BOĞAZİÇİ'NDE BİN ZOMBİ !

BÜ'de İngilizce yeterlilik sınavını geçemeyen öğrenci yurtta kalamıyor, bursları kesiliyor ve hiçbir derse giremiyor. Kendilerine zombi adını veren bine yakın öğrencinin arasında 5 yıldır sınavı geçemeyenler de var.

BOĞAZİÇİ'NDE BİN ZOMBİ !

2009’da Boğaziçi Üniversitesi’ne (BÜ) girdiğinde ailesinin gurur kaynağı olan Hakan Sancak, 4 yıldır İngilizce sınavını geçemediği için Turizm İşletmeciliği bölümünden tek bir ders bile alamamış. Ailesi artık umudu kesmiş, “Bırak şu okulu” der olmuş. Sancak, başarılı olmaya alışmış öğrenciler için sürecin çok yıpratıcı olduğunu anlatıyor: “Ev arkadaşınız sabah derse gidiyor, siz evdesiniz. Okulun sizi tamamen yalnız bıraktığını hissediyorsunuz.” Sancak, İngilizce engelini aşıp kazandığı bölüme yıllardır başlayamayan yaklaşık 1000 öğrenciden biri. 
BÜ sisteminde, İngilizce sınavını geçemeyenler ‘remedial’ yani ‘beklemeli’ oluyor: Bursları iptal ediliyor, yurtta kalamıyor ve İngilizce hazırlık dahil hiçbir ders alamıyorlar. Kendilerine ‘zombi’ lakabını takmışlar. Arkadaşlarının evine sığınan veya yurtta kaçak kalan da var, gizli gizli derslere girenler de. İsmini vermek istemeyen bir öğrenci, “Ailem yurttayım sanıyor, ben çantamda pijamamla geziyorum, akşam hangi arkadaşım müsaitse onda kalıyorum” diyor. 

4 kişiden 3’ü kaldı 
Hem hazırlık hem ‘remedial’ öğrencilerine yılda 4 kez sınav hakkı tanınıyor. Ancak son iki sınav ortalamasına göre her 4 öğrenciden 3’ü sınavı geçemiyor. Son olarak eylüldeki sınavda 800’e yakın beklemeli öğrenci başarısız oldu. Geçemeyenlerin arasında okula 2006’da girmiş, yaşıtları 2 yıl önce mezun olanlar var. 
Remedial, ‘iyileştiren’ anlamına geliyor fakat okul bu öğrencileri ‘iyileştirecek’ hiçbir şey yapmıyor. Boşluğu 2-4 bin liralık özel kurslar doldurmuş. Yurtta kalamadığı için ev tutan ve kira için garsonluk, anketörlük gibi işlerde çalışan Hakan Sancak, “Ağustos sınavına sınav param (130 TL) olmadığı için giremedim” diyor. 

10 ayda mucize bekleniyor 
Üniversite sınavında en yüksek puanları tutturarak Boğaziçi’ne giren bu öğrenciler neden İngilizce sınavını geçemiyor? Öğrenciler iki soruna işaret ediyor: Yabancı Diller Yüksek Okulu’nun (YADYOK) verdiği hazırlık eğitiminin yetersiz kalması ve tek kelime İngilizce bilmeyen öğrencilerden 10 ay sonunda 8 tip akademik makale yazmalarının beklenmesi. 
Okulda eylem yaparak seslerini duyurmaya çalışan öğrenciler, rektör, YADYOK Müdürü ve Öğrenci İşleri Dekanı’yla görüştü. Öğrenciler harç yatıran remedial’lara öğrenci belgesi verilmesi ve haftada birkaç saatlik yazı dersi alma imkânı tanınması gibi bazı taleplerinin kabul edildiğini fakat en önemli taleplerinin yine reddedildiğini belirtti. Rektörlüğün öğrencilere ilettiği bilgi notunda ise “BÜ yurtlarına bu sene hazırlık sınıfına başlayan 790 öğrenci yerleştirilmiştir. Toplam 3 bin kapasitesi olan yurtlarımız tamamen doludur ve beklemeli öğrencilerin yerleştirilmeleri mümkün değildir” denildi. 

ODTÜ nasıl başarıyor? 
Boğaziçi Üniversitesi, uygulamayı YÖK Kanunu’na dayandırıyor. “2547 sayılı YÖK Kanunu’nun 49. maddesine göre yabancı dil hazırlık okulunun normal süresi 1 yıl olarak belirlenmiştir” diyor. Oysa aynı kanunun yönetmeliğinde “Hazırlık sınıfının ikinci yarıyılı sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olamayan öğrencinin ‘ilave bir veya iki yarıyıl daha hazırlık sınıfına devam edebilme’ hakkının olduğu yazılı.

‘2. sınıf muamelesi yok’

ODTÜ’de ise 2 yıl hazırlık hakkı tanınıyor ve ‘repeat’ adı verilen bu öğrencilerin bursları kesilmiyor. Okuldan yetkililer “Hazırlığı geçemeyen öğrenciye ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapılmıyor. Aksine deneyimli hocalardan günde 3 saat ders görüyorlar. İkinci sene hazırlık okuyan öğrencilerin yüzde 85’i bölüme başlıyor, en fazla 10 öğrenci geçemiyor” diyor. RADİKAL

Güncelleme Tarihi: 01 Kasım 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER