SOSYOLOGLAR MESAJ DEĞİL ÇÖZÜM BEKLİYOR

“ Türkiye genelinde Sosyal Hizmet Merkezleri faaliyete geçecek. SHM’ler için ne kadar sosyolog kadro ihdası yapılacak? SHM’lere kadrolu alım, sözleşmeli alım, Ek ders karşılığı alımlardan hangisi yapılacak?

SOSYOLOGLAR MESAJ DEĞİL ÇÖZÜM BEKLİYOR
             
 
                     “ Türkiye genelinde Sosyal Hizmet Merkezleri faaliyete geçecek. SHM’ler için ne kadar sosyolog kadro ihdası yapılacak? SHM’lere kadrolu alım, sözleşmeli alım, Ek ders karşılığı alımlardan hangisi yapılacak? SHM’lere ek ders karşılığı sosyolog alımları yapılıyor, alım ilanı neden verilmiyor, hangi kritere göre alımlar yapılıyor? Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV), personel alımları için bir düzenleme yapacak mısınız? Sosyologların vakıflarda istihdamına yönelik bir çalışma olacak mı? Denetimli Serbestlik kapsamında 2012 yılında mülakatla 370 sosyolog alımı gerçekleşmişti. Genelde düşük puanlılar atanmıştı. Yüksek puanlı sosyolog adaylarının hakkının yendiğini düşünüyor musunuz? Denetimli Serbestlik için 732 boş sosyolog kadrosuna ne zaman atama yapılacak? Planlamanız be şekildedir? Cezaevlerine sosyolog alımı yapacak mısınız? Bununla ilgili bir çalışma yapılıyor mu?  Spor Genel Müdürlüğü’nde 2011’den beri 180 sosyolog kadro ihdası bulunmaktadır. Spor Genel Müdürlüğü’ne 2013 bütçesine göre 1500 adet atama izni verilirken 900 adet kadroya 2013-1 memur yerleştirmesinde atamalar yapılmıştır. 2013 yılında Spor Genel Müdürlüğü’nün atama yetkisi varken 2013-2 Memur atamalarında 180 sosyolog ataması neden yapılmamaktadır?  Rehberlik Araştırma Merkezlerinde (RAM) sosyolog bulunmamaktadır. Bununla ilgili bir çalışmanız var mı? Sağlık Bakanlığı’nda yıllardır atama yapılmayan 330 sosyolog kadrosu vardır, bu kadrolarla ilgili planlamanız ne şekildedir?...”   gibi sosyologlar için hayati önem taşıyan istihdam ve atama talep ve beklentilerine yönelik onlarca soru vardır. Sosyoloji mezunlarının atama taleplerine ve sıkıntılarına şimdiye kadar hiçbir Bakanlık ve Bakan olumlu yanıt vermemiştir. Sosyologlar için yapılan bir çalışma olup olmadığı da bilinmiyor. Atanamayan sosyologlar mesaj değil, çözüm bekliyor. Atanamayan sosyologlar mesaj değil, ilgi bekliyor.
 
                        Çeşitli zamanlarda Bakanlıklara ve kurumlara mesaj gönderen sosyolog adayları taleplerine ve sorunlarına çözüm yolu bulunmasını istiyor sürekli. Sosyolog adaylarına verilen cevaplar, tarafıma adaylar tarafından ulaştırıldı. Sürekli hazır cevaplar gönderildiğini belirten adaylar, sosyologların istihdam sorunlarından ve adaylara verilen cevaplardan Bakan ve üst düzey yetkililerin haberi olmadığını iddia ediyorlar. Bakanlıkların ilgili birimlerinin Bakanlara sosyologların istihdam sorunlarını iletmediklerini düşünüyorlar. Yukarıda sosyologların sorunları , aşağıda ise verilen cevaplar yer almaktadır. Konuyu yetkililerin ve kamuoyunun dikkatine sunuyorum.
 
Cumhurbaşkanlığı  Genel Sekreterliği’nin sosyologlara cevabı:
 
           Cumhurbaşkanlığına ilettiğiniz dilekçeniz alınmıştır.
 
           Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen ve sonuçları iki yıl süre ile geçerli olan KPSS’ye katılan vatandaşların, kazandıkları puan ve tercihlerine göre kurumlara yerleştirme işlemleri 3 Mayıs 2002 tarihli ve 24744 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Görevlerine ilk defa atanacaklar için yapılacak sınavlar hakkında genel yönetmelik gereğince ÖSYM Başkanlığınca bilgisayar ortamında yapılmaktadır.
 
           Bilginizi rica ederiz.
 
Başbakanlık  İletişim Merkezinin sosyologlara cevabı:
 
             Başbakanlık İletişim Merkezine yapmış olduğunuz müracaatınızdaki talebiniz için ÖSYM ile kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılacak duyuruları takip etmeniz gerekmektedir.
 
             Bu nedenle başvurunuzla ilgili olarak herhangi bir işlem yapılmamıştır.
 
             Bilgilerinize rica ederiz.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın sosyologlara cevabı: 
 
             Görüs ve önerileriniz için tesekkür ederiz. Personel Dairesi Başkanlığımız ve diğer ilgili birimler bünyesinde olusturulan komisyonlar tarafından Sosyologların Bakanlığımız bünyesinde istihdam edilmesini de kapsayan konularda çalışmalar yürütülmektedir. Müracaatınız komisyon tarafından çalışmalarında kullanılmak üzere kayıt altına alınmaktadır. Gelişmeler hakkında www.aile.gov.tr web adresinden takip edebilirsiniz.  
Bilginize sunar iyi günler dileriz. 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı
 
Adalet Bakanlığı’nın sosyologlara cevabı: 
 
                   Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü taşra teşkilatına sosyolog alımı yapılıp yapılmayacağı, yapılacaksa kriterlerinin neler olduğuna dair  bilgi edinme başvurunuz incelendi. 
                   Şuan itibari ile sınav yapılması düşünülmemekte olup, yapılması durumunda atama yapılacak kadrolar ile atanma şartları Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne ait www.cte.adalet.gov.tr internet adresinde ilân edilmektedir. 
                  Bilgi edinilmesini rica ederim
 
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın sosyologlara cevabı: 
 
                Elektronik posta yolu ile gelen başvurunuza Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Suat KILIÇ adına (BİMER) yetkilisi tarafından cevap verilmektedir.
 
               Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak personel istihdamımız Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının vermiş olduğu kadro nitelik ve sayılarına göre yapılmaktadır. Kadro taleplerinizi değerlendirilmesi için ilgili birimlerimize ileteceğiz.
 
Selam ve sevgiler.
 
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bir başka cevabı: 
 
                       Elektronik posta yolu ile tarafımıza ulaşan talebinize Gençlik ve Spor Bakanı Sn. Suat KILIÇ adına ( BİMER ) yetkilisi tarafından cevap verilmektedir. Öncelikle kurumumuzla iletişim kurduğunuz için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak personel atamalarımız ihtiyaçlar doğrultusunda ve Devlet Personel Başkanlığının belirlediği ölçülerde yapılabilmektedir. Bundan sonraki dönemlerde KPSS ile gerçekleştirilecek olan alımlarımız  gelen talepler doğrultusunda değil ihtiyaçlar ve personel politikası göz önünde bulundurularak yapılacaktır. Bakanlığımıza ulaşan kadro talepleriniz Personel Dairesi Başkanlığımıza değerlendirilmesi için iletilecektir. Anlayışınız ve hassasiyetiniz için teşekkürlerimizi iletiyoruz.         Selam ve saygılarımızla.
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sosyologlara cevabı:
 
                  Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik 03/05/2002 tarih ve 24744 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup, bu Yönetmelikle Kamu Personel Seçme Sınavını yapma ve yerleştirme işlemleri ÖSYM’ye verilmiş bulunmaktadır. Mezkûr Yönetmelik gereği memur alımlarında kayırmacılığın önüne geçilebilmesi ve objektif bir yerleştirme yapılabilmesi amacıyla uygulanan bu sistemde, Devlet memuru olmak isteyen adayların işe yerleştirilmeleri; adayların Kamu Personel Seçme Sınavına (KPSS) girmelerini müteakip, ÖSYM Başkanlığınca KPSS Tercih Kılavuzu ile ilan edilecek kamu kurum ve kuruluşlarına ait kadro ve pozisyonlara başvurmaları halinde, KPSS puanları, kurum ve unvan tercihleri ile KPSS Tercih Kılavuzu’nda belirtilen nitelikler dikkate alınarak bilgisayar ortamında yapılmakta olup, adayların yerleştirilmelerinde başka bir niteliğe göre ayrım yapılması söz konusu değildir.  
KPSS sonucuna göre personel alınacak kadro ve pozisyonlar ile bunlar için aranılan nitelikler, ilgili kurum ve kuruluşların ihtiyaçları ve yürürlükteki mevzuatları ile Başkanlığımızca onaylanan Nitelik-Kod Kılavuzu’nda belirtilen nitelikler çerçevesinde kurumlar tarafından belirlenmekte ve Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşü üzerine ÖSYM Başkanlığınca ilan edilmektedir. Başkanlığımızın merkezi yerleştirme sürecindeki görevi, tercih edilen kod veya kodların o kadro veya pozisyon için uygun olup olmadığını kontrol olup, kodlardan herhangi birini kullanabilme imkânı bulunan kurumlara, bu kodlardan hangisini kullanacakları hususunda Devlet Personel Başkanlığının bir zorlamada bulunma imkânı bulunmamaktadır 
Çalışma Bakanlığı -
 
Spor Genel Müdürlüğü’nün sosyologlara cevabı:
 
                  KPSS tercih Kılavuzunda yer alan kadro, pozisyonlar ve gerekli nitelikler Spor Genel Müdürlüğünün ihtiyacı ve yürürlükteki mevzuatı ile Devlet Personel Başkanlığınca verilen kontenjan dahilinde belirlenmektedir.
 
Sağlık Bakanlığı’nın sosyologlara cevabı:
 
                   Sağlık Bakanlığı yıl içerisinde eksik gördüğü branşlarda personel sayısı belirleyerek atama yapmaktadır. Bakanlığımız tarafından açılması istenebilecek kadro sayısının Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı tarafından da onaylanması gerekmektedir.
Bilgilerinize sunulur.
 
 
MEB’in Okul Sosyoloğu talebine cevabı: 
                     21. Asırda 20 milyonun üzerinde öğrencisi olan ülkemizin her okulunda eğitim, öğretim ve idari kadronun yanında öğrenci oranına göre, içinde sosyoloğu ve psikologu bulunan tam teşekküllü rehberlik servisi, en az doktor ve hemşiresi bulunan sağlık servisi, okulun ve öğrencilerin güvenliğini sağlayacak güvenlik gibi servisleri neden olmasın? Bu hepimizin arzusu ve geleceğe ilişkin hedefimizdir. Bugünkü imkânlarımızla, bu standarttaki okullara sahip olmak belki hayal gibi görünebilir. Ancak ekonomimizin aynı tempo ile büyümesi, barış sürecinde istenilen hedefe ulaşılması, Siyonistlerin bölücü faaliyetlerine karşı birlik ve beraberliğimizi sağlam temellere oturtarak huzur ve barışı sağlamamız halinde 2023 yılının modern Türkiye’sinde bu standartlardaki kurum, kuruluş ve okullara kavuşmamıza başka hiçbir engel bulunmamaktadır. Ayrıca konu hakkında ki talep ve önerileriniz ilgili birimlere iletilmek üzere not alınmıştır. İyi günler dileriz. 

Milli Eğitim Bakanlığı
 
Zeki KARA
 
Eğitimci-Yazar
Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER