TASARRUF MEMUR ÇOCUĞUNU VURACAK !

Tasarruf tedbirleri, önce memura dokunacak

TASARRUF MEMUR ÇOCUĞUNU VURACAK !
Artan kamu harcamalarını kontrol altına almak için başlatılan tasarruf tedbirleri, önce memura dokunacak. Kreş başta olmak üzere bundan böyle devlet kurumları bünyesindeki sosyal tesislere artık para aktarılmayacak. Giderlerini kendi gelirleriyle karşılamak zorunda kalan kreşlerin, bugünkü düşük fiyatlarla hizmet vermesi mümkün olmayacak.

Hükümet artan kamu harcamalarını ve bütçe açığındaki artışı kontrol altına almak için çözüm yolları ararken, 2013 bütçesine konulan tasarruf tedbirlerinden memura kötü sürpriz çıktı. Önceki gün Meclis’e sunulan 2013 bütçe tasarısında yeralan Mali Kontrol hükümlerine göre, memurların kreş, çocuk bakımevi, spor tesisi ve benzeri sosyal tesislerine artık kurum bütçelerinden ya da kurumun döner sermaye gelirlerinden para verilmeyecek. Bu kurumlar giderlerini sadece kendi gelirleri ile karşılamak zorunda kalacak.

Ancak kurum kreşleri ya da çoçuk bakımevleri, memur anne ve babalara sosyal destek niteliği taşıdığı için zaten göstermelik fiyatlarla hizmet veriyorlar. Amaç gelir elde etmek olmadığından, düşük fiyatlarla hizmet veren bu kreş ya da çocuk bakımevlerinin gelirleriyle giderlerini karşılamaları da zaten mümkün görünmüyor.

Kreşler kapanabilir

Bütçe kanun tasarısının Meclis’ten bu haliyle çıkması halinde düzenlemenin getirdiği kısıtla kamu kurumlarına ait kreş, çocuk bakımevi gibi tesislerin mevcut haliyle yaşamaları mümkün görünmüyor. Buna göre yeni düzenlemenin, kurum kreşi ve bakımevlerinin geleceğiyle ilgili birkaç ihtimal bıraktığı yorumları yapılıyor. Buna göre olasılıklar şöyle sıralanıyor:

- Kurum kreşleri kapatılmak zorunda kalınacak. Giderlerini karşılayabilmek için kurum bütçesinden kaynak sağlayan ve kendi gelirleri yok denecek kadar az olan kreşlerin, bu kaynaklar olmadan faaliyetlerini sürdürmeleri mümkün olamayacak. Bu durumda memur anne ve babalar için, aylık ortalama çocuk başına 700 lira olan özel kreş ücretleri düşünüldüğünde bu maliyeti karşılamaları pek kolay olmayacak.

- Bir diğer olasılık ise bu kreşlerin gelirlerini artırabilmek için fiyatlarını, piyasada faaliyet gösteren özel kreşlerin fiyatlarına yükseltmek zorunda kalmaları. Bu durumda kreşlerin, ait oldukları kurumda çalışan memurlara sosyal destek niteliği de ortadan kalkacak. Memurlar açısından piyasadaki özel kreşlerden bir farkları kalmayacak. Her durumda memurlar, çalıştıkları kurumun kendilerine sağladığı kreş desteğini kaybetmiş olacaklar.

- Kurum kreşlerine dışardan da çocuk kabul edilecek ve dışardan gelenlerden yüksek fiyat alınacak. Kurum memurlarından daha düşük ücret alınacak.

3 çocuk hedefine ters

KREŞLERİN kapatılmasına giden adımlar Başbakan Erdoğan’ın 3 çocuk hedefine ters düşüyor. Aylık ortalama 700 lira olan özel kreş ücretleri ile memur anne-babaların çocuklarını kreşe gönderebilmesi zor görünüyor.


Güncelleme Tarihi: 19 Ekim 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
bertarer
bertarer - 12 yıl Önce

daha ne kaldı geride hadi hep berabar oylar yüzde 60a 3 çocuk yapın memurlar devlet kapısına bırakırsınız birileri bakar nasıl olsa

SIRADAKİ HABER