İMAMIN HARCIRAHI BÜYÜKŞEHİR'E TAKILDI !

Büyükşehirdeki imamlar görevleri gereği memuriyet mahalli dışına çıktıklarında yol masrafı ve yövmiyelerini 2004 yılındaki büyükşehir belediyesi sınırlarına göre alacaklar.

İMAMIN HARCIRAHI BÜYÜKŞEHİR'E TAKILDI !
 
 
Diyanet İşleri Başkanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Dr. Necdet SUBAŞI imzası ile Samsun Valiliğine gönderilen yazıda, büyükşehir belediyesi sınırları dahilinde mücavir alan içerisinde kalan ancak belediye hizmetlerinin götürülmediği mahalle ve köyler ile tüzel kişiliği devam eden orman köylerine denetim, irşat vs. görevler için gidilip gelindiğinde, geçici ve sürekli görev yolluğu ödemelerine esas olmak üzere otobüs ücreti ile gündelik verilip verilmeyeceği, hususlarında tereddüt hasıl olduğu belirtilerek; konu ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığından görüş talep edildiği belirtilmektedir.
 
          6245 sayılı Harcırah Kanunu`nun 3 üncü maddesinde memuriyet mahalli; "memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgâhının bulunduğu şehir ve kasabaların belediye sınırları içinde bulunan mahaller ile bu mahallerin dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde bulunup belediye hizmetlerinin götürüldüğü veya kurumlarınca sağlanan taşıt araçları ile gidilip gelinebilen yerler" olarak tanımlandığına değinilmektedir.
 
          Aynı kanunun geçici 4. maddesi; yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, 10/07/2004 tarihinde Büyükşehir Belediyesi Kanunu `na göre büyükşehir sınırlarında yapılan değişikliğin, Harcırah Kanunu’nun 3/g maddesinin (memuriyet mahalli) uygulanmasında dikkate alınmayacağını öngörmektedir. Buna göre; henüz bir düzenleme yapılmadığı için, 2004 yılından önce büyükşehir sınırları nasıl ise, Harcırah Kanunu açısından durum ona göre değerlendirilecektir. Yani mevcut büyükşehir sınırlan değil, 10/07/2004 tarihinden önceki büyükşehir sınırı dikkate alınacaktır. O tarihten önceki sınırlara göre memuriyet mahalli dışı sayılan yerlere gerçek masraf üzerinden mutat yol masrafı ve yevmiye verilebileceği bildirilmiştir.
 
 
 
A. Rasim Asker
 
 
T.C.
BAŞBAKANLIK
Diyanet İşleri Başkanlığı
 
Sayı   :B.02.1.DİB.0.65.04.840/584                                  29/05/2012
Konu          :Harcırah
 
 
SAMSUN VALİLİĞİNE 
(İl Müftülüğü)
 
İlgi: 18/04/2012 tarihli veB.02.1.DİB.4.55.04.00-840-1743 sayılı yazı.
 
          İlgi yazıda; Büyükşehir belediyesi sınırları dahilinde mücavir alan içerisinde kalan ancak belediye hizmetlerinin götürülmediği mahalle ve köyler ile tüzel kişiliği devam eden orman köylerine denetim, irşat vs. görevler için gidilip gelindiğinde, geçici ve sürekli görev yolluğu ödemelerine esas olmak üzere otobüs ücreti ile gündelik verilip verilmeyeceği, hususlarında tereddüt hasıl olduğu belirtilerek; konu ile ilgili Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
  
          Bilindiği üzere, 6245 sayılı Harcırah Kanunu`nun 3 üncü maddesinde memuriyet mahalli; "memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgâhının bulunduğu şehir ve kasabaların belediye sınırları içinde bulunan mahaller ile bu mahallerin dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde bulunup belediye hizmetlerinin götürüldüğü veya kurumlarınca sağlanan taşıt araçları ile gidilip gelinebilen yerler" olarak tanımlanmıştır.
 
            Diğer taraftan, aynı kanunun geçici 4. maddesi; yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, 10/07/2004 tarihinde Büyükşehir Belediyesi Kanunu `na göre büyükşehir sınırlarında yapılan değişikliğin, Harcırah Kanunu’nun 3/g maddesinin (memuriyet mahalli) uygulanmasında dikkate alınmayacağını öngörmektedir. Buna göre; henüz bir düzenleme yapılmadığı için, 2004 yılından önce büyükşehir sınırları nasıl ise, Harcırah Kanunu açısından durum ona göre değerlendirilecektir. Yani mevcut büyükşehir sınırlan değil, 10/07/2004 tarihinden önceki büyükşehir sınırı dikkate alınacaktır. O tarihten önceki sınırlara göre memuriyet mahalli dışı sayılan yerlere gerçek masraf üzerinden mutat yol masrafı ve yevmiye verilebilecektir.
 
            13/6/2011 tarihli ve 680 sayılı görüşümüzde anlatılan hükümler, mevcut büyükşehir sınırlarına göre değil, 10/07/2004 tarihinden önceki büyükşehirin "metropol" diye irade edilen sınırları dikkate alınarak uygulanacaktır. Harcırah Kanunu’nda yeni bir düzenleme 
yapıldığında ödemeler ona göre yapılacaktır.
 
            Bilgilerini rica ederim.
 
 
Dr.Necdet SUBAŞI
Başkan a.
Strateji Geliştirme Başkanı
 
Güncelleme Tarihi: 01 Ağustos 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER