DÖNER SERMAYE SİSTEMİ DEĞİŞİYOR

Maliye Bakanlığı döner sermaye sistemini değiştiriyor.

DÖNER SERMAYE SİSTEMİ DEĞİŞİYOR
 
Döner sermayeli işletmelerde verimlilik ve karlılığın artırılması amacıyla bazı temel hususlar dikkate alınarak işletmelerin kuruluşunu, teşkilat yapısını, yönetimini ve işleyişini düzenleyen "Döner Sermayeli İşletmeler Kanun Tasarısı" taslağının hazırlandığını ve Başbakanlığa sunulduğunu bildiren Şimşek, söz konusu hususları ise şöyle açıkladı:
 
"Burada öncelikle dağınık mevzuatı tek çatı altında topluyoruz. Hazırlanan kanun taslağı, tamamen yeni kamu mali yönetimi konseptine uygun. Burada ayrıca işletmecilik ilkeleri de belirleyici bir unsur. Söz konusu kanunla döner sermayelere ilişkin dağınık ve artık ihtiyaçları karşılamayan mevzuatı komple değiştiriyoruz. Tüm mevzuatı tek bir çatı altında toplayacağız. Bu sayede daha hesap verebilir, şeffaf ve verimli bir yapı oluşturacağız."
 
DÖNER SERMAYELER CEO MODELİYLE YÖNETİLECEK
 
Yapılan değişiklikle döner sermayeleri artık CEO'ların yöneteceğini belirten Şimşek, bu modelle verimliliğin artacağını ifade etti. Söz konusu CEO'ların kamudan atanacağını dile getiren Şimşek, "Önemli olan bu yöneticilerin nitelikleri ve kamuda bu görevi en iyi şekilde yapabilecek önemli beyinlerimiz var" dedi.
 
TASARININ DETAYLARI
 
Hazırlanan kanun tasarısına ilişkin detaylı bilgiler de veren Şimşek, şunları kaydetti:
 
"Tasarı ile ek ödemeye ilişkin hükümler hariç olmak üzere, döner sermayeli işletmelere ilişkin eski ve dağınık yapıda olan tüm kanun maddeleri yürürlükten kaldırılacak ve bu işletmeler temel ve düzenleyici bir çerçeve kanuna kavuşacak. Saydamlık ve hesap verebilirlik güçlenecek. İşletme yönetiminde etkinliği sağlamak üzere aynı idare bünyesinde faaliyet gösteren döner sermeyeli işletmeler tek çatı altında toplanarak, 2 bin 902 olan işletme sayısı 130'a inecek. İşletmelerin idareler bünyesinde tek çatı altında toplanmasıyla, nakit ve taşınır yönetimi ile mal ve hizmet alımlarında idari ve mali yönetimde etkinliği artıracak düzenlemeler gelecek. İşletmeye ilişkin bütçe, yatırım programı, fiyatlandırma gibi temel konularda işletme politikalarını oluşturmakla görevli 5 üyeden oluşan yönetim kurulu müessesesi getirilecek ve söylediğim gibi, buralarda CEO konumunda çalışacak işletme yöneticileri olacak."
 
PERSONEL İSTİHDAM OFİSLERİ OLMAKTAN ÇIKACAK
 
Bakan Mehmet Şimşek, döner sermayeli işletmelerin personel giderlerinin fazlalığına da dikkati çekerek, "Bu işletmelerde artık personel gideri, gelirlerin yüzde 50'sini aşamayacak, maliyetin altında satış ve mali borçlanma yapılamayacak. Böylelikle söz konusu işletmeler bir personel istihdam ofisi olmaktan çıkacak ve mali disiplin sağlanacak" diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 04 Kasım 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER