TARİHİ ATAMADA TARİHİ ADALETSİZLİK

TARİHİ ATAMADA TARİHİ ADALETSİZLİK
         Adalet Bakanlığı tarihte ilk defa geçen yıl rekor sayıda sosyolog alımı yapmıştı. 370 sosyolog alım süreci yaklaşık 6 ay sürmüştü. 2012 Ağustos’un son günlerinde alım ilanı verilmiş,  Eylül ayında başvurular alınmış,  Ekim ayında mülakat listesi (1850 kişi) belirlenmişti.  Kasım ayında  Ankara’da mülakat yapıldı. Aralık ayında nihai başarı listesi açıklandı, tercih alındı.  Ve Ocak ayında da tercihler açıklandı. 370 şanslı kişi Denetimli Serbestlik Merkezlerinde kadrolu sosyolog olarak işe başladılar. Ancak asıl tartışmada o zaman başlamıştı. Mülakat devreye girdiği için KPSS sıralamasına göre atamalar yapılmamıştı. Düşük puanlı adaylar, yüksek puanlıları adeta ezerek resmen devlet memuru olmuşlar.
               Takvim gazetesinde de 1 Ocak 2014 tarihli bir haber yayımlanmıştı. http://www.takvim.com.tr/Guncel/2014/01/01/paralel-devleti-itiraf-ettiBu habere göre kamuya personel alımlarda torpilden bahsediyor. Habere göre; Zabıt katibi, infaz koruma memuru, mübaşir, şoför, kaloriferci, sosyolog, psikolog, öğretmen, cezaevi  idare memuru, hizmetli dahil bütün atamalarda torpil yapıldığı belirtiliyor.
  Geçen sene Adalet Bakanlığı’nın yaptığı  370 sosyolog atamasını defalarca gündeme  getirmiştim. Mülakatla yapılan atamada düşük puanlılar başarılı sayıldığını, yüksek puanlılar halen işsiz gezdiğini ifade etmiştim.Ortada çok büyük büyük bir haksızlık var. Mülakatlı alımda 73 alan kişi bile memur yapılıyor, merkezi atamada da puanlar 85’ten aşağı düşmüyor. Buradaki mağduriyetin çözülmesi gerekir.
Adalet Bakanlığı  Sosyolog Ataması Puanları ( 370 kişi) 2013-2 Kasım Merkezi Sosyolog Atama Puanları ( 13 kişi)
73 puanlı  28 kişi Aile Bakanlığı (Adana) 86,7
74 puanlı  37 kişi Aile Bakanlığı (Bilecik) 87,2
75 puanlı  37 kişi Aile Bakanlığı (Zonguldak) 87,2
76 puanlı  38 kişi Aile Bakanlığı (Düzce) 87,4
77 puanlı  28 kişi Göç İdaresi (Ankara) 90,7
78 puanlı  41 kişi Göç İdaresi (Ankara) 91,6
79 puanlı  31 kişi Göç İdaresi (Antalya) 86,1
80 puanlı  27 kişi Göç İdaresi (Antalya) 86,9
81 puanlı  26 kişi Göç İdaresi (İstanbul) 87,6
82 puanlı  27 kişi Göç İdaresi (İstanbul) 93,6
83 puanlı  18 kişi Göç İdaresi (Edirne) 85,7
84 puanlı  11 kişi Göç İdaresi (Edirne) 85,8
85 puanlı   7 kişi Konya Ovası Projesi Kalkınma İdaresi 85,7
86 puanlı    3 kişi NOT:Adalet Bakanlığı’nın 370 sosyolog atamasında 73 puanlı dahi atanırken en son Merkezi atamada puanların 85 ve yukarıda olduğu görülmektedir.
87 puanlı    5 kişi
88 puanlı    2 kişi
90 puanlı    1 kişi
91 puanlı    2 kişi
92 puanlı    1 kişi
 
                Bir sosyolog adayımızın, bir kadının, bir annenin mektubu: 
        “Ben bir sosyoloğum, kadınım, anneyim. Herkes gibi emek verdim, mücadele ettim. 4 yıllık bir bölümü bitirdim. Hayallerim vardı, vatanıma ve milletime hizmet etmek istiyordum. 4 yıl önce mezun oldum, 2 sene KPSS kursuna gittim. 84 puanım var. Sıralamam çok iyiydi. Allah yüzümüze gülecek diye seviniyorduk. Adalet Bakanlığı’nın 370 adet sosyolog ilanını görünce acayip heyecanlandık. Sözlü sınav da vardı ama olsun kendime güveniyordum. 2 ay sosyolog alımı için mülakata hazırlandım. Kendimi her yönden oraya adapte ettim. Sözlü sınava girdim ve soruların hepsini güzelce cevapladım. Sözlü sınav uzun sürdüğü için beklemek zor oldu.  Sonuçlar açıklandı ancak tam bir hayal kırıklığı yaşadım. 370 kişiyi neye göre belirlediklerini anlamadım. İlk şokun ardından yaşadıklarım daha da kötü. Günlerce ağladım, halen aklıma geldikçe ağlıyorum. Torpille atananlara hakkımı helal etmiyorum, edemiyorum. Benim bulunduğum şehre benden 9 puan düşük alan 2 kişi atandığını görünce isyan ettim. Aynı sınıftan mezun olduğum en samimi arkadaşımın düşük puanla atandığını görünce arkadaşımla aramdaki dostluk, bağ bitti. 73 puan alanlar bile atanmış. Benim puanım 11 puan fazla. Bu puandan fazlasını alamam ki. Lisans ortalamam 3,25. Kendi çapımda başarılı ve hocalarım tarafından sevilen bir öğrenciydim. Adaletsiz atama beni arkadaşlarımdan ayırdı, beni komşularımdan ayırdı. Adaletsiz atama, hayallerimi yıktı. Mahalle baskısına dayanamaz oldum. Yüzüme gören, sesimi duyan atamayı soruyor. Bir şey diyemiyorum, boynum bükülüyor, sesim kısılıyor, gözlerim doluyor. Çaresiz bekliyoruz. “
                      Bir sosyolog adayımızınisyanı:
               “Bizler kendi gücümüze, puanımıza güvenerek atamamızın yapılmasını bekliyoruz. Ama maalesef her koyunun kendi bacağından asıldığı bu memlekette kardeş olarak gördüğümüz çoğu sosyolog arkadaşımız mülakata gitmeden torpilini ayarlayıp öyle gitti. Çoğumuza torpilin yoksa boşuna yol parası verme demişlerdi. Biliyorduk ama yine de gittik. Umut fakirin ekmeği dedik gittik.  Mezun olalı kaç yıl oldu? Bu gerçek bir kez daha suratımıza vuruldu. Zaten dayımız olsa şimdiye kadar beklemezdik. Aldığımız KPSS puanlarında emek var, azim var, mücadele var, yaşanmışlık var ancak atamalar sonunda hayal kırıklığı var, öfke var, sitem var, gözyaşı var, isyan var. Kaç yıllık emeğimiz göz göre göre  5 dakikanın içinde çalındı, hayallerimiz yok oldu.”
              Başka bir sosyolog adayının feryadı:
                 “ Şeffaf ve hesap verebilir yönetim anlayışına, demokrasiye inandık ancak Adalet Bakanlığı’nın tarihte ilk defa rekor sayıda sosyolog alımına şaibe karıştı. Adaletsiz bir atama yöntemiyle kardeş kardeşe küstürüldü, en yakın dostlar arasında ayrışmalara sebep olundu. Düşük puanlı adaylar, yüksek puanlıları adeta ezerek resmen devlet memuru oldular. 80 puanın altında olan 280 kişi devlet memuru olurken 80 puan üstü 650 civarı atanamayan sosyolog var. 73 puanlılar dahi devletin memuru olurken 84-85 puanlılar işsiz gezmektedirler.
                Mülakatla atamaya son verilmelidir. Emeğimizin çalınmasını istemiyoruz. Bile bile, göstere göstere gariban insanların emeği çalınıyor. Sınavda daha fazla net yapan, daha fazla doğru yapan, daha yüksek puanı olan kişilere yapılan haksızlığa dur demelisiniz! Temiz bir Türkiye için, Adalet için sözlü sınavla sosyolog almayı durdurun! İnsanların geleceğiyle, kaderiyle oynamayın!           “
 
            Sosyolog istihdamı ve atamasıyla ilgili yaşanan durumla ilgili  Adalet Bakanlığı’nın sosyolog atamalarıyla ilgili yaşanan mağduriyeti ve sıkıntıyı araştırması, sosyolog adaylarının taleplerini değerlendirmesi , 732 boş sosyolog kadrosuna mülakatsız bir şekilde atamaların yapılması demokrasi adına sevindirici adımlar olarak tarihe geçer. Tarihi 370 sosyolog atamasında yaşanan adaletsizliği çözmek için Adalet Bakanlığı yetkililerini tarihi görev vesorumluluğa davet ediyorum.

Zeki KARA

Eğitimci-Yazar
               
 
Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2014, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Torpilsiz
Torpilsiz - 10 yıl Önce

Bir sosyolog arkadaşım torpil ile kpss puanı bile olmadan atandı

SIRADAKİ HABER