Kadınların yüzde 25,5’i aylık kazancı ile zorunlu harcamalarını temin edebildiğini beyan ederken; erkelerde ise bu oran yüzde 18.8’de kaldı.
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin kamuda sözleşmeli olarak istihdam edilen personel arasında yaptığı anket sözleşmeli çalışanların yaşadığı sıkıntıları ortaya çıkardı. Kamu-Sen Ar-Ge, 7 coğrafi bölgeden toplam bin 838 sözleşmeli kamu çalışanı üzerinde bir anket çalışması gerçekleştirdi. Yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilen ankete 657 sayılı Kanunun 4/b maddesi ve 4924 sayılı kanun uyarınca sözleşmeli olarak çalışan bin 344; 657 sayılı kanunun 4/c maddesi çerçevesinde geçici olarak çalışan 494 personel katıldı.
Anket, kamuda geçici ve sözleşmeli statüde görev yapmakta olan personelin işyerinde iş güvencesinden dolayı sorun yaşayıp yaşamadığının, iş yaşamında öncelediği konuların, ekonomik durumlarının, çalışanların işleri gereği ailelerinden ve yaşadıkları şehirden ayrılıp ayrılmadığının, sendikal tercihlerinin ve sendika algılarının tespit edilmesi amacıyla yapıldı.
SÖZLEŞMELİ OLARAK İSTİHDAM EDİLEN PERSONELİN YÜZDE 55’İ ÇALIŞMAK İÇİN AİLESİNDEN AYRILDI
Ankete katılan sözleşmeli personelin yüzde 52.8’i çalışmak için yaşadığı şehirden ayrılmak zorunda kaldığını belirtirken, erkek personelin kadınlara oranla daha sıklıkla yaşadığı şehri terk ettiği belirlendi.
Sözleşmeli personelin yüzde 55.5’i çalışmak için ailesinden ayrıldığını belirtirken, bu rakam kadınlarda yüzde 57.6, erkekler de ise yüzde 54.6 olarak kayıtlara geçti.
AİLESİYLE AYNI İLDE YAŞAMAK İSTEYENLERİN ORANI YÜZDE 17 OLURKEN, “İŞ GÜVENCESİ” İSTEYENLERİN ORANI YÜZDE 63.3 OLDU
Ankete katılanların yüzde 63.3’ü çalıştıkları iş için “iş güvencesi” isterken, yüzde 4.8’i işlerinde öncelikli olarak amaçlarının kariyer edinmek olduğunu, yüzde 14.3’ü maaş seviyesinin önemli olduğunu vurguladı. Ailesiyle aynı ilde yaşamak isteyenlerin oranı ise yüzde 17.6 oldu. Bu oran kadınlarda yüzde 21.4 rakamına yükseldi.
YÜZDE 90’I GELECEK KAYGISI YAŞIYOR
Sözleşmeli çalışanların yüzde 10.2’si gelecek kaygısı taşımadıklarını ifade ederken, yüzde 89.8’i ise gelecekleri hakkında kaygılı olduklarını belirtti. Bu oran kadınlarda yüzde 90.5 olurken, erkeklerde ise yüzde 89.5 rakamına isabet etti. Ankete katılan sözleşmeli personelin yüzde 75.8’i ise sendika üyesi olduğunu belirtti. Ankete katılan sözleşmeli personelin yüzde 58.9’u çalışmaları esnasında baskıya maruz kaldığını beyan ederken, araştırma kadınlara (yüzde 62.8) erkeklere (yüzde 57.2) oranla daha fazla baskı yapıldığını gözler önüne serdi
Güncelleme Tarihi: 02 Nisan 2011, 00:00