'ALO YÖK HATTI' KURULUYOR !

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, tezsiz yüksek lisans için Akademik Personel ve Lisansüstü Giriş Sınavı (ALES) puanının kullanılmayacağını açıkladı. Çetinsaya, "40 yaşına gelmiş birinde, tezsiz yüksek lisans için ALES şartı aramak doğru değildi" dedi.

'ALO YÖK HATTI' KURULUYOR !

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Gökhan Çetinsaya, başkanlığını yaptığı kurulla ilgili gündemdeki konuları, eğitim muhabirleriyle bir araya geldiği sohbet toplantısında değerlendirdi.

Yeni YÖK yasa tasarısına ilişkin soruları cevaplayan Çetinsaya, taslağın hazırlık sürecinde öğrenciden rektöre, üniversitenin idari personelinden eğitim muhabirleri ve editörlerine, kamu kurum ve kuruluşlarından sivil toplum örgütlerinin temsilcilerine kadar tüm tarafların görüşlerine başvurduklarını hatırlattı. Kurulu her platformda eleştiren eylemci öğrencilerle görüş alışverişinde bulunabileceklerini ifade eden Çetinsaya, son eylemlerin olaysız bitmesinden duyduğu sevinci dile getirdi. YÖK Başkanı, "Protestoların barışçıl geçmesine en çok ben sevindim. Tepkilerini dile getiriyorlar. YÖK karşıtı hareketin, YÖK'ün ara rejimlerdeki rolü dolayısıyla bir tepki olduğunu düşünüyorum. Şiddet içermedikçe her türlü öğrenci eylemi meşrudur, yapılmalıdır da." şeklinde konuştu.

"ALO YÖK"

YÖK Başkanı'nın verdiği bilgiye göre bütün öğrencilerin her türlü şikâyet ve sorunlarını dile getirip bilgi alabilecekleri 'Alo YÖK' hattı kurulacak. Çağrı merkezini öğrencilerin yanı sıra öğretim üyeleri başta olmak üzere üniversite ile ilgili sorun yaşayan ya da bilgi almak isteyen herkes arayabilecek. YÖK'ün, telefonların açılmadığı, evrakların kaybolduğu bir kurum olarak öne çıktığını hatırlatan Başkan Çetinsaya, "Denklikten tutun da bütünlemeye kadar öğrenci ve öğretim üyeleri artık bu çağrı merkezi üzerinden sorularına cevap bulabilecek. Bu devrim niteliğinde bir proje olacak." dedi. Elektronik Belge Takip Sistemi'ni de devreye sokacaklarını kaydeden Çetinsaya, şöyle konuştu: "YÖK'te evrakların kaybolduğu yönünde şikâyetler geliyordu. Gelen ve giden evrakların takip edilebildiği bir sistemi hayata geçiyoruz. Ayrıca kâğıdı tamamen ortadan kaldıracak olan elektronik imza projesini başlatacağız. Bu sayede evrakların kaybolması söz konusu bile olmayacak."

ALES'SİZ YÜKSEK LİSANS YAPILABİLECEK

Tezsiz yüksek lisans için ALES gibi merkezi bir sınavın artık kullanılmayacağını açıklayan YÖK Başkanı Çetinsaya, "40 yaşına gelmiş bir kişiden tezsiz yüksek lisans için ALES şartı aramak doğru değildi. Hayat boyu öğrenme kapsamında üniversitelerin belirlediği kriterleri yerine getiren herkes tezsiz yüksek lisans yapabilecek. ALES'siz olacak olması kalitesiz olacağı anlamına gelmeyecek." dedi. Çetinsaya, üniversitelerin şartları belirleyeceğini, adayların da bu şartları yerine getireceğine dikkat çekti.

Dil öğrenimi konusundaki yetersizlik de YÖK'ü harekete geçirdi. 4 milyona yakın üniversiteliye İngilizce öğrenmelerine imkân tanıyacak yeni bir proje hayata geçiriliyor. Projeye göre her öğrenciye bir internet şifresi verilecek. Bu şifre ile internet üzerinden her öğrenci kendi dil seviyesinde kurslara katılabilecek. İngilizce pratik yapabilecek. Dinleme, okuma, yazma pratikleri yaparak İngilizcesini evinde geliştirecek. Çetinsaya, projeyi İngilizcenin yanı sıra Fransızca ve Almanca gibi diğer dillere de yaymayı hedeflediklerini kaydetti.



Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER