SGK'DA YEMEK ÜCRETLERİNE YAPILAN ZAMMA PROTESTO

TÜRK BÜRO SEN: SGK Başkanlığı önünde gerçekleştirdiğimiz eylemimizde, SGK yönetimince yemek ücretlerinde % 300 oranında yapılan artışı protesto ettik.

SGK'DA YEMEK ÜCRETLERİNE YAPILAN ZAMMA  PROTESTO

Türk büro sen Genel Başkan Yardısı Hüseyin Aslan konuşmasında, “ Bilindiği gibi, “2006 yılında standart ve uygulama birliğine gidiyoruz, Sosyal güvenlik reformu yapıyoruz” diye yola çıkan AKP hükümeti, üç Sosyal Güvenlik Kurumunu 5502 sayılı bir yasa ile tek çatı altında topladı.  Aynı zamanda 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel sağlık sigortası Kanunuyla standart birliğini sağlayacaklarını ifade edenler bu gün gelinen noktada, Anayasamızın Sosyal ve Hukuk devleti ilkelerini açıkça çiğnemişler ve çiğnemeye devam etmektedirler. Bu yasayla 01.10.2008 tarihinden sonra işe başlayan çalışanların emeklilik yaşı bay, bayan 65’e, prim gün sayısı 9.000 bine çıkartılmıştır.30 yılı aşan süreler için emekli ikramiyeleri kaldırılmıştır. Genel Sağlık sigortası yasasıyla Anayasanın Sosyal Devlet ilkesi yok sayılarak başta çalışanlar olmak üzere, emekliler ve diğer toplum kesimlerinin sağlığı neredeyse tamamen paralı hale getirilmiştir” dedi.
SGK KENDİ PERSONELİNE KARŞI AYRIMCILIĞI SEÇMİŞTİR
Aslan konuşmasının devamında, “Sosyal Güvenlik sistemi Anayasal çerçevede toplumumuzu ayakta tutan, hastalık, sakatlık, işsizlik, yaşlılık, doğum ve ölüm gibi durumlarda vatandaşlarımıza güvence teşkil eden önemli bir kurum olması gerekmektedir. 76 milyonu aşkın insanımıza karşı adil, eşit ve kaliteli bir hizmet sunma çabası içerisinde olması gereken Sosyal Güvenlik Kurumu maalesef kendi çalışanları arasında kabul edilemez ayrımcılığı yapmaya devam etmektedir. Kurum Başkanlığına merkez ve taşra teşkilatında Liyakatsiz kadrolaşma çeşitli boyutları ile devam etmekte, İstisnalar hariç çalışanların üzerinde bu liyakatsiz idareciler sürekli mobbing uygulamaktadırlar.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nda siyasi kadrolaşma amacıyla yasaları arkadan dolanarak yani hülle yolu ile yapılan atamalar, sendikal ayrımcılık gibi birçok hukuk ve insanlık dışı uygulamalar halen devam etmektedir. Yöneticileri bu konuda defalarca uyarmamıza rağmen, ayrımcılığı bir yönetim tarzı haline getirenlerikınıyoruz”
YEMEK ÜCRETLERİNE YAPILAN ARTIŞ KABUL EDİLEMEZ
“Sosyal Güvenlik Kurumu yönetim Kurulu 19.12.2013 tarihinde 2013/51 toplantı sayısı ve 2013/514 nolu kararı ile “Kurum Personeli Tabldot İşletmesi Usul ve Esaslarında” yapılan değişiklikle Merkez ve taşra teşkilatındaki birimlerinde yemek hizmetlerinden faydalanan personelin yemek ücretlerine %300’e varan oranda zammı oybirliği ile kabul etmiştir. Buradan Kurumu yönetenlere soruyoruz Hükümet 2014 yılının tamamı için çalışanlara yalnızca 123.00TL zam yaparken, siz yemek ücretlerini hangi mantıkla %300 oranında artırdınız. Vicdanınızı ayakkabı kutusuna mı sakladınız?
Şimdi ise 08.06.2006 tarih ve 26222 sayılı resmi Gazetede yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu yönetim kurulu üyelerinin belirlenmesi hakkında yönetmelik hükümlerine göre Belirlenen Yönetim kurulunda Kamu Çalışanlarını temsili adına seçilen, sözde yetkili sendika ve sarı Konfederasyonun temsilcisi de, “Kurumun tabldot işlerinde hizmet alım yolu ile çalıştırılan aşçıbaşı, aşçı, garson, bulaşıkçı ve (vb) personelin aylık giderleri (ücret, yemek, vs.) ve tüm doğabilecek özlük hakları tabldot işletme gelirlerinden karşılanır” denilen yönetmeliğe hiç tereddütsüz imza atarak yemek ücretlerine yapılan zammı onaylamış ve çalışanları idareye pazarlamıştır.Buradan soruyoruz, İkramiyeler, İlave ek ücretler ve fazla mesai ücreti kesildiği yetmezmiş gibi, 2014 ve 2015 yıllarında geçerli olacak toplu sözleşmede çalışanlar için bir kazanım elde edemeyenler, şimdi de kamu çalışanlarının aç kalması için mi çaba sarf etmektedirler?
Kısıtlı ve zor şartlar altında geçim mücadelesi veren memurlarımızın yemek ücretlerinde yapılan artışı kabul etmiyoruz. Yönetim Kurulu yeniden bir karar alarak bu yönetmeliği derhal geri çekilmelidir. Aksi halde konunun tarafımızdan en kısa sürede yargıya taşınacağını belirtmek isteriz.”
SGK’YI YÖNETENLERE BİR KEZ DAHA ÇAĞRI YAPIYORUZ
“Türk Büro-Sen olarak Sosyal Güvenlik Kurumu merkez ve taşra teşkilatı çalışanlarının özlük haklarında yaşanan kayıpların giderilmesi için bugüne kadar birçok çalışma yaptık. Kurumu yönetenlere sorunların çözümü için birlikte çalışmaya hazır olduğumuzu dile getirdik, maalesef çağrılarımız cevapsız kaldı.
666 sayılı KHK ile kaldırılan 5502 sayılı kanunun 28. Maddesinin yeniden düzenlenerek, yılda iki kez ödenen ikramiyelerinin yeniden ödenmesini sağlayın. Kaldırılan fazla mesai ücretlerinin, fazla çalışma yaptırılması durumunda karşılığının ücret olarak ödeyin. Büyükşehir yasası ile geçici görev yolluklarında ortaya çıkacak sorunların giderilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlayın. Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden alınan katkı payını kaldırın. Yardımcı hizmetler Sınıfındaki personele de ek gösterge verilmesi için çalışma yapın. Yandaş atamalardan vaz geçin, Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavlarında kariyer ve liyakat ilkesine uygun yapılan sınavlarda sonucunda başarılı olanların atamasını yapın. Merkez ve Taşra teşkilatında yapılan sendikal ayrımcılığa son verin” dedi.
Eyleme, Türk Büro-Sen Genel Başkan Yardımcıları Bayram Öztürk, Osman Eksert, Hüseyin Aslan, A. Tahir Yüzbaşıoğlu, Nejla Öksüz, Cafer Seçer, Türk Eğitim-Sen Genel Başkan Yardımcıları Musa Akkaş, Sami Özdemir, Türk Büro-Sen Ankara Şube Başkanları ve çok sayıda SGK çalışanı katıldı.
Güncelleme Tarihi: 08 Ocak 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER