SENDİKALAR BU KARARDAN NEDEN HABERSİZ ?

Hükümetin işten çıkarılan işçilerin hakkını mahkeme yerine hakem heyetinde aramasına yönelik düzenlemesinden sendikaların haberinin olmadığı ortaya çıktı.

SENDİKALAR BU KARARDAN NEDEN HABERSİZ ?


Sendikalar, taslağın yasalaşması durumunda iş güvencesi hakkının ortadan kalkacağını, işçinin aleyhine olan düzenlemelere destekvermeyeceklerini açıkladı. Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, düzenlemeyle ilgili kendilerine hiçbir görüş sorulmadığını belirterek, “Düzenlemeyi inceleriz işçinin lehineyse olumlu görüş bildiririz, ama işçinin aleyhine düzenlemeler varsa karşı çıkarız. Hakem heyetinde uzlaşma çıkmazsa ne olacak? Onbinlerce işçiyi ilgilendiren böylesine önemli düzenlemede görüş alınması gerekirdi” dedi. Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk da “Eğer hakemheyeti olacaksa onların kararına da yargı yolu açık olmalı” görüşünü dile getirdi. “Bize konuyla ilgili bilgigelmedi” diyen Koncuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

YARGI YOLU AÇIK OLMALI

“Bu konunun tüm hatlarıyla değerlendirilmesi gerekiyor. Mahkeme öncesinde hakem heyetiyle hızlandırma olabilir ama heyetin kararlarına da yargı yolu açık olmalı. Eğer heyetin vereceği nihai kararsa ve ‘yargıya gidilemez’ denirse bu, kabul edilemez. Ama bunun ötesinde hızlı çözmek için heyet oluşursa yargı yolu açık olursa bunu kabul edebiliriz.” DİSK Genel Serketeri Arzu Çerkezoğlu da “Böyle bir süreçten hiçbir şekilde haberimiz olmadı. Böyle bir düzenleme hukukun devre dışı bırakılması anlamına gelir. Hakemheyeti gibi subjektif kriterlerin olduğu bir mekanizma kabul edilemez. Bizim bu zamana kadar müzakere ettiğimiz konular çok başka. Taşeronlaşmanın arttığı ortamda bunu kabul etmiyoruz” açıklamasını yaptı.

 

İNSAN HAKLARINA AYKIRI

KESK Genel Başkanı Lami Özgen de “Bize bilgi gelmedi. Ama böyle bir taslak varsa bu tüm düzenlemelere aykırı bir durumdur” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “İş akdi feshedilen bir çalışanın doğal olarak hakkını savunmaya yönelik üst mahkemeye gitmesi gerekiyor. Bu hakem heyetlerinin, iş hukukunda ve uluslararası sözleşmelerde yeri yoktur. Hem hükümetin hem işverenin elini kolaylaştıran haksız hukuksuz şekilde çalışanları işinden etmeye yönelik bir yöntem olacaktır. Tamamen hukuksuz bir düzenleme olur. İnsan haklarına aykırı bir durumdur. Bu tip bir düzenleme olamaz. Çalışanlar açısndan işgüvencesinin ortadan kaldırılmasına yönelik bir düzenlemedir.”

 

hürriyet

Güncelleme Tarihi: 08 Mayıs 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER