KAMUDA TORPİLİN ÖNÜ AÇILDI

Kamu kuruluşlarında, görevde yükselmeyi yeniden düzenleyen yönetmelik, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi

KAMUDA TORPİLİN ÖNÜ AÇILDI
Kamu kurumlarında, görevde yükselmelerde “torpil” tartışmalarını yeniden gündeme getiren bir düzenleme yapıldı. Resmi Gazete’nin 31 Mayıs tarihli sayısında yer alan yönetmelikle, müdür, daire başkanı gibi üst düzey görevlere atanmalarda, sözlü sınavları ağırlık kazandı.

Yapılan düzenlemeye göre, görevde yükselmelerde halen aranan 70 puan alma şartı kaldırıldı. Yine yükselme için bürokratlar aynı görevde 2 yıl beklemeyecekler. Bunun yerine sözlü puanlar esas alınacak. Kıdem ve eğitim kriterinin baz alındığı performans değerlendirme puanı da kaldırıldı.

SÖZLÜ SINAVDA 70 ARANACAK

Kamuda, yaklaşık 10 yıldır müdürlük gibi görevlere yükselmelerde, yazılı ve sözlü sınav şartı aranıyor. Mevcut sistemde, görevde yükselmelerde adayların yazılı sınavda 70 puan alması ve bu adayların daha sonra da sözlü sınava tabi tutulması esas alınıyor.

Taraf'ın haberine göre, görevde yükselme yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, sistem tamamen değiştirildi. Buna göre, görevde yükselme sisteminde adayların yazılı sınavdan 70 puan alma şartı aranmayacak. Ancak, sübjektif unsurlara dayandığı için sık sık eleştirilen sözlü sınavlarda ise adayların 70 puan alması gerekecek.

Yani yazılı sınavda 70 puan alamayan adaylar, sözlü sınavda 70 puan alırsa sınavı kazanmış sayılacak. Yazılı sınav sonuçları sadece memur ve şefler için geçerli olacak. Yani memurluk ve memurluğun üst basamağı olan şeflikte yazılı sınav sonuçları baz alınmaya devam edilecek.

İKİ YIL ŞARTI DA KALDIRILDI

Yine yapılan değişiklikle, birçok tecrübesiz kamu görevlilerine üst görevlere atanma imkanı getirildi. Çeşitli kamu kurumlarında farklılık göstermekle birlikte ortalama olarak kamuda görevde yükselme için aynı birimde en az 2 yıl görev yapma şartı bulunuyor.

Bazı kurumlarda ise bu süre 5 yıla kadar çıkabiliyor. Yapılan değişiklik ile süre şartı kaldırıldı. Buna göre, uygun şartları taşıyan bir kişi, aynı birimde üç gün görev yapsa dahi üst kadrolara atanabilecek.

PUAN SİSTEMİ DE DEĞİŞTİRİLDİ

Mevcut sistemde görevde yükselmelerde, personel değerlendirme formu da dikkate alınıyordu. Bu formla, kamu görevlisine kıdemi ve diğer kriterleri dikkate alınarak belirli puan veriliyordu.

Yeni sistemde personel değerlendirme formu da kaldırıldı. Bu değişiklik ile de, kıdem, liyakat gibi birçok unsurun da yükselmelerde etkisi azaltılmış oldu. Yapılan düzenleme ile ayrıca, avukatlar ve şube müdürleri atamaları da görevde yükselme yönetmeliğinin dışına çıkarıldı.
Güncelleme Tarihi: 02 Eylül 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER