MAL BİLDİRİMİNDE BULUNMAYAN MEMURLAR DİKKAT!

MAL BİLDİRİMİ NEDEN VERİLİR VE VERİLMEZSE NE OLUR?

MAL BİLDİRİMİNDE BULUNMAYAN MEMURLAR DİKKAT!
Kamu görevlileri belli zamanlarda mal bildiriminde bulunmakla birlikte, bildiriminde bulunulması gereken süreler ve hangi mallar ile hangi tutardaki artış ve azalışların bildirime konu edileceği hususunda tereddütler yaşanabilmektedir. 
 “Mal Bildirimi” hususu, 3628 sayılı “Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet Ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu” ile düzenlenmiştir. mebpersonel'in haberine göre Rüşvet ve yolsuzluklarla mücadele amacıyla hazırlanan Kanun; saydığı kişilerin mal bildiriminde bulunmasını, bildirimlerin yenilenmesini, mal edinmelerin denetimiyle, haksız mal edinme veya gerçeğe aykırı bildirimde bulunma hallerinde uygulanacak hükümleri belirtmiştir. Kanunun uygulanmasını göstermek bakımından da, Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik yürürlüğe konulmuştur.
 
Kanun, mal bildiriminde bulunması gerekenleri tek tek saymış ve kamu kurum ve kuruluşlarında işçi sayılmayan kamu çalışanlarının da mal bildiriminde bulunacağını hüküm altına almıştır.
 
Hangi artışlarda mal bildirimi verilir?
 
Kamu görevlilerinin; eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait taşınmaz malları ile kendisine yapılan aylık net ödemenin 5(beş) katından fazla tutarlardaki malları (her biri için ayrı olmak üzere, para, hisse senetleri ve tahviller ile altın, mücevher ve diğer taşınır malları, hakları, alacakları ve gelirleriyle bunların kaynakları, borçları ve sebepleri), mal bildiriminin konusunu teşkil eder. Bütün taşınmazlardaki artışların toplamının, aylık net ödemenin 5 katını aşması önemli değildir. 5 kat sınırı, sayılan her taşınmaz için ayrı değerlendirilir.
 
Kendilerine aylık ödeme yapılmayanlar için ise, genel idare hizmetleri sınıfında birinci derecenin birinci kademesindeki şube müdürüne ödenen her türlü zam ve tazminatlar dahil net aylık tutar, 5 kat hesaplamasında esas alınır. (Maliye Bakanlığı tarafından 2013 yılı için belirlenen aylık tutar 3.058,06 TL’dir.)
 
Eşlerin kamu görevlisi olması halinde, kim bildirimde bulunacak?
 
Eşlerin her ikisinin de mal bildiriminde bulunması gereken kişiler olmaları halinde, her eş ayrı ayrı mal bildiriminde bulunur ve bildirimlerde eşleri ile velayetleri altındaki çocuklarının mallarını da belirtirler.
 
Görevleri sebebiyle birden fazla mal bildiriminde bulunması gerekenler ise, sadece asli görevlerinden dolayı bir tek mal bildiriminde bulunurlar.
 
Hangi mallar bildirilir?
 
Kamu görevlileri kendilerine, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait mallardan aşağıda belirtilenleri bildirmek zorundadırlar.
 
a-Taşınmaz mallar (arsa ve yapı kooperatif hisseleri dahil),
 
b-Aylık net gelirlerinin 5 katından (aylık almayanlar ise 2013 yılı Ocak ayı belirlemelerine göre, 3.058,06.-TL’nin 5 katından) fazla değer ve tutardaki (her biri ayrı ayrı 5 kat);
 
1) Para ve para hükmündeki kıymetli kağıtlar,
 
2) Hisse senedi ve tahviller,
 
3) Altın ve mücevherat,
 
4) Her türlü kara, deniz ve hava taşıt araçları, traktör, biçer-döver, harman makinası ve diğer ziraat makinaları, inşaat ve iş makinaları, hayvanlar, koleksiyon ve ev eşyaları ile diğer taşınır mallar,
 
5) Haklar,
 
6) Alacaklar,
 
7) Borçlar,
 
8) Gelirler.
 
Bildirimlerde, malların bildirim tarihindeki değerleri esas alınır.
 
Mal bildirimi ne zaman verilir?
 
a-Zorunlu haller:
 
-Kamu görevlilerinin işe girişlerinde (işe giriş için gerekli belgeler arasında yer alır ve bu belge olmadan göreve başlatılmaz),
 
-Görevlerinin sona ermesi hallerinde, ayrılma tarihini izleyen bir ay içinde,
 
-Mal varlığında önemli bir değişiklik olduğunda bir ay içinde (ek bildirim)
 
bildirimde bulunulması zorunludur.
 
b-Ek bildirim:
 
Kamu görevlileri; kendilerinin, eşlerinin ve velayetleri altındaki çocuklarının şahsi mal varlıklarında önemli bir değişiklik olduğunda, değişikliği izleyen bir ay içinde yeni edindikleri mallara ilişkin ek bildirim vermek zorundadırlar. Bildirimde diğer malların yeniden belirtilmesine gerek yoktur.
 
c-Bildirimin yenilenmesi:
 
Kamu görevlileri, görevlerine devam ettikleri sürelere rastlayan, sonu (0) ve (5) ile biten yıların en geç Şubat ayı sonuna kadar mal bildirimini yenilemek zorundadır.
 
Süresinde mal bildiriminde bulunulmazsa ne olur?
 
Belirlenen durum ve sürelerde mal bildiriminde bulunmayan Devlet memurları hakkında, kademe ilerlemesinin durdurulması disiplin cezası verilir.
 
Öte yandan, kanunda belirtilen sürelerde mal bildiriminde bulunmayanlara, bildirimlerin verileceği makamlar tarafından ihtarda bulunulur. Bu ihtar, ilgilisine Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ olunur. İhtarın kendisine tebliğinden itibaren otuz gün içinde mazeretsiz olarak bildirimde bulunmayanlar hakkında gerekli işlemler yapılmak üzere yetkili Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur.
 
Ayrıca, denetçi ve muhakkikler de, yürüttükleri soruşturmalarla ilgili olarak istedikleri mal bildirimlerini, verdikleri süre içinde bildirmeyenler hakkında yetkili Cumhuriyet başsavcısına suç duyurusunda bulunurlar.
 
Mal bildirimleri eski bildirimlerle karşılaştırılıyor mu?
 
Mal bildirimlerinde yer alan bilgiler, kamu kurumları bilgisayarlarında mevcut bilgilerle bilgisayar ortamında ve gizliliği sağlanacak şekilde karşılaştırılır.
 
Yapılan karşılaştırma sonucunda gerçeğe aykırı bildirimde bulundukları veya haksız mal edindikleri, kaçırdıkları veya gizledikleri anlaşılanlar hakkında yetkili mercilerce Cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulur.
 
Kamu Görevlileri Etik Kurulu mal bildirimlerini gerektiğinde inceleme yetkisine sahiptir. Mal bildirimlerindeki bilgilerin doğruluğunun kontrolü amacıyla ilgili kişi ve kuruluşlar talep edilen bilgileri en geç otuz gün içinde Kurula verirler.
 
Haksız mal edinme nedir?
 
Kanuna veya genel ahlaka uygun olarak sağlandığı ispat edilmeyen mallar veya ilgilinin sosyal yaşantısı bakımından geliriyle uygun olduğu kabul edilemeyecek harcamalar şeklinde ortaya çıkan artışlar, mal bildirimine ilişkin Kanun kapsamında haksız mal edinme sayılmaktadır.
Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2013, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
hakkı
hakkı - 11 yıl Önce

ben bilgilerimi amirim ve başka memurlarla paylaşmak istemiyorum. neden mal bildirimi kişisel bir sistem üzerinden yapılamıyor.

SIRADAKİ HABER