SOKAKTA KİTAP DAĞITTILAR ...

TÜRK EĞİTİM-SEN BARTIN ŞUBESİ KİTAP DAĞITIM ETKİNLİĞİ YAPTI

SOKAKTA KİTAP DAĞITTILAR ...
Bartın'da, Türk Eğitim-Sen üyeleri okuma alışkanlığını artırmak ve yeni neslin okuma alışkanlığı kazanmasına teşvik etmek amacıyla Hükümet Caddesinde kitap dağıtım etkinliği yaptı. Etkinlik kapsamında çok sayıda kitap dağıtıldı
Türk Eğitim-Sen Bartın Şube Başkanı Sezai Hangişi, bu yıl çocuklara yönelik kitap dağıttıklarını, amaçlarının küçük yaşlardan itibaren kitap okuma alışkanlığını geliştirmek olduğunu söyledi. Şube Başkanı Hangişi, son yıllarda ülkemizde kitap okuma oranının arttığını ama yine de yeterli düzeyde olmadığını ve yaptıkları etkinlikle bu konuya dikkat çekmek istediklerini söyledi. Hangişi kitap okuma oranlarıyla ilgili şu bilgileri verdi;
Yapılan bir araştırmanın sonucuna göre; 
Kitap Türkiye’de ihtiyaç maddeleri sıralamasında 235. sırada yer alıyor.
Japonya’da toplumun yüzde 14’ü, ABD’de yüzde 12’si, İngiltere ve Fransa’da yüzde 21’i düzenli kitap okurken, bizim ülkemizde sadece on binde bir kişi kitap okuyor.
Türkiye’de günde ortalama beş saat televizyon seyredilirken, kitap okumaya yılda sadece altı saat ayrılıyor.
Bir Japon yılda ortalama 25, İsviçreli 10, Fransız 7 kitap okurken, Türkiye’de bir kişi on yılda bir kitap okuyor.
Birleşmiş Milletler araştırmasına göre kitap için Norveçli 137, Alman 122, Belçikalı ve Avustralyalı 100, Güney Koreli 39 dolar ayırıyor yılda. Dünya ortalaması da 1,3 dolar. Ülkemizde ise bir kişi kitaba yılda ancak 0,45 dolar yani 45 sent ayırabiliyor.
Türkiye’de dergi okuma oranı yüzde 4, gazete okuma oranı yüzde 22, radyo dinleme oranı yüzde 24, televizyon izleme oranı yüzde 95.
Araştırma sonuçlarını değerlendiren Hangişi son olarak şunları şöyledi. Bu oranlar ve sayılar değişmez değildir. Biz eğitimciler bu kötü rakamların iyi yönde değişmesi için elimizden geleni yapmalıyız. Son yıllarda eğitim alanında Bartın’ın geldiği seviye kayda değerdir. Bu başarıda kitap okuma alışkanlığının artmasının da katkısı vardır. Çünkü son yıllarda SBS, YGS ve LYS sınavlarında ağırlıklı olarak okuduğunu anlama yorumlama tarzında soruların çıktığını görüyoruz. Okuma oranlarının daha da artması ilimizin başarısını daha da artıracak ve devamlı hale getirecektir.
Konuşmadan sonra; Türk Eğitim-Sen Bartın Şubesi üyeleri tarafından Bartın'daki yüzlerce vatandaşa ve öğrenciye ücretsiz olarak kitap dağıtımı yapıldı.
Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER