TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİ RESMEN KÜRTAJ EDİLMİŞTİR.

Memur-Sen Ankara İl Başkanı ve Eğitim-Bir-Sen 1 No'lu ŞubeBaşkanı Mustafa KIR; ‘TOPLU SÖZLEŞMESÜRECİ RESMEN KÜRTAJ EDİLMİŞTİR.' dedi

TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİ RESMEN KÜRTAJ EDİLMİŞTİR.

 

2012 Yılı toplu sözleşme sürecinindeğerlendirildiği Ankara Keçiören Restoranda yapılan Memur-Sen’ebağlı sendikaların Ankara Şube Başkanlarının katıldığı İl İstişare Kurulununaçılışında konuşan Kır’ın  şöyle dedi:
 
TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİ RESMEN KÜRTAJEDİLMİŞTİR.
 
Toplu sözleşmesüreci kamu çalışanlarını hayal kırıklığına uğratmıştır.
 
Kamugörevlilerinin 1992 yılından beri verdiği mücadele sonucunda 12 Eylül 2010referandumuyla kazandıkları ve büyük umut besledikleri ilk defa yapılan toplusözleşme süreci kamu çalışanlarını hayal kırıklığına uğratmıştır.
 
Memur-Senkonfederasyonu ve Ona bağlı yetkili sendikalar olarak kamu çalışanlarınınsosyal, ekonomik, özlük ve idari haklarını almak için aylarca üzerindetitizlikle çalışarak sunulan tekliflerimiz hükümet kanadının uzlaşma kabuletmez tavrı yüzünden hayata geçirilemediği gibi, ondan sonra yasa gereğidevreye giren adeta hükümetin noteri gibi çalışan Kamu Hakem heyeti tarafındanda kabul görmemiştir.
 
Toplu Sözleşme Süreci Resmen Kürtaj Edilmiştir.
 
 
Hükümet öncekamu sendikalarına toplu sözleşme hakkı tanıyan uyum yasasını milletvekilliğigenel seçimlerinden önce çıkaracağını vaat ettiği halde 18 ay gecikmeli çıkartmak,666 sayılı KHK’ ile toplu sözleşme masasının konusu olan Ek Ödemeyi kendi inisiyatifidoğrultusunda dağıtmak suretiyle sendikaların kamuoyu nezdinde itibarkaybetmesini sağlamıştır. SonradaKamu Hakem Heyetindeki üstünlük durumunu dikkate alarak toplu sözleşmemasasında uzlaşmaz yüzünü göstermiştir. En sonunda da Kamu Hakem heyetini baskıaltına alarak istediği sonuca ulaşmıştır. EK Ödemeyi sendikalar almadı ben verdimmesajını vermek için meydanlarda övünerek çıkardığı toplu sözleşme yasasınınhükümete sağladığı avantaj kullanılarak süreç Kamu İşveren Kurumu tarafındanresmen kürtaj etmiştir.
 
Eşit işe ücreti istismar edilerek, yeni imtiyazlı sınıflaroluşturmuştur.
 
 
Hükümet 666Sayılı KHK kararname gereği farklı bakanlıklarda aynı unvanla çalışan kamugörevlisinin maaşlarını eşitlemek amacıyla cüzi miktardaki iyileştirmeyi piyon olarakkullanmış, öte yandan TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Üst Kurullar gibikurum ve kuruluşlarda çalışan hizmetli memur sekreter ve şoför gibiçalışanların maaşını normal memur maaşının 3 katına çıkarmıştır. Bir gecedemilletvekiline % 60 zam, Müsteşar Genel Müdür gibi üst düzey bürokratlara 772TL Ek Ödeme vermek suretiyle dar ve sabit gelirli alt birim çalışanlarla üstdüzey bürokratlar arasındaki makası açarak yeni imtiyazlı sınıfların oluşmasınısağlamıştır. Üstüne üstlük muadilleri yok gibi komik gerekçelerle öğretmenleri,akademisyenleri, polisleri, din görevlilerini Ek Ödeme Kapsamı dışındabırakmıştır.
 
 
Zam oranları gerçekleşen enflasyona göre değil, Hayalet enflasyona görebelirlenmiştir.
 
 
Hükümet 2012yılı için öngördüğü % 4+4 zam ile 2011 yılında gerçekleşen enflasyona dar vesabit gelirli memuru ezdirirken, 2013 yılı için öngördüğü %3+3 Lük zamla dabundan sonrada sizi daha da ezeceğim sinyalini vermiştir. Sonrada 2011 yılında yaşanan enflasyon gerçeğinidikkate almadan, 2012 yılında tahmin ettiği hayalet ürünü bir enflasyona kamuçalışanlarını ezdirmediğini iddia etmiştir.
 
Kamu çalışanlarınmaaş ve ücret toplamı 7800 TL’ye ulaştığı andan itibaren uygulanan vergisistemi sebebiyle %15, % 20 lik oranda kesinti yapıldığından, hangioranda zam yapılırsa yapılsın, yıl boyunca yapılan zammın ancak yarısı kadaryansıyacağı bilindiği halde, toplu sözleşme masasında sendikaların % 16’lIk zamve 314 TL Ek Ödeme taleplerine karşı Yunanistan’a döneriz, ispanyaya benzeriz krizedebiyatıyla kamuoyu yanıltılmış ve memurun taleplerine karşı açıkça dirsekgösterilmiştir. Yaptıkları haksızlığı örtbas etmek için de Ek Ödeme isteyeneğitim emekçilerine ne yapıyorsunuz da ne istiyorsunuz diyerek Yavuz hırsızmisali baskın çıkma yolu tercih edilmiştir.
 
Şimdi soruyoruz. Neden Rantiye sınıfına defalarca iyileştirme paketi sunulurken,M.Vekili maaşlarına % 60 oranında zam yapılırken, üst düzey bürokratlara yüksekmiktarda ek ödeme verilirken İspanya’ya, Yunanistan’a benzemiyoruz da? BizMilli gelirden adaletin gereği payımızı isteyince İspanya’ya, Yunanistan’abenziyoruz. Hemen kamu maliyesinin düzeni disiplini bozuluyor. Hayır! Bozulanmaliyenin düzeni, disiplini değil, devlet hazinesini istedikleri gibi payetmeyi alışkanlık haline getirenlerin düzeni disiplini bozuluyor.
 
Hükümet şark kurnazlığını terkedip, Dar ve sabit gelirli memurun halini anlamalıdır.
 
Hükümet şarkkurnazlığını terk edip dar ve sabit gelirli memurun halini anlamalıdır. Yaptığıyanlışlığı derhal telafi etmek suretiyle rantiyenin değil toplumun tümkatmanlarının hükümeti olduğunu göstermelidir. Aksi takdirde bize Yunanistan’ıİspanyayı örnek gösterenlere bizde ANAP’ı DYP’i DSP yi örnek göstermesinibiliriz..
% 4+4lük artış daha cebe girmeden alınmıştır.
 
Oysaki toplusözleşme öncesinde elektriğe, doğalgaza, akaryakıta, kömüre ve buna bağlı olaraktemel gıda ve ihtiyaç maddelerine yapılan zamlarla memur maaşlarına yapılan %4+4 lük artış daha cebe girmeden alınmıştır. Bu kısır döngü devam ettiği sürecedar ve sabit gelirli memur enflasyon silindirinin altında ezilmeye mahkûmolacak ve iki yakası bir araya gelmeyecektir.
 
Hükümetin beyanları değil, içlerinde sakladıkları niyetleri toplu sözleşme masasına yansımıştır.
 
Hükümetin 12Eylül referandumu sürecinde miting alanlarında Toplu Sözleşme Uyum Yasasınıçıkarmada istekli davranması, toplu sözleşme öncesi hükümet yetkililerinin veilgili bakanların ‘memuru kesinlikle enflasyona ezdirmeyeceğiz’ yönündekiifadeleri Ek Ödeme konusunda yapılan yanlışlığın toplu sözleşme masasında çözebileceklerinedair kanaatin oluşturulması, gerek toplu sözleşme masasına oturma hakkı olanKamu sendikalarını, gerekse kamu çalışanlarını haklı olarak olumlu bir beklentiiçerine sokmuştur.
 
Ancak Hükümetin alanlardaki sözlerinden ziyadeiçinde sakladıkları gerçek niyetleri toplu sözleşme masasına yansıması ve kamu hakemheyetini de baskı altında tutmaları sebebiyle toplu sözleşme süreci tekkelimeyle kamu sendikaları ve kamu çalışanları açısından hüsranla sonuçlanmıştır.Bu vebal sendikalara değil, hükümete aittir.
 
Ferman Hükümetinse Alanlar Bizimdir.
 
 
Bu toplusözleşme süreci bize bir ders olmuştur. Buradan sendikal açısından gereklidersi almak, rotamızı buna göre belirlemek zorundayız. Kamu çalışanlarınınözellikle üyelerimizin dikkatini çekmek istiyorum. Hükümetler kesinliklekarşılarında güçlü bir sivil toplum, güçlü bir sendika görmek, yetkilerinipaylaşmak istemiyorlar. İçinde bulunduğumuz süreçte haklarımızı almak içinmücadele veren sendikaları değil, hakkımızı vermeyen iktidarı sorgulamakzorundayız.
 
Bizi eli kolu kelepçeli mahkûm gibi görenlere,mahkum olmadığımızı göstereceğiz. Milli gelirin adil paylaşılmadığına vekendimize haksızlık yapıldığına inanıyorsak haksızlık karşısında aslasusmayacağız ve yılmayacağız. Ferman Hükümetinse Alanlar Bizimdir diyerekemekten gelen gücümüzü sonuna kadar kullanacağız.

Güncelleme Tarihi: 15 Haziran 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
memur
memur - 12 yıl Önce

sayın kır söylediğin doğruda, sayın gündoğdu ne yapıyor, sendikacılığın dışında her şeyi yapıyor,

SIRADAKİ HABER