MEMURLARA BÜYÜK MÜJDE

2005 yılından sonra göreve başlayan memurlar için gündemde olan “ilave derece” sorunu 657 sayılı Devlet memurları kanununda Değişikliği gündeme getirdi. Torba kanunla 657 sayılı kanunda yapılacak değişiklikle soruna kalıcı bir çözüm getirilmesi düşünülüyor.

MEMURLARA BÜYÜK MÜJDE
 
28.11.2013 tarihinde yapılan Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplantısında gündeme gelen ve anlaşmaya varılan konuların başında 2005 yılından sonra göreve başlayan ve yaklaşık 500 Bin memuru ilgilendiren “ilave bir derece verilmesi”  konusu nihayet çözüme kavuşturuluyor. Gazetekamu.com'un haberine göre torba yasada yer alacağına esin gözüyle bakılan “ilave bir derece” sorununun çözüm şekli ise yeni tartışmaları başlattı. Konuyla ilgili sorunun köklü çözümü için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda değişiklik gündemde. 
8 yıldır devam eden mağduriyet söz konusu
Yaklaşık 500 Bin memuru ilgilendiren “İlave bir derece” konusu 8 yılı aşkın süredir göreve başlayan memurların yaşadıkları bir mağduriyet olarak gündemdeki yerini korumaya devam ediyor.  15.01.2005 tarihinden sonra göreve başlayan memurlara ilave bir derece verilmediğinden, binlerce memur ilave bir derece alamamış ve bu memurlar için ortaya çıkan adaletsizlik 8 yıldan fazla süredir devam ediyor. Toplu sözleşmede de sendikaların gündeminde olan ancak çözülmeyen konunun çıkarılacak torba kanunla çözülmesine kesin gözüyle bakılıyor. 
Her zaman gündemde oldu
En son 08.02.2005 tarih ve 25721 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5289 sayılı “Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerine Bir Derece Verilmesi Hakkında Kanun” ile gerçekleştirilen “İlave derece” ile ilgili düzenleme ile 15.01.2005 tarihinde görevde bulunan ve daha önce kendilerine 457, 458 ve 459 sayılı KHK'lerle derece verilmeyen devlet memurları ile diğer kamu görevlilerine bir derece verilmiştir. Benzer düzenlemeler 1979 ve 1991 yıllarında da gerçekleştirilmiş 15.01.2005tarihinden önce göreve başlayan tüm kamu görevlileri ilave bir derece uygulamasından istifade etmişlerdi. Yapılan düzenleme ile 2005 yılı öncesi göreve başlayan memurlar bu tarihten sonra başlayanlara göre ilave bir derece almış olmanın avantajlarından yararlanırken 15.01.2005 tarihinden sonra göreve başlayan memurlara ilave bir derece verilmediği için 8 yıldan fazla bir süredir mağduriyet yaşanıyor. 
Sorun  köklü çözülmeli
İlave bir derece uygulamasından kaynaklanan adaletsizliğin giderilebilmesine yönelik sorunun köklü bir şekilde çözülmesi ve ileride de benze mağduriyetler yaşanmaması için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda bir düzenleme yapılması da tartışılan konular arasında.
Verilecek ilave derecenin her zaman gündemde olmaması ve yeni mağduriyetler yaşanmaması için gündemde olan çözümlerden birinin de 657 sayılı Kanun'un 36'ncı maddesinde değişiklik yapılması. Kanundaki devlet memurlarının göreve başlangıç derece ve kademelerinin, birer derece artırılması; halen görevde bulunup da ilave derece alamamış olanlara da ilave bir derece verilmesinin problemi temelden çözeceği değerlendiriliyor.
Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER