YALÇIN ; HELAL GIDA DEVLET POLİTİKASI OLMALI

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, tarım sektörünün sorunlarının masaya yatırıldığı Toç-Bir-Sen tarafından organize edilen “Tarım Kongresi”nde yaptığı konuşmada, “Uluslararası rekabet gücümüzü artırarak, tarımsal Gayrisafi Milli Hasılamızı 150 milyar dolara, tarımsal ihracatımızı 40 milyar dolara çıkarmalı tarımsal ihracatta Dünya birincisi olmayız. Helal gıda üretimi de mutlaka Devlet ve Bakanlık politikası haline getirilmelidir” dedi.

YALÇIN ; HELAL GIDA DEVLET POLİTİKASI OLMALI

Memur-Sen Konfederasyonu’na bağlı Toç-Bir-Sen tarafından düzenlenen, tarım sektörünün sorunlarını ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı Toç-Bir-Sen Tarım Kongresi Kızılcahamam’da yapıldı. Kongreye Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Toç-Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Esen, KİM Grup-Helâl ve Sağlıklı Gıda Sertifikalandırma Plâtformu (GİMDES) Genel Başkanı Hüseyin Kami Büyüközer, Kongre Akademi Genel Koordinatörü Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, Toç-Bir-Sen Genel Merkez Yönetimi, Bakanlığa Bağlı Kurum Müdürleri, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.
 
Kongrede konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, önemli açıklamalarda bulundu. Tarım Kongresi’nin hayırlara vesile olmasını dileyerek konuşmasına başlayan Yalçın, “Üyelerimizin sorunlarının yanında, ülkenin, İslam aleminin, insanlığın sorunu varsa bizi yakından ilgilendirir. Bu vesileyle ülkenin en önemli meselesi olan tarımın ele alınacağı ‘Tarım Kongremizi’ düzenleyen Toç-Bir-Sen’imize teşekkür ediyorum” dedi.
 
TARIMDA 2023 VE 2071 HEDEFLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMELİYİZ
 
Gelişmiş ekonomilerin kendi arasında, yükselen piyasaların kendi arasında ve gelişmiş piyasalarla yükselen piyasalar arasında yaşanan rekabetin her geçen gün ivme kazandığını belirten Yalçın, yükselen piyasaların başında yer alan Türkiye’nin bu acımasız rekabetten kazançlı çıkabilmesi için öncelikle 2023 hedeflerini yakalaması, sonra da 2071 hedeflerini gerçekleştirmesi gerektiğini vurguladı. Yalçın, geçmiş ve günlük olayları tartışmaktan asıl gündeme bir türlü dönülemediğini söyleyerek, “Artık enerjimizi ve zamanımızı gelecek hedeflere odaklamalıyız. Türkiye’nin, Avrupa’nın öncü, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın lideri olması yönünde gayret göstermeliyiz. Bu hedefleri yakalayabiliriz. Bugün burada bu toplantının yapılıyor olması, tarımın ve hayvancılığın sorunlarına çözüm aranıyor olması ümidimizi kaybetmediğimizin, çıkış yolları aradığımızın, çözüm yolları bulmaya çalıştığımızın göstergesidir. Zamanımızı geleceği düşünerek, planlayarak ve kurgulayarak geçirmeliyiz” diye konuştu.
 
78 Milyonun; 500 milyar dolar ihracata, 2 trilyon dolar Gayrisafi Milli Hasılaya, 25 bin dolar Kişi Başına Düşen Mili Gelire kilitlenmesi gerektiğini dile getiren Yalçın, “Tarımsal ürünlerde, Uluslararası rekabet gücümüzü artırarak, tarımsal Gayrisafi Milli Hasılamızı 150 milyar dolara, tarımsal ihracatımızı 40 milyar dolara çıkarmalıyız. Eğer bunu başarırsak bu yolculuğa uygun hareket ediyoruz demektir. Yeter ki, umudumuzu ve heyecanımızı kaybetmeyelim. Bu hedeflere eşgüdümlü olarak BM’nin yapısının demokratikleşmesine yönelik girişimlerimizi, Dünya 5’ten büyüktür çıkışımızı sürdürmeliyiz. ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa'nın yanında Türkiye’nin de mutlaka veto hakkının olabildiği, gerçekleri haykıra bildiği noktaya taşıyabilirsek doğru yoldayız demektir. Bu gayretlerimizi sivil, demokratik ve özgürlükçü Yeni Anayasa ile taçlandırmalıyız. Milletin kendi anayasasını yapma ve yazma imkanı sunmalıyız” şeklinde konuştu.
 
TARGEL SORUNU TARİH OLDU
 
Yalçın, Memur-Sen’in, 1 milyon üye sayısına gün saydığını, Türkiye’nin en büyük konfederasyon olarak, 3. Dönem Toplu Sözleşme’de 213 kazanıma imza atığını belirterek, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik’e, Çalışma Bakanlığı döneminde, Toplu Sözleşme sürecinde ortaya koyduğu uyumlu yaklaşımı için kendisine teşekkür etmiştik. Toplu sözleşme tarihinin en başarılı ve en çok kazanımlısı olma özelliği taşıyan 3.Dönem Toplu Sözleşmelerini birlikte imzaladık. Sabahlara kadar alın teri döktüğümüz süreçte hem genel hem de hizmet kollarında önemli kazanımlar ürettik. Masada ilke kararı aldığımız TARGEL sorununu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Toç-Bir-Sen’imiz birlikte çözüme kavuşturdu. Bunun içinde yine Bakanımız Faruk Çelik’e teşekkür ediyoruz” dedi.
 
 
Tarım ve orman çalışanlarının diğer sorunlarını çözüme kavuşmasını beklediklerinin altını çizen Yalçın, “Bakanımız, toplumun ve tüketicinin haklarını korumak önemli bir adım attı. Bunu görmezden gelemeyiz. Başta et ve süt fiyatları olmak üzere gıda fiyatlarında fahiş artışları önlemek, halkın hem sağlıklı hem de ucuz gıda et tüketmesi için büyük bir inisiyatif üstlendi. Tarla ile raf arasındaki büyük fiyat farkını azaltmak için aracılarla yapacağı mücadelenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Üretici ve tüketici dengesinin sağlanması için verdiği mücadelede bakanımızın yanındayız. Üreticinin hakkı alın teri ve hak ettiği kadarıyla mutlaka verilmelidir” ifadelerini kullandı.
 
HELAL GIDA, DEVLET VE BAKANLIK POLİTİKASI OLMALI
 
Tarımsal üretimde hedefin Dünya birinciliği olması gerektiğini işaret eden Yalçın, “Bunun için çalışan başına tarımsal üretimi artırmalıyız. Tarımsal ihracatta Dünyada 26’ıncı sıradayız. Tarımsal üretim ile tarımsal ihracat arasında doğru orantı yok. Aslında iyi bir planlamayla Avrupa birincisi, Dünya yedincisi rahatlıkla olabiliriz. Un ve makarna ihracatında Dünya birincisiyiz. Demek ki olabiliyor. Siyonist İsrail’in genetiğiyle oynadığı ürünlerle değil, kendi Ar-Ge çalışmalarımızla gelişme sağlamalıyız. Yüzde 99’u Müslüman olan bir ülke için helal gıda çok önemlidir. Helal Gıda mevzusu Devlet ve Bakanlık politikası haline dönüştürülmelidir. Helal gıda üretimi hem Türkiye’yi hem de 2 milyar nüfuslu İslam coğrafyasını yakından ilgilendiriyor. Tarım Bakanlığımızın bu konuyla daha fazla eğilmesi gerektiğini önemsiyorum” dedi.
 
BÜYÜK PROJELERLE TARIMSAL ÜRETİM ARTIRILMALI
 
“Yine tarımsal üretimi yakından ilgilendiren Türkiye’nin prestijli projelerinden DAP, KOP, GAP ve DOKAP projeleri tamamlanarak tarıma kazandırılmalı” diyen Yalçın, şu sözlerle konuşmasını noktaladı: “Kongremiz Memur-Sen ve Toç-Bir-Sen’in akademik çalışmalarından birisini teşkil ediyor. Memur-Sen ailesi olarak üyelerimizin, sorunlarıyla ilgilenirken ülkemizi ilgilendiren bütün sorunlarla da yakından ilgileniyor, sorumluluk alıyoruz. Bu kongre bize yeni bir enerji vermiştir. Akademik sendikacılık çalışmalarımıza yeni bir soluk kazandıracaktır. Bu duygularla, bereketi bol bir yıl diliyorum. Tarım Kongremizin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”
Güncelleme Tarihi: 08 Nisan 2016, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER