Hafta sonu gerçekleşen YGS, İstanbul’un Eyüp İlçesinde haremlik-selamlık uygulamasına sahne oldu. Milliyet’ten Sibel Kahraman ve Gökhan Karakaş’ın haberine göre İstanbul’da İMKB Lisesi, Güzeltepe İlköğretim Okulu, Şehit Öğretmenler İ.Ö.O., Haydar Akçelik Lisesi, Silahtarağa İ.Ö.O. ve Emniyettepe İlköğretim okullarında Yüksek Öğretim Sınavına sadece kız öğrenciler girmiş.
Hikmetinden suâl olunmaz ÖSYM’nin e-devleti, aynı ilçede 6 okulda tesadüfen er kişileri hatun kişilerden ayırmış olabilir mi? Bunun olma ihtimalini hesapladığımızda karşımıza çıkan değer matematiksel olarak yok hükmündedir.
Bu tür saçmalıkları kaza-kader ekseninde e-devlet’e fatura edenler yine bizi şaşırtmadılar. İstanbul’un Eyüp ilçesinde YGS’ye başvuru fazla olmuş, bilgisayar bu fazlalıkları başka ilçeye yönlendirmiş, kız kardeşlerimiz başka ilçeye gitmesin diye onlara öncelik vermiş miş. Yine mutlu bir tesadüfle on kadar okula silme kız öğrenci denk düşmüş müş.
ÖSYM yapay zekayı keşfetmiş de haberimiz yok! Hiçbir bilgisayar yazılımı koşula bağlı bir sonuca göre programlanmadan böyle bir karar vermez, veremez. Türkiye’nin 81 ilinde, İstanbul’un onlarca ilçesinde yığılmaya bağlı pozitif (?) ayrımcılık yalnızca Eyüp’te oluyorsa ilginç bir bilgisayarla karşı karşıyayız demek ki. “Sistem böyle uygun gördü” diyorlarsa kastedilen sistem ÖSYM’yi parmağında oynatan sistemdir.
YGS başvuruları sırasında “bayan yanı istiyorum” gibi bir seçenek olmadığına göre ÖSYM sınava girenlere haremlik-selamlık okul ayırmayı nasıl başardı? Yetkililer (?) yetkilerini ve haddini aşacak şekilde cinsiyete göre okul seçimi yapabildiyse üniversiteye yerleştirmeyi de cinsiyete göre yapabilir artık. Ayrı okullarda sınava alınan kadın ve erkek adaylar üniversitelerde aynı sıralarda okumak üzere yarışmıyorlar da kız lisesi gibi kız üniversiteleri mi açılacak? Bir bakmışız ayrı tıp fakülteleri açılıvermiş. Yalnızca kız öğrencilerin okuduğu tıp fakültelerinde kadın kadavralar üzerinde pratik yapan kadın doktorlar gönül rahatlığıyla yalnızca bayan hastalarına hizmet verebilir böylece.
Tevhid-i Tedrisat Kanunu ve Laik, çağdaş eğitim ilkeleriyle temelden çelişen bu uygulamanın deneysel olduğunu, tepkisiz kalınması durumunda yaygınlaşacağı endişesi duyulabilir. Bir dahaki sınav döneminde adaylara -demokratik hak- kapsamında “sınav yerinizi nasıl alısınız” şeklinde sorulması mümkündür. Böylece müşteri memnuniyeti gözetilerek haremlik-selamlık sınav salonları tahsis edilebilir.
Güvenlik zafiyetlerini öğrenci tokasına endeksleyen ÖSYM, sınav salonlarında mahrem-namahrem ayrımı yapacak, ahlak bekçiliğine soyunacak kadar saçmalamıştır. Sınav sorularını KPSS öncesi sızdırmakla kalmayıp faturayı öğrencilere kesen aynı ÖSYM, bu YGS öncesi yurt genelinde tüm cep telefonlarının sınav boyunca bloke edilmesini isteyecek kadar abarttı. Allahtan bu talep GSM şirketlerince kabul görmedi de dünyaya rezil olmaktan son anda kurtulduk.
Kadın ve erkeğin aynı salonda hatta binada sınava girmesi öğrenci dikkatini dağıtır diye düşünenlerin kendi bastırılmış cinselliklerini sorgulamaları gerekir. Böyle bir düşünce veya endişe, sapkınlıktır. Ben; aynı salonda sınava giren karşı cinse bacak arasından bakan biriyle bırakın aynı binada olmayı, aynı ülkede bile olmak istemiyorum.
Cansel Güven
Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı
Güncelleme Tarihi: 29 Mart 2011, 00:00
ÖSYM'den Yeni Hizmet: 'Bayan Yanı Sınav'
Haftasonu yapılan YGS sınavında Eyüp'te yaşanan 'harem-selamlık' uygulamaya Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Cansel Güven'den tepki açıklaması geldi
YORUM EKLE
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:24
GÜNEŞ
07:54
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:24
AKŞAM
17:47
YATSI
19:11
1
60 bin kamu çalışanına 'cinsel istismar' eğitimi
2
15 bin memur kadrosu öğretmenler için mi kullanılacak?
3
Bolu'da türbanlı doktor görevden alındı
4
'Dekolteye tecavüz' aklandı
5
"730 GÜN HALKTAN YANA DEĞİL, RANTTAN YANA...
6
Güneydoğuda Eğitim Sorunları Raporu
7
YÖK'E PERSONEL ALIMI KONUSUNDA ÖZEL YETKİ
8
Maaş promosyonuna dava ödül kazandırdı
9
Muharrem İnce Meclis konuşması
10
SEÇİM ÖNCESİ 30 BİN EK ÖĞRETMEN ATAMASI KONUSU...
ANKETTüm Anketler