657 sayılı Devlet Memuru Kanunu değişiyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal, 657'de kritik değişiklikler yapılacağının sinyalini verdi. Peki 657'de hangi noktalar değişecek, ne tür yenilikler getirilecek? İşte cevabı...
NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in sorularını yanıtlayan Bakan Ağbal, "Memur yasası değişecek mi?" sorusuna şöyle yanıt verdi:
"HİZMETİ SUNANLA ALAN ARASINDA BİR DENGE KURMAK İSTİYORUZ"
Kamu hizmetleri daha kaliteli olacaksa çalışanla olacak. Kamu yönetim reformuyla kamu personle rejimi reformu birlikte yapılması gereken reform alanı. Hizmeti sunanla alan arasında denge kurmak istiyoruz. Hizmetin kalitesini öne koyan bir çalışma ortamı olacak. Bu reform ülkenin geleceği için önemli bir reform. Herkes bugün sendikalar da sosyal taraflar da hizmet alanlar da böyle bir reform yapılmasına inanıyor kolay değil ama.
6 YILDA 12 TAKSİTLE FAİZSİZ ÖDEME İMKANI
Maliye Bakanı Ağbal, tarım arazilerinin satışında parası olmayana 6 yılda faizsiz 12 taksitle ödeme imkanı getirdiklerini söyledi.
TAŞERON İŞÇİLERİN KADRO SORUNUNDA SON DURUM
Bakan Ağbal, taşeron işçilerin kadroya geçişleri konusunda gelinen son noktayı da anlattı:
''Bu konuda 21 Mart tarihine kadar düzenleme yapacağımızı açıkladık. Umuyorum ki bu çalışma da bundan önceki eylemler gibi vaktinde Meclis'e sunulacak.''
VERGİ AFFI VAR MI?
Ağbal, herhangi bir vergi affının ise söz konusu olmadığını belirtti.
Asgari ücret artışı sonrasında hala yanıtı aranan bazı sorular var. Bunların başında asgari ücretlilerin vergi diliminden etkilenip etkilenmeyeceği geliyor. Maliye olarak sizin görüşünüz nedir bu konuda? Asgari ücret yılsonuna kadar 1300 TL olarak kalacak mı yoksa vergi dilimiyle düşüş olur mu?
Bu net asgari ücret bekar bir çalışan için 1300 lira. Evli ve 3 çocuklu bir kişinin net asgari ücreti 1 Ocak 2016'da 1384 lira oldu. Asgari ücret artışının bütçeye yükü 11.4 milyar lira. Vergi konusunda bir düzenleme yapmak doğru değil. Vergi tarifesi değişecekse belli bir grup için olmaz.
Taşeron işçilerin kadroya alınması konusunda asıl iş-yardımcı iş ayrımı netleşti mi? Buna göre kaç işçinin kadroya alınması söz konusu? Kadroya alım tam olarak hangi tarihte olur?
Yasal değişiklikle ilgili model alternatiflerini hazırladık. Bu konuda hükümet eylem planında 21 Mart tarihine kadar düzenleme yapacağımızı açıkladık. Kamuda yardımcı iş olan işleri de tarif etmemiz gerekiyor. Bu konuda kamu kurumlarıyla tüm çalışmayı bitirdik. Bu noktadan sonra işçi ve memur konfederasyonlarıyla görüşeceğiz. Kamuda yardımcı işte çalışanlar için de önemli iyileştirmeler yaptık. Daha önce bir rakam ifade ettim ama kurumların genel değerlendirmelerine bağlı sayılardır. Asli iş ise o zaman diyecek ki bu kişi yaptığı iş itibariyle vatandaşa dönük hizmetin parçası içerisinde dediği zaman asıl iş sayacağız. Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na gönderme aşamasına gelindi. Umuyorum ki bu çalışma da bundan önceki eylemler gibi vaktinde Meclis'e sunulacak.
Güncelleme Tarihi: 01 Mart 2016, 00:00
kamuda 3568 sayılı yasaya tabi memur olan, ruhsatlı SMMMüşavirler var..bunlar 657/DMK'nun 59.maddesine ek yapılarak sınavsız.mali Hiz.uzm, mali müşavir, iç denetçi, mali hiz md.gibi kendi mesleklerine atanmalarının önü açılmalıdır..ayrıca mali müşavirin önündeki serbest kelimesi kalkmalıdır. ayrıca kamudaki özellikle belediyelerdeki 1.dereceli UZMAN kadrosu şube müdürlüğüne eşittir...şu an özel hizmet puanı 75 tir...135 e çıkarılmalıdır...veya belediyedeki uzmanların önüne araştırma veya planlama uzmanı deyip kariyerli hale getirilmelidir..maliyedeki gelir uzmanları gibi...saygılar uzman----SMMM