ÇALIŞANLAR İSYANDA

TCDD çalışan personel özelliklede istasyonlarda görevli trafik personeli günde 12, haftada 84 saat çalıştırılıyor

ÇALIŞANLAR İSYANDA

 

Bilindiği gibi normal koşullarda bir memurun çalışma süresi 40 saat. Ancak faal personel olarak adlandırılan demiryolcular haftada 84 saate kadar çalıştırılmaktadalar. Yani bir demiryolcu bir haftada 2 memurun çalıştığından bile fazla çalışmaktadır.

TCDD neden personel sayısını çoğaltmak yerine trafik emniyetini bile riske atmak pahasına mevcut personeline yüklendiği ve aşırı derecede yoracak şekilde çalıştırıyor. Bunun cevabı hükümetin fazla mesaiyi yasaklamasıyla ortaya çıktı. Fazla mesai yasaklanınca TCDD yöneticileri Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına, Maliye Bakanlığına ve Devlet Personel Başkanlığına bir yazı yazdı. Bu yazıda memurlara fazla mesai vermek yerine asgari ücretle çalışacak personel alınsa dahi mliyetin yüksek olacağı bildiriliyordu.

ÇALIŞANLAR İSYANDA

Tren trafiğini riske atan, çalıştırdığı personeli canından bezdiren neredeyse sosyal yaşamını yok sayan bu çalışma sistemi sırf daha ekenomik oluyor diye tercih ediliyordu. Halbuki Demiryolculuğun en büyük özelliği güvenli taşımacılık sağlamaktır. TCDD sırf işçiliği ucuza maletmek adına personelini çok ağır çalışma saatleriyle yıpratarak trafik emniyetinide riske atıyor. Kurumun bu politikayı biran evvel bırakıp yeni personel alması ve ikili vardiya tabir edilen 12 saat iş 12 saat dinlenme metodunu acilen terk etmelidir.

YENİ İSTİHDAM

Böylece işsizler için yeni istihdam alanı oluşturulduğu gibi mevcut personelde insan gibi bir çalışma ortamına kavuşur. Aynı zamandada trenlerdeki müşteriler daha emniyetli bir işletmecilikten faydalanırlar.

 

KURUM 84 SAAT DİYOR

Demiryolu çalışanları diğer memurlar gibi haftada 40 saat çalışmayı bırakın 56 saat çalışmaya bile razılar. Yani günde 8 saat çalışalım cumartesi Pazar tatilinden vazgeçtik diyorlar. Ama nafile kurum 84 saatde ısrar ediyor. Eğer hükümet TCDD nin fazla mesai isteğini kabul edecekse bile eskisi gibi önü açık bir şekilde kabul etmemeli. En azından haftada en fazla 16 saat fazla mesaisi yaptırabilirsin demeli. Hem çalışanların, hem müşterilerin, hemde kurumun menfaati için ucu açık mesai yöntemi serbest bırakılmamalı. Personelin kaderi amirlerinin iki dudağı arasına bu kadar fütursuzca bırakılmamalıdır.

İŞTE O YAZI

 

 
 

Fotoğraf

 

 

Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER