Kaderleri her sene kötüye gidiyor!

Erdoğan’ın “Ölüm onların kaderi” dediği maden işçileri, her sene daha fazla arkadaşlarını kazalara kurban veriyorlar. Güvenlik için doğru düzgün önlem alınmayan Türkiye’de son 3 senede ölümlü kazalar iki katına çıktı.

Kaderleri her sene kötüye gidiyor!

2008 yılında 48, 2009’da 92, 2010’da 105...

Her sene daha fazla maden işçisi kazalarda yaşamını yitiriyor.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası’nın hazırladığı rapora göre, Türkiye’de maden kazalarında ölen işçi sayısının her geçen yıl biraz daha arttığı belirlendi. 2008 yılında 48 maden çalışanı iş kazası sonucu yaşamını yitirirken, 2009 yılında bu sayı 92’ye, 2010 yılında ise 105’e yükseldi. 2011 yılının ilk üç ayında ise 24 maden çalışanı meydana gelen maden kazalarında yaşamını yitirdi.

“Kazalar kader değildir”
Özellikle yeraltı kömür madenciliğinin, işçi sayısı başına düşen kaza ve ölüm sıralamasında bütün sektörlerin başında yer aldığının ifade edildiği raporda, bu nedenle, madencilik sektörünün daha yakından izlenmesi, değerlendirilmesi ve kaza önleme çalışmalarına daha fazla ağırlık verilmesi gerektiği belirtildi. Raporda, “kazalar kader değildir” denilerek, bu acı olayların eğer gerekli önlemler alınmaz ise periyodik olarak devam edeceği ifade edildi.

Raporda, maden kazaları incelendiğinde olayın; teknik, sosyal, ekonomik, eğitim, planlama ve denetim sorunları gibi pek çok nedeni olduğunun görüldüğü vurgulandı.

Maliyet 4 milyar doların üzerinde
İş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu maddi ve manevi kayıplar gelişmekte olan ülkelerin kalkınma çabaları önünde önemli bir engel oluşturduğunun ifade edildiği raporda, ödenmesi gereken faturanın ise bu ülkenin Gayrı Safi Milli Hasılalarının önemli bir bölümünü teşkil ettiği kaydedildi.

Bazı kaynaklarca, endüstrileşmiş ülkelerde iş kazaları ve meslek hastalıklarının toplam maliyetinin, bu ülkelerin Gayrı Safi Milli Hasılalarının yüzde 1'i - yüzde 3'ü oranında değiştiğinin ifade edildiği raporda, Türkiye’de ise en iyimser yaklaşımla, iş kazaları ve meslek hastalıklarının toplam maliyetinin yılda 4 milyar doların üzerinde olduğunun tahmin edildiği dile getirildi.



 

Güncelleme Tarihi: 29 Mart 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER