Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), Ayamama deresindeki kirliliğin derenin çevresi ve yeraltı suları için büyük risk yarattığına dikkat çekti. Yapılan açıklamada, Marmara Denizi’ne dökülen deredeki kirliliğin deniz ekosistemine de zarar verdiği, birikme özelliği gösteren ağır metallerin besin zinciri yolu ile tüm canlıların sağlığını tehdit ettiği belirtildi.
ÇMO, Ayamama Deresine kaçak olarak vidanjörlerle taşınan atıkların nereden kaynaklandığının araştırılması, taşınan atıksu üreticisi sanayi tesisleri hakkında gerekli ceza işlemlerinin uygulanması ayrıca Ayamama Deresi çevresindeki tüm sanayinin denetlenmesi ve atıksularını dereye deşarj etmelerinin engellenmesi gerektiğini belirterek, "Ayamama Deresine bırakılan atıklar hakkında yapılan şikayetlerin dikkate alınmamasının sorumluları da tespit edilmeli ve cezalandırılmalıdır" dedi.
Göstermelik denetim mekanizması
ÇMO açıklamasında Ayamama deresindeki kirliliğin yanısıra diğer doğa katliamlarına da dikkat çekilerek şöyle denildi:
"Tuzla’da gömülü bulunan zehirli atık varilleri, Dilovası’na bırakılan atık çamurlar, havza alanlarına hafriyat dökümleri, Alibeyköy Barajına İSKİ tesisinden verilen atıksu ve son olarak Ayamama Deresine atıksu deşarjı, yerel yönetimlerin politikasızlığı ve denetimsizliği sonucu yaşanan doğa katliamlarına sayabildiğimiz örneklerdir. Açıktır ki mevcut koruma faaliyetlerinin yetersizliği ve göstermelik denetim mekanizması devam ettikçe bu örneklere yenileri de eklenecektir.
"Islah çalışmaları tamamlanmıyor"
2009 Eylül ayında Ayamama Deresinin taşması sonucu yaşanan sel felaketinin 31 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olduğunu, yöneticilerin her yağmurdan sonra Ayamama Deresi’nde ıslah çalışmalarının yapılacağını, dereyi kirleten atıksuların inşa edilecek kollektörlerle toplanarak arıtma tesisine verileceğini söylediklerini hatırlatan ÇMO başlatılmayan ıslah çalışmalarına tepki gösterdi. Açıklamada şöyle denildi: "2011 yılı Ağustos ayında tamamlanması hedeflenen Ayamama Deresi ıslah çalışmalarının tamamlanmadığını geçen hafta yaşanan su baskınıyla öğrendik. Ayamama Deresinin ıslah çalışmalarının aciliyeti ortadayken ve Büyükşehir Planlama Müdürlüğü’nce hazırlanan planlar Belediye Meclisi’ne gönderilmişken bu planlar çıkarılamamakta, ıslah çalışmaları tamamlanamamaktadır."
Derenin intikamı
İstanbul'daki yoğun yağışlarda taşarak sel felaketlerine yol açan Ayamama deresinin ıslah edilmesi gerektiği bu felaket günlerinde hatırlanıyor.
İstanbul'da 2009 yılının Eylül ayında meydana gelen sel felaketi sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, derelerin ıslahını engelleyenler olduğunu ileri sürmüştü. Erdoğan'ın, insan hatası karşısında "derenin intikamı ağır olur" sözü tarihe geçmişti. Derelerin ıslahın edilmemesinin sorumlusu olarak kentsel dönüşüme karşı çıkanları gösteren Erdoğan şunları söylemişti:
“Atalarımız, 'Derenin intikamı ağır olur' demişler diyen Erdoğan, “Dere yataklarındaki ne tür olursa olsun, bütün yerleşimleri bizim süratle kaldırmamız lazım. Biz, gerek valilik gerekse belediye olarak bu konuda adımımızı atacağız. Yarın çalışmalara başlayacağız. Ancak vatandaşlar önümüzde engel olursa bu işi kısa sürede yapamayız. El ele verip kısa sürede bu yapılanmayı yapmalıyız. Bu adımı da Ayamama Deresi'nde başlatacağız” dedi.