SÖZLEŞMELİ PERSONELİN HAKLARI NELERDİR ?

Sözleşmeli personelin intibak hakkı, kıdem tazminatı, askerlik durumu, aile yardımı... İşte sözleşmelilerin yasal hakları konusunda bilmesi gerekenler...

SÖZLEŞMELİ PERSONELİN HAKLARI NELERDİR ?

Sözleşmeli personelin intibak hakkı, kıdem tazminatı, askerlik durumu, aile yardımı... İşte sözleşmelilerin yasal hakları konusunda bilmesi gerekenler...

 

Mahkemelerden 4/B'li personel için 657 sayılı Kanunda yer alan intibak hükümlerine atıfta bulunarak yapılan üst öğrenim için intibak yapılması gerektiği yönünde kararlar çıkmaktadır.

Oysaki, intibak yapılmasının temel kuralı devlet memuru olmak ve bir üst öğrenimi bitirmektir. Sözleşmeli personel Devlet memuru değildir ve bu sebeple intibak yapılamaz.

Sadece sözleşmeli personelin ücretinde, eğitim durumu ve hizmet yılı esas alınmak suretiyle değişiklik yapılabilmektedir. Yani kişinin eğitim durumu ve hizmet yılı değişmesi halinde ücreti değiştirilebilmektedir. Örneğin, hizmet süresi 5 yılı aşan sözleşmeli personele ücret skalasında bir üst guruba yükseltilmektedir. Aynı şekilde orta öğretim mezunu hemşire ön lisans veya lisans ögrenimi sonucu hemşire unvanını ihraz etmesi halinde ücret sıkalasında bu öğretim seviyesi için belirlenmiş olan ücret üzerinden sözleşme yapılmakta ve ücretini almaktadır.

 

4/b kadrosunda 4 ay çalışan bir kişi kıdem tazminatını hak eder mi?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun değişik 4 üncü maddesinin ( B) bendi hükümleri çerçevesinde sözleşmeli personel istihdam edilmektedir. Mezkur Maddenin ikinci fıkrası hükmü uyarınca 06.06.1978 Tarih ve 7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kararlaştırılan “Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar” 28.6.1978 tarih ve 16330 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu Esasların 22/11/2010 tarihli ve 2010/1169 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik 7 inci maddesinde iş sonu tazminatının ödenmesine ilişkin hükümler bulunmaktadır. İş sonu tazminatı alabilmek için “Kurumunda fiilen, askerlik ve doğum dışında kesintisiz en az 2 hizmet yılını tamamlama” genel şartı aranmaktadır.



4/B'li hangi halde iş sonu tazminatı alır?

4/C geçici personele aile yardımı ödeneği verilir mi?

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4 üncü maddesinin (C) bendinde “Geçici personel: Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir.” hükmü yer almaktadır.


20/12/2012 tarihli ve 2012/4092 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Kamu Kurum ve Kuruluşlarındaki Geçici Mahiyetteki İşleri Yürütmek Üzere Geçici Personel İstihdamı ve Bu Personele Ödenecek Ücretler Hakkında Karar 28/12/2012 tarihli ve 28511 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

20/12/2012 tarihli ve 2012/4092 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında geçici personele yiyecek yardımı ödenmesine ilişkin hükme yer verilirken aile yardımı ödemesine yer verilmemiştir.

 

3 ay rapor alan sözleşmeli personele hangi ücret verilir?

1-5510 sayılı Kanun hükümlerine ve bu kanun hükümlerine uyulmak suretiyle alınan Rapora dayalı olarak sözleşmeli personele, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi ve bu madde uyarınca yürürlüğüne Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların hükümleri uyarınca 1 yılda 30 ücretli izin verilir.

2-Sözleşmeli personele kurumunca verilecek 1 aylık ücretli izninden SGK’ ca verilen hastalık raporuna dayalı verilen geçici iş göremezlik ödeneği düşülür. Diyanet İşleri Başkanlığı 1 aylık ücretinizi geçici iş göremezlik ödeneği hariç tam olarak öder.

3-Sözleşmeli personele 3 aylık rapor için 5510 sayılı hükümleri uyulmak suretiyle geçici iş gözemezlik ödeneği verilmesi gerekmektedir.

 

Sözleşmeliye kadro çıkarsa, askerde olanlar faydalanır mı?

Yasal düzenlemeyi görmeden yorum yapılamayacağı değerlendirilmekle birlikte; 2011 yılında çıkarılan ve sözleşmeliye kadro veren 632 sayılı KHK'da, KHK'nın yayımlandığı tarihte askerde olan sözleşmeli personelin asker dönüşü müracaat etmeleri halinde kadroya geçirilmelerine ilişkin düzenleme yer almıştır.

Yeni bir kadroya geçirilme kararnamesi çıkarılması halinde söz konusu hüküm ile aynı hükmün yayımlanacağı söylemek doğru değildir. Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; yeni kadroya geçirme KHK hükümleri 632 sayılı KHK ile aynı mahiyette olması halinde askerde iken yerleştirilen yani hiç sözleşmeli çalışmayan kişinin kadroya geçirilmesi mümkün olmadığını düşünüyoruz. Ancak, bu sorun düşünülerek, yasal düzenleme sırasında farklı bir düzenleme yapabilir. Yorumun düzenleme yapıldıktan sonra yapılması uygun olacaktır.

Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2013, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
yıldız
yıldız - 8 yıl Önce

sözleşmeli uzmanlıktan kadroya geçiş zorunlu tutulabilir mi?Özlük hakları maaş çok değişiyor.Düz memur olarak kadroya geçince.Uzman kadrosuna geçiş yaptırılamaz mı?

SIRADAKİ HABER