Demokratik Eğitimciler Sendikası(DES), Japonya'da yaşanan deprem felaketinin ardından Türkiye gibi deprem kuşağında bir ülkenin önlem almasının gerekliliğine dikkat çekti. DES Genel Sekreteri İshak Çelebi, özellikle okullarda ve üniversitelerde depreme dayanıklılık tepsit çalışmalarının bir an önce başlaması gerektiğini kaydetti.
Genel Sekreter Çelebi, Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı UNICEF tarafından yayımlanan raporlarda doğal felaketlerin meydana geldiği ülkelerde yıkılan okullar ve buralardaki can kayıplarına ilişkin verilere işaret edilerek, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu deprem ve doğal afet kuşağında yer alan ülkelere kayıpların önüne geçilmesi için okulların felaketlere dayanacak nitelikte inşa edilmesinin öneminin vurgulandığını söyledi. Bu bağlamda okullarda ve üniversitelerde depreme dayanıklılık tespit çalışmalarına başlanılarak bir an önce bitirilmesi gerektiğini ifade eden Çelebi, "Yaşananlar ve yapılan uyarılar deprem kuşağında yer alan Türkiye'yi acilen ciddi önlemler almaya yöneltmeli. Unutulmamalı ki muhtemel bir deprem, okullarımızı çocuklarımıza mezar haline getirebilir. Çocuklarımızın olası bir felakete göz göre göre kurban etmemek için hükümet bir an önce ciddi çalışmalar başlatmalı” dedi. Çelebi açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Yeterli önlemler alınmadığından halen, okul yapım, onarım, güçlendirme ve tadilat ihalelerinde, düşük fiyat veren ve yüksek kırım yapan firmalar ihaleyi alıyor. Bazı firmalar okulların bina güçlendirme çalışmalarını aceleye getiriyor ve bu sebeple binalarda yeterli inceleme yapılamıyor. Bu yüzden Milli Eğitim Bakanlığı"nın, müteahhitlik koşullarını ve kontrollerini çok sıkı tutması gerekiyor. Binlerce okulun bulunduğu Ankara’da henüz birkaç okulun depreme karşı güçlendirilmesinin yapılabilmiş olması büyük bir ihmal. Çocuklarımızın gideceği okullarda can güvenliklerinin muhakkak sağlanması lazım. İstanbul'daki okullarımızın tekrar ve hemen gözden geçirilmesi gerekir."
-YIKILMASI GEREKEN ÇOK OKUL VAR-
17 Ağustos Marmara Depreminden gerekli derslerin yeterince çıkarılmadığını belirterek yurdun dört bir tarafındaki okulların risk olmaktan ivedilikle çıkarılması gerektiğini de sözlerine ekleyen İshak Çelebi, "Türkiye'de ne yazık ki yapıların tamamının hala yüzde 80’i depreme dayanıklı değil. Yaşanan depremlerde okullar başta olmak üzere genelde kamuya ait binaların hasar gördüğüne tanık oluyoruz. Oysa Türkiye'de depreme dayanıklı olmayan, bu nedenle de eğitim-öğretim yapılması büyük sakıncalar yaratan ve yıkılması gereken çok okul bulunuyor. Çocuklarımızın olası bir felakete göz göre göre kurban etmemek için Sayın Başbakanımızı ve Milli Eğitim Bakanımızı bir an önce ciddi çalışmalar başlatmaları için uyarıyoruz. 55 bin okulumuzun, yüzlerce üniversite ve fakülte binalarımızın depreme dayanıklılık testlerine tabi tutularak, gerekli tedbirlerin derhal alınmasını istiyoruz" diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2011, 00:00
Tüm Okullar Deprem Testinden Geçmeli
Demokratik Eğitimciler Sendikası Japonya'da yaşanan deprem felaketinin ardından Türkiye gibi deprem kuşağında bir ülkenin önlem almasının gerekliliğine dikkat çekti. DES Genel Sekreteri İshak Çelebi, özellikle okullarda ve üniversitelerde depreme dayanıklılık tepsit çalışmalarının bir an önce başlaması gerektiğini kaydetti.
YORUM EKLE
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:07
GÜNEŞ
07:34
ÖĞLE
12:53
İKİNDİ
15:36
AKŞAM
18:02
YATSI
19:23
1
Eğitim-Sen'den 'ithal öğretmen' tepkisi
2
METAL İŞÇİLERİ, GREVİ ESKİŞEHİR'DEN BAŞLATIYOR...
3
Aile Hekimliğinde Neler Değişti ?
4
3 partiden 5 aday adayı çıkartıyor!
5
Sözleşmeli erbaş ve er olmanın şartları neler?
6
BDP'li vekilden başkomisere tokat!
7
TMMOB 15 Mayıs'ta Ankara'da!
8
Numune işçilerinden zincirli eylem: 10 gözaltı
9
Mersin'de nükleer karşıtı yürüyüş
10
TEM-SEN 4. OLAĞAN MERKEZ GENEL KURULU YAPILDI
ANKETTüm Anketler