ZONGULDAK'LI MADENCİLERDEN KÖTÜ HABER!!!

Zonguldak’ta şirketlerine Kayyum atanan 245 madenci yaklaşık 4 aydır maaş alamıyor. Madencilerden 85’i kendini önceki gün madene kapattı. Açlık grevine başlayan madenciler, “Gerekirse ölene kadar madendeyiz” diyerek haklarını talep etti.

ZONGULDAK'LI MADENCİLERDEN KÖTÜ HABER!!!
4 AYDIR MAAŞLARINI ALAMIYORLAR
Kilimli ilçesinde faaliyet yapan Deka Madencilik ile Balçın Madencilik’e, “Paralel Devlet Yapılanması” iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında kayyum atandı. TTK’nın (Türkiye Taşkömürü Kurumu) kiracısı konumundaki Deka’da 130, Balçın’da ise toplam 115 madenci çalışıyor. İşçiler, yaklaşık 4 aydır maaşlarını alamıyor.
 
VALİ DE ÇÖZÜM BULAMADI
Madenciler en son geçen çarşamba kent merkezinde bir iş merkezinin çatısına çıkarak eylem yaptı. Buradan valiliğe seslendi. Emniyet müdürü devreye girerek eylemi bitirdi. Kayyumla görüşüleceği, madencilerin sorunlarının çözüleceği belirtildi. Ancak yine çözüm bulunamadı.
 
İKİ MADENCİ HASTANEYE KALDIRILDI
İki gün önce madenciler yeni bir eylem kararı aldı. Deka’daki madenciler, kendilerini yıllardır çalıştıkları madene kapatarak açlık grevi başlattıklarını açıkladı. Açlık grevi nedeniyle fenalaşan iki madenci baygın bir şekilde dışarıya çıkarılarak hastaneye kaldırıldı. Diğer madenciler ocak içinde eylemlerine devam ederken, aileler ise madenin ağzında gergin bir bekleyiş içinde...
 
KİMSE BİZE SAHİP ÇIKMIYOR
Eylemdeki madencilerden Serkan Demir, “2016 Ocak’tan bu yana sadece bir maaş alabildik. 9 Mayıs’ta kayyum atandı. İşimiz durduruldu. Kimse bize sahip çıkmıyor. Madendeki ikinci günümüz. Ben şu anda nefesliğe çıktım. Diğerleri hepsi içeride. Tam 85 kişiyiz. Aslında tüm işçiler katılacaktı. Ancak daha sonra polis geldi. Köylerden gelenler madene giremedi” diye konuştu.
 
DÜŞENE KADAR BURADAYIZ
Kendisinin de açlık grevini sürdürdüğünü belirten Demir, “Ocağın havalandırması şu anda iyi. Ancak geceleri çok soğuk oluyor. Ailelerimiz de yukarıda ocağın ağzında bekliyor. Eylemimizi, hak ettiklerimizi alana kadar sürdüreceğiz. 10 yıldır madendeyim. Buradaki arkadaşların çoğu da 5-15 yıldır burada çalışıyor. Bu bir açlık grevi. Suyumuzu içiyoruz. Ancak fenalaşan arkadaşlarımız oldu. İki kişiyi dışarı çıkardık. Düşene kadar buradayız...” dedi.

HÜRRİYET


Güncelleme Tarihi: 20 Mayıs 2016, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER