer almaktadır.
 
Bu hükümlere göre norm kadro fazlası olan öğretmenin belirlenmesinde uygulanacak olan tek kriter hizmet puanıdır.
 
14.09.2011 tarih ve 28054 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin “Atama” başlıklı 37. maddesi 4. ve 6. fıkralarında; (4) Öğretmenlerin yer değiştirme suretiyle atamalarında uyulacak temel ilkeler, özür grupları, hizmet bölgeleri ve alanları, hizmet puanı ve diğer hususlara ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir.
 
(6) Öğretmenlerin atamaları Bakanlıkça il/ilçe emrine veya doğrudan eğitim kurumuna yapılır. Bakanlıkça il/ilçe emrine atama yapılması hâlinde, öğretmenlerin atandıkları ildeki görev yerleri, hizmet puanları ve yeterlikleri dikkate alınarak il millî eğitim müdürünün teklifine göre valilerce belirlenir.” hükümleri bulunmaktadır.
 
Bu hükümlerdeki tek kriter hizmet puanıdır.
 
Danıştay Beşinci Dairesinin 1999/5400 Esas, 2000/2419 Karar nolu ve 12.10.2000 tarihli kararda “….yer değiştirme suretiyle atama işlemlerini beraberinde getiren norm kadro uygulanması bakımından da geçerlilik taşıdığı açıktır. Bir başka deyişle norm kadro fazlası öğretmenlerin tespiti ve yer değiştirmelerine ilişkin işlemlerde de "hizmet puanı" esasının göz önünde bulundurulması, zorunluluk arz etmektedir.” şeklinde açıkça norm kadro işlemlerinde tek kriterin hizmet puanı olduğu hükmü verilmiştir.
 
Bu nedenlerle sınavlı atansın ya da atanmasın Anadolu türü Liselerde şu an görev yapan öğretmenlerden alanındaki hizmet puanı yüksek olanların Norm kadro ile ilişkilendirilerek, haftalık ders programının verilmesi gerekmektedir.
 
Ahmet KANDEMİR
 
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu
www.memurlar.net
Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
nurten güngör
nurten güngör - 12 yıl Önce

hizmet puanları eşit olan öğretmenlerde aranacak kriter nedir.

nurten güngör
nurten güngör - 12 yıl Önce

norm fazlası durumunda olan bir öğretmen hem kadrosunun bulunduğu okulda ve kadrosunun dışında, kendi okulunun hizmet puanından daha yüksek puana sahip bir okulda görevlendirilmişse bu okulun hizmet puanını alması gerekmez mi?

ayla çınar
ayla çınar - 12 yıl Önce

Düz lise öğretmeni kadroya geçer ve norm azaldığında anadolu türünde kadrolu öğretmen norm fazlası olursa çok büyük haksızlık olacak.

veli deliali
veli deliali - 12 yıl Önce

yazınızı okudum aslında olması gereken sizin yazdıklarınız ancakönceden sınav kazanmış veya ilgili mevzuata göre atanmış olan öğretmenlerin kazanımlarını nasıl göz ardı ederiz,ayrıca aynı okulda olupda uzmanlık sınavına girip 150 tl fazla alan öğretmenle diğerinin arasında ne fark varda devlet fazla ücret veriyor ya demekki sınava girenlerin bir kazanımı olmuş neden hizmet puanına göre ayarlama yapılamıyor uzmanlık konusunda alınam ücretinde hizmet puanına göre olması gerekir bu konudada açıklama yaparsanız bilgilenmiş oluruz

AZICIK ADALET HERKESE İYİ GELİR
AZICIK ADALET HERKESE İYİ GELİR - 12 yıl Önce

MEB, Anadolu Liselerine sınavla öğretmen alma işini kendisi çıkardı. Biz ona bizi sınav yap, demedik. Biz onun yönetmeliğine uyduk. Şimdi vazgeçti. Bugün sınavsız olup da Anadolu Lisesine kurulanlar MEB' e fazla güvenmesinler, puanımız var diye. Puan kriteri nerede yönetmelikte. MEB yönetmeliği bir anda tersine çevirir de siz de amuda kalkıverir, adaletsizliğinizin altında kalıverirsiniz. Nitekim, öğretmene 3 yılda bir yeterlik sınavı getirince, puanlarınızı ne yapacaksınız bakalım? ALLAH(CC)ZALİMİN ÜSTÜNE ZALİMİ SALAR.

YORUM TAMAMEN YANLIŞ
YORUM TAMAMEN YANLIŞ - 12 yıl Önce

Danıştay 2. Dairesinin 12.07.2011 tarihinde aldığı 2 karar var. Bunlar MEB' in Anadolu Liselerinde çalışan tüm öğretmenleri sınavsız olsalar dahi Anadolu saymaya yönelik attığı adımı bozan kararlar. Ancak MEB başlarda bu kararların gereği olarak Necmettin YALÇIN imzalı genelge ile Anadolu derslerine Anadolu öğretmeni girecek derken, şimdi Danıştay kararlarını hiçe sayarak 7.11.2012' de yeni bir hukuk ihlaline girişmiş. Bu ihlal de mahkemeye intikal ettiğinde Danıştay gereğini yapacaktır.Yukarıdaki yorum Anadolu Liselerine atanma ile ilgili bir mevzuat yokmuş gibi, norm fazlası öğretmenlerin belirlenmesinde sadece hizmet puanının kriter alınacağını söylemektedir. Yani yorumcu yorumunu sadece norm kadro yönetmeliğine bakarak yapmaktadır. Ancak, Anadolu Liselerine öğretmen olarak atanma ile ilgili yönetmeliği hiçe saymaktadır.BU YÜZDEN YORUM TAMAMEN YANLIŞTIR.

YORUM  TAMAMEN YANLI-Ş
YORUM TAMAMEN YANLI-Ş - 12 yıl Önce

Önce, Anadolu Lisesine Öğretmen seçimi ile ilgili yönetmeliği uygulamıyor. Her önüne geleni Anadolu lisesine öğretmen yapıyor. Sonra da Norm Kadro Yönetmeliğini harfiylen uyguluyor. Böylece yarım doktorluğu sayesinde hastayı mefta ediyor.Yahu tüm yönetmelikleri uygulasana. "Yok, ben vazgeçtim, artık herkesi Anadolu öğretmeni yapacağım. Sınava bakmayacağım." diyor öyle mi? Daha 10 Mart 2012' de sınav yaptın.Madem öyleydi, bu sınavı neden yaptın? Sen devleti yürürlükteki mevzuata göre sadece yönetme hakkına sahipsin, ama devletin mülkiyetinin ve tüm kullanım haklarının senin olduğunu zannediyorsun. Bir araba bile frene basar basmaz durmaz. Yönetmelik değiştirirken bir geçiş süresi koyulur.Madem bir yönetmelik değişikliği yapmak niyetindesin, hukuka uyarak, hiç kimseye MEB aleyhinde açtığı davayı kazanmasına fırsat vermeden yaparsın. Böyle çocuk gibi tutturup da, "Gece rüya gördüm bugünkü yönetmeliğimiz bu olacak." demek yok. Herkes önünü görecek.Yürürlükteki yönetmeliklerden biri Norm Kadro ile ilgili olanı. Onu uyguluyorsun. Anadolu Liselerine Öğretmen seçimi ile ilgili olanı ise kendine göre nedenlerle uygulamıyorsun.Bu durumda hakimlerin de, senin evine hırsız girdiğinde hırsızı salıvermesi, ama sen hırsızın evine girdiğinde seni tutuklaması adil bir yaklaşım olmuş olur.

meb
meb - 11 yıl Önce

Çalıştığım okulun çoğunluğu anadolu statülü öğretmen değil.yazıı sınava göre atatan 5-6 kişi var.Bu okulda bu öğretmenler nasıl çalışıyor.


SIRADAKİ HABER