POSTACILAR YÜRÜDÜ

PTT çalışanları yürüdü

POSTACILAR YÜRÜDÜ

Üç sendikaya bağlı posta çalışanları, PTT A.Ş Yasa Tasarısı'nı protesto etmek amacıyla bugün iş bıraktı ve tüm posta hizmetleri durdu. Kimsenin evine ne bir mektup ne de bir tebligat gitmedi. Postacılar, PTT'nin sermayenin hırsına ve aç gözlülüğüne terkedilerek, 30 bin çalışanın iş güvencesinin ortadan kaldırılmak istendiğini ileri sürüyor.

Haber-Sen, Birlik Haber-Sen, Bağımsız Haber-Sen, TBMM'de bugün görüşmelerine başlanacak olan tasarının yasalaşması durumunda yaklaşık 30 bin çalışanın iş güvencesinin ortadan kalkacağını savunuyor.

Haber-Sen Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Beytekin, hükümetin PTT'yi kamu hizmeti anlayışından uzaklaştırarak, anonim şirket haline getirmeye çalıştığını söyledi. PTT’nin, sermayenin hırsına ve açgözlülüğüne terk edileceğini ileri süren Beytekin, "Ülkemizin en ücra köşeleri başta olmak üzere her köy, belde, mahalle, ilçe ve ilinde halka hizmet götüren, halkın itibarını ve güvenini kazanmış olan PTT, kamu hizmeti anlayışını terk ederek piyasalaşacaktır. Tasarının 1. maddesinin 'tüm kullanıcılar için karşılanabilir bir ücret' hükümüne uygun olarak PTT sermayenin hırsına ve açgözlülüğüne terk edilecektir. Halk artık PTT hizmetlerinden parası oranında faydalanacaktır.

Biz bunları Telekom’un özelleştirilmesinden biliyoruz. Özelleştirme gerçekleşmeden önce kullandığımız kadar fatura ödüyorken, bugün Avrupa’nın en pahalı, dünyanın ise ikinci en pahalı internetini kullanıyoruz. Konuş-konuşma paket fiyatları tercih etmek zorunda bırakıldık. Yani özelleştirmeler sayesinde halk olarak hep soyulduk ve fakirleştik" dedi. 

30 BİN ÇALIŞAN 'İDARİ SÖZLEŞMELİ'

Beytekin, hükümetin 30 bin çalışanı 'idari hizmet sözleşmesi' ile istihdam etmek istediğini belirtirken, "Bundan sonra işe alınacakların yani çocuklarımızın da yine güvencesiz olarak işe alınmalarını ve tüm haklarının kanunlarla değil, bir yönetmelikle düzenlenmesini planlıyor. Hepimizi ücretli köle yapmak istiyor. Bunun en canlı örneği şu anda PTT’de çalışan taşeron elemanlarıdır. Sayıları 15 bine yaklaşan taşeron firma çalışanları güvencesiz, kıdem tazminatsız, asgari ücretle, 12 saat mesai ve tüm sosyal hakları kısıtlı biçimde çalıştırılıyorlar" diye konuştu.

KAMU YARARI YOK

Türk Haber-Sen Genel Başkanı İsmail Karadavut da Posta Hizmetleri Kanunu Tasarısı'nı eleştirerek, “Tasarının geri çekilmesi için  bugün itibariyle ülke genelinde tüm PTT iş yerlerinde tam gün iş bırakılmıştır”  dedi.

Karadavut, Kızılay Güvenpark'ta yaptığı basın açıklamasında, tasarının  alt komisyona gönderilmesi nedeniyle TBMM'nin Dikmen kapısında açıklama yapmaktan  vazgeçtiklerini söyledi. 5 Mart'ta TBMM'ye sunulan tasarının geleceklerini ve işlerini elinden  alacağını ileri süren Karadavut, bu yüzden tasarının geri çekilmesi için ülke  genelinde tüm PTT iş yerlerinde tam gün iş bırakıldığını kaydetti.

Karadavut, PTT'nin önemli kamu hizmetlerinden birini yerine getirdiğine  işaret ederek, yasa tasarısında kamu yararının bulunmadığını savundu. PTT'nin anonim şirkete dönüştürülme sürecinin ilk adımında  taşeronlaştırmanın önünün açılacağını iddia eden Karadavut, ilerleyen zamanlarda  da hizmet kalitesinin düşeceğini ve özelleştirilmeyle sonuçlanacağını savundu. Tasarının geri çekilmesini isteyen Karadavut, şunları söyledi:

“Kurumumuzun halka daha iyi hizmet verebilmesi için acilen kadrolu  personel eksiğinin giderilmesi, dağıtıcıların yıpranma hakkının geri verilmesi ve  55 yaşında res'en emekliliğe son verilmesi, yüksek gelir vergisi dilimlerimizin  657 sayılı kanuna uygun hale getirilmesi ve ücretlerimizin insanca yaşanacak  düzeye yükseltilmesi gerekmektedir. Aksi halde eylemlerimiz devam edecektir.  Yaklaşık 200 yıllık geçmişi olan değerimize, PTT'mize sahip çıkalım. Biz  haberleşme iş kolunda faaliyet gösteren sendikalar olarak, bu yasa tasarısının  geri çekilmesi için tüm gücümüzle mücadele etmeye kararlıyız. Bu yasa tasarısı  geri çekilinceye kadar da üretimden gelen gücümüzü kullanmaya kararlıyız.”

Karadavut, haberleşme iş kolunda faaliyet gösteren Bağımsız Haber-Sen  (BASK), Birlik Haber-Sen, Haber-Sen ve Türk Haber-Sen'in tasarıya karşı  olduklarına dikkati çekerek, basın açıklamasına katılmayan Memur-Sen'e bağlı  Birlik Haber-Sen'in bugün destek vermemesini de eleştirdi.

Güncelleme Tarihi: 27 Mart 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER