MEMURUN ASKERLİK DÖNÜŞÜ GÖREVE BAŞLAMASI NASIL OLUR?

Kamu kurumlarına ait çeşitli unvanlardaki kadrolarda görev yapmakta iken, askerlik nedeniyle görevlerinden ayrılanlar, askerlik bitiminde yeniden görevlerine başlayabilmektedirler.

MEMURUN ASKERLİK DÖNÜŞÜ GÖREVE BAŞLAMASI NASIL OLUR?
Askerlik süresinin bitiminde yeniden göreve başlanabilmesi, belli sürelere uyulması halinde mümkün olmaktadır.
 
Muvazzaf olarak askere gidenler
 
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, muvazzaf olarak askere gidecek olan memurlara askerlik süresince ve görev yerleri saklı kalmak üzere aylıksız izin verileceğine hükmetmiştir.
 
Aylıksız izinli sayılmak suretiyle askere giden memurlar, askerlik süresinin bitiminde istemeleri halinde görevlerine dönebilmektedirler.
 
Ancak, askerlik süresi bitiminde görevine dönmek isteyen memurun;
 
**Terhis tarihinden itibaren 30 gün içinde kurumuna müracaat ederek göreve dönmek istediğini belirtmesi gerekecektir.
 
**Kurumuna müracaat tarihinden itibaren en geç 30 gün içerisinde, ilgili kişinin göreve başlatılması gerekecektir. İlgilinin göreve başlatılması konusunda kurumların ve amirlerin herhangi bir takdir hakkı olmadığı gibi, en geç 30 gün içerisinde ilgilinin göreve başlatılması da zorunludur.
 
**Terhis tarihi gelmeden çeşitli sebeplerle askerlikten erken dönmüş olanlar, kurumlarına müracaatta bulunmuş olsalar bile, terhis tarihinden önce göreve başlatılmazlar. Bu nedenle, askerlik sonrası göreve başlanabilecek en erken tarih, terhis tarihini izleyen gün olabilir.
 
Muvazzaf askerlik dışında silahaltına alınanlar
 
Hazarda ve seferde, muvazzaf askerlik hizmeti dışında, silahaltına alınan Devlet memurları, silahaltında bulundukları sürece ücretli izinli sayılırlar.
 
Hazarda eğitim ve manevra amacıyla veya seferde muvazzaflık hizmeti dışında silahaltına alınan memurlar, terhis olduklarında;
 
-Silahaltında bulundukları yer ile görev yerleri aynı ise, terhis tarihini izleyen iş günü içinde görevlerine başlamak zorundadırlar.
 
-Görev yerlerinden başka yerde silahaltına alınmışlarsa, terhis tarihlerinden itibaren 15 gün içinde görev yerlerine hareket ederek belli yol süresini izleyen iş günü içinde görevlerine başlamak zorundadırlar.
Güncelleme Tarihi: 01 Mayıs 2016, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER