İTHAL ÖĞRETMEN mubuyuk
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İNCE ithal öğretmen alımını eleştirdi. İktidara geldikleri anda Sözleşmeli öğretmenliği kaldıracaklarını kadrolu öğretmen alacaklarını söyledi
TBMM GENEL KURUL TUTANAĞI
29.03.2011
Günden dışı üçüncü söz, öğretmen istihdamı hakkında söz isteyen Yalova Milletvekili Sayın Muharrem İnce’ye aittir.
Buyurun Sayın İnce. (CHP sıralarından alkışlar)
MUHARREM İNCE (Yalova) – Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Eğitimimizin sorunlu olduğunu, hatta sorunlar yumağı olduğunu hepimiz kabul ediyoruz. Sayın Bakan, yabancı dil öğretimi konusunda “Sorunumuz ortadadır.” diyor. Bu, doğru fakat en öncelikli sorunumuz mu bu acaba, en öncelikli sorunumuz yabancı dil öğretimiyse bunun çözümü ithal öğretmen mi? İşte bunu tartışmamız gerekiyor.
Hayvancılığımız sorunlu, Angus ithal edelim çözelim; sağlık sistemimiz sorunlu, doktor ithal edelim çözelim; mühendis ithal edelim; şimdi de öğretmen ithal edelim.
Sayın milletvekilleri, o zaman dokuz yılda seksen üniversiteyi neden açtık? Eğitim fakültelerini, bu filolojileri neden açtık? Yabancı dil öğretimi sorunlu, ithal öğretmenle bunu çözdük diyelim. Peki, matematik öğretimimizde sorunlu, bunu nasıl çözeceğiz? Fizik öğretimimiz de sorunlu, bunu nasıl çözeceğiz? Hatta Türkçe öğretimimiz sorunlu, bunu nasıl çözeceğiz?
2009 PISA sınavlarında okuma becerisi bakımından 33 OECD ülkesi arasında 31’inciyiz. Fen ve matematik okuryazarlığı konusunda 33 OECD ülkesi arasında 31’inciyiz. İlköğretimde okuyan öğrencilerimizin yüzde 51,2’si ikili eğitim görüyor yani 5,5 milyon çocuğumuz ikili eğitim görüyor. İlköğretimde okuyan öğrencilerin yüzde 3,3’ü birleştirilmiş sınıflarda okuyor yani ilköğretimdeki 359 bin çocuğumuz aynı sınıfta, birleştirilmiş sınıflarda okuyor. Ardahan’daki ilköğretim öğrencilerinin yüzde 17’si birleştirilmiş sınıflarda. Urfa’da yüzde 85,8’i ikili eğitim görüyor.
Tarihe baktığımızda bu uygulamanın çok yanlış olduğunu görürüz. 1838’de II. Mahmut’un Tıbbiyenin açılışında yaptığı konuşmayı hepinizin okumasını isterim. II. Mahmut orada diyor ki: “Bilgi Fransızca. Fransızcayı öğreneceksiniz ki tıptaki bu bilgileri Türkçeye aktarasınız.” diye… Mantık bu ama daha sonra 1955’te bu ülkede ithal öğretmen denendi, maarif kolejleri için tartışıldı, denendi, başarısız bulundu ve vazgeçildi.
Ben sizlere kayıtlara geçmesi bakımından 10 Ocak 1955 tarihli Türkiye Büyük Millet Meclisinin Tutanak Dergisi’ni okumanızı tavsiye ediyorum. Cilt 1’e baktığınızda o günkü eğitim kökenli milletvekillerinin buna nasıl karşı çıktıklarını, ithal öğretmen uygulamasının bu ülkeye ne kadar sakıncalar getireceğini hep birlikte oradan görebiliriz.
Sayın milletvekilleri, madem İngilizce öğretmekte başarısızız. Başarılı olmak için neler yaptık, bunu tartışmıyoruz. Bu ithal öğretmenleri hangi firmalar getirecek, o firmalarda kimlerin bağlantıları var, bunları tartışmıyoruz.
Ben sizlere 1955’te denenen, daha sonra 1985’te denenen, şimdi de 2011’de denenmek istenen ithal öğretmenlikle ilgili 1985 tarihli gazete kupürlerinden örnekler vermek istiyorum.
Bakınız, 1986’nın Kasım ayında öğretmenliğe başladım ben. Aldığım ilk maaş, 1986’nın Kasımında aldığım ilk maaş 64 bin liraydı. 1985 yılındaki Milliyet gazetesinde -o günkü tartışmalarda bir gazete kupürü- diyor ki: “İthal öğretmene 200 bin lira maaş.” Yani 1955’te rahmetli Adnan Menderes deniyor, 1985’te rahmetli Turgut Özal deniyor ve 2011’de Sayın Recep Tayyip Erdoğan deniyor bunu. İşte, bizim 300 bin çocuğumuz, 300 bin gencimiz işsiz gezerken, 1985’te 64 bin lira maaş alan öğretmenin olduğu yerde Pakistan’dan öğretmen getirilerek 200 bin lira maaş verilenin yeni üçüncü versiyonunu bugünlerde yaşamış oluyoruz.
Sayın milletvekilleri, pek çok kamu çalışanını yurt dışına yabancı dil öğrenmek için gönderiyoruz, kaymakamları gönderiyoruz, bazı bürokratları, akademisyenleri gönderiyoruz. Peki, İngilizce öğretmenlerini niye göndermiyoruz? LYS’de en başarılı olduğumuz alan, dil alanıdır. Kanun teklifimiz var sözleşmeli öğretmenlerle ilgili, on üç aydır bunu getirip onlara verdiğiniz sözü tutmuyorsunuz.
12 Haziranda seçim var. Taahhüt içeren, Türkiye'yi bağlayacak hiçbir anlaşmanın altına imza atmamasını özellikle bürokratlara tavsiye ediyorum ve Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında bu anlaşmaları size rücu ettireceğimizi bildiriyorum.
Hepinize saygılar sunuyorum. (CHP sıralarından alkışlar)
BAŞKAN – Teşekkür ederim Sayın İnce.
Güncelleme Tarihi: 30 Mart 2011, 00:00
Muharrem İNCE'ye çok teşekkür ediyoruz...