SAYIŞTAY'DAN MEB'E ŞOK SUÇ DUYURUSU. HANGİ KONULARDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçesinin görüşmeleri sırasında salonda görevli bulunan Sayıştay Denetçisi Sami Doğan, muhalefet milletvekillerinin sorusu üzerine, bazı ihaleleri nedeniyle MEB hakkında suç duyurusunda bulunmalarının gündemde olduğunu söyledi.

SAYIŞTAY'DAN MEB'E ŞOK SUÇ DUYURUSU. HANGİ KONULARDA SUÇ  DUYURUSUNDA BULUNULACAK?
Bütçe görüşmelerinde, bazı ihalelerde MEB ’in rekabeti engelleyici şekilde marka ismi kullandığı ve Kamu İhale Kanunu’na dair hukuka aykırılıklar tespit edilen Sayıştay raporları nedeniyle tartışma yaşandı. Milletvekilleri Sayıştay Denetçisi Sami Doğan’a bu tespitlere ilişkin suç duyurusunda bulunulup bulunulmadığı sordu. Sayıştay Denetçisi Sami Doğan, daha önce suç duyurusunda bulunmadığını, raporları Meclis’e ilettiklerini, bu süreçte hukuka aykırılık tespit edildiğini belirterek, “Suç duyurusunda bulunacağız” dedi. Sayıştay’ın tespitlerinin uygulamaya dönük tespitler olduğunu belirten Doğan, mali raporlara ilişkin olarak Sayıştay’ın olumlu, olumsuz ve görüş vermekten kaçınma şeklinde karar verdiğini aktardı. Sayıştay kanununa göre görüş vermekten kaçınmanın “bir kurumun muhasebesinin tutulmadığı” anlamına geldiği ifade edildi. 
 
Başkan’dan, Denetçi’ye müdahale 
Sayıştay Denetçisi Doğan’ın açıklamaları sırasında TBMM Plan Bütçe Komisyon Başkanı Lütfi Elvan, Doğan’a tepki gösterdi ve “söylediklerinizle çelişiyorsunuz” dedi. Sayıştay Denetçisi’nin sözünü kesen Elvan, Doğan’ın sözlerini tamamlamasına izin vermedi. Komisyonda tansiyonun yükselmesi üzerine CHP ’li milletvekilleri komisyonu terk etti. 

BİLGİSAYAR ALIMINDA MARKA BELİRTİLMESİ, CİNS İSİM ZANNEDİLEREK YAPILAN BİR YANLIŞ
 
Sayıştay raporunda görüş belirtilmeme ifadesine yol açan olayın Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan bir ihale olduğunu vurgulayan Milli eğitim bakanı nabi Avcı, “Fatih projesi ile ilgili bir sorundan kaynaklanan sorun varmış gibi algılanmaması için somut olayı paylaşmak istiyorum. Sayıştay’ın görüş belirtmediği olay, Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan bilgisayar alımlarındaki marka tercihi yapılması hususudur. Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce 2012 yılında satın alınan bilgisayarlarla ilgili maliyet tespitinde sehven marka belirtilmiş olmakla birlikte teknik özellikleri aynı ve belirtilen marka dışında fiyatı daha avantajlı farklı bir marka bilgisayar alınmış. Duyuruya çıkarken bir marka üzerinden duyuru yapılmış. Bunu hazırlayan arkadaşlar bunu 'cins isim' zannetmiş olabilirler. Böyle bir duyuru ile çıkılmış fakat orada belirtilen markadan alım yapılmamış. Fiyatça ve teknik özellikler bakımından daha uygun bir başka marka bilgisayar alınmış. Burada tartışılan, 'sen neden marka adı belirttin.' Markanın adının cins isim zannedilerek yapılmış bir yanlışlık olabilir.” şeklinde konuştu. 
Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER