Pedagojik formasyon programlarına ilişkin sorunları CHP Sinop Milletvekili Engin ALTAY MEB Bakanına yazılı önergeyle sordu.
"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Anayasa’nın 98, TBMM İçtüzüğü’nün 96. maddeleri uyarınca Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer DİNÇER tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.
Öğretmenlik mesleğine esas olan eğitim fakültesi mezunlarının yanı sıra çok sayıda fen-edebiyat, edebiyat, fen fakülteleri mezunu gencimiz öğretmen olabilmek için yıllardır bakanlık kapısının önünde beklemektedir. Özellikle eğitim fakültesi öğrencileri dışındaki öğretmenliğe esas olan kaynaklarda okuyan öğrencilerimize, daha önceki yıllardaki gibi lisans öğrenimleri sürecinde verilmeyen pedagojik formasyon dersleri merkezi sınav, diploma notu gibi çeşitli eleyicilerle bazı üniversitelerde parayla verilmesi düşündürücüdür. Ayrıca 2009 yılı sonrası diploma notuyla değerlendirme yapılması üniversiteler arası bir ortak diploma notu değerlendirme ölçütün olmadığını da ortaya çıkarmakta, bunun sakıncalarını öğrencilerimiz yaşamaktadır.
1. Öğretmenlik meslek bilgisi programları ve ders türleri üniversiteden üniversiteye farklılaşmakta mıdır? Pedagojik formasyon kapsamında bakanlığınızın YÖK’ten talep ettiği müfredat var mıdır? Varsa bu derslerin içeriği nelerdir?
2. Son 10 yılda kaç üniversitede pedagojik formasyon programı açılmıştır? Pedagojik formasyon açma ölçütleri nelerdir? Öğrenci seçiminde hangi kıstaslar uygulanmıştır?
3. Pedagojik formasyona başvurmada esas olan diploma notu çeşitliliğini ( 100 - 4.00 ve harf usulü vb) eşitleyecek bir değerlendirme metodunuz mevcut mudur?
4. Bazı üniversitelerin, not dönüştürme sırasında öğrencilerine şişirilmiş notlar verdiğine dair iddiaların basında yansıması nedeniyle bir soruşturma açtırdınız mı? Açıldı ise sonuçları ne olmuştur?
5. AKP iktidarları döneminde pedagojik formasyon programlarında yararlanan öğrenci sayısı kaçtır ve her bir üniversitenin pedagojik formasyon ücreti yıllara göre nedir?
6. Pedagojik formasyon programlarında ki dağınık görüntüyü ortadan kaldırmaya yönelik bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
7. Önümüzdeki 5 ve 10 yıl içerisinde hangi kaynaklardan ne kadar öğretmen alımı yapacaksınız? Bu yönde bir istihdam politikanız ve planlamanız mevcut mudur?"
Engin ALTAY Sinop Milletvekili
gerçekten şaşılacak bir durum.Pedogoji olarak Ünilerde ne yapılıyor,bir başkası bir başkasının yerine yoklamada imza atıyor.