"Orman muhafaza memurlarının sorunları bir an önce giderilmelidir"

"Orman muhafaza memurlarının sorunları bir an önce giderilmelidir"


Orman Muhafaza Memurları, Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesinde, 657 Sayılı Devlet Orman ve Su İşleri Bakanlığın kanunda ve iç çalışma sistematiğinde tanımlanmamış pek çok Memurları kapsamında görev yapan, koruma, sınırlandırma ve yangınla mücadele görevi yanında görevini, mesai mefhumu olmadan 24 saat esası ile yürüten cefakâr kamu çalışanlarıdır.
Bahse konu meslek grubu çalışanlarımız, Ormanların yasa dışı faaliyetlerden korunması, işletilmesi ve her türlü muhafazasından sorumlu olup, en zor arazi şartlarında ve her türlü tehlikeye karşı cansiperane görev yapmaktadır.
Gerek orman yangınları ile mücadelede, gerekse kaçakçılık ve diğer kanun dışı girişimi önleme adına bugüne kadar bu meslek camiamızdan onlarca şehit verilmiştir. Çalışma riski dikkate alınarak ve bu riskin getirdiği husumet ortamı oluşması nedeni ile bahse konu meslektaşlarımız 6831 Sayılı Orman Kanununun 77. Maddesi gereğince silah taşımaya yetkili hizmet sınıfında olup, 5271 Sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 164. Maddesi gereği de ‘’Adli Kolluk Görevlisi’’ olarak tanımlanmaktadırlar. Ancak çalışma ortamında adli kolluk görevi verilen bahse konu kamu çalışanlarımız, adli kolluk hizmetlerine tanınan ekonomik ve sosyal hak edişlerden mahrum bırakılarak, ayrıştırmaya tabi tutulmaktadırlar.
Yürütmüş oldukları yangın ve kaçakçılıkla mücadele görevleri dikkate alındığında yine bir ayrıştırmaya tabi tutulmakta ve fiili hizmet tazminatı almamaktadır.
2011 yılından bu güne uygulanan ve bir nevi sürgün haline getirilmiş, herkese eşit şekilde ve adil puanlama sistemine dayalı olmayan rotasyon uygulamalarının en başta mağdurları haline getirilerek, aile bütünlükleri bozulmuştur.
Halihazırda Bakanlık bünyesinde 10000 civarında Orman Muhafaza Memuru ihtiyacı olduğu yine bakanlık yetkililerince ifade edilirken,  mevcut sayının bu gün itibarı ile 5000 rakamının da altına düşmüş olması mevcut çalışanların iş yükünü iki katına çıkarmıştır.
Ayrıca Orman Muhafaza Memurları, ormanlarımızdan usulsüz olarak kesilen her ağaçtan, görevli oldukları saha itibarı ile zimmetle yüz yüze kalmakta ve bu zimmet birçok meslektaşımızın maaşlarından kesilmek sureti ile tahsil edilmektedir.
Çalışma hayatında husumetten kaynaklı silahlı görev yapmak zorunda olan Orman Muhafaza Memurları, emekli olduklarında taşıma ruhsatlı silahlarına ödemek zorunda oldukları harç ücretleri diğer kolluk kuvvetleri ile kıyaslandığında diğer bir ötekileştirme görüntüsü olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bakanlık teşkilatında mevcut lojmanların dağıtımında Orman Muhafaza memurları çoğu Bakanlık ve OGM Bölge ve İşletme Müdürlükleri bünyesinde mağduriyet yaşamakta, lojmanlardan faydalanamamaktadır.
Orman Muhafaza Memurlarının mesleki ve çalışma koşullarından kaynaklı sorunlarının çözümüne yönelik bu güne kadar Sendikamız; Türk Tarım Orman-Sen tarafından gerek Toplu Görüşme/Toplu Sözleşme, gerek Kurum İdari Kurulları ve gerekse Bakanlık düzeyinde pek çok çalışma yürütülmüş olup, pek çok sorun bu mücadeleler sonucu çözüme kavuşmuştur. Ancak hala yukarıda bahsedilen olumsuzluklar devam etmektedir. Bu nedenle, Orman Muhafaza Memurlarının halen yaşamakta olduğu olumsuzlukların çözümü için, Orman ve Su İşleri Bakanlığını ve Orman Genel Müdürlüğünü bir an önce göreve davet ediyoruz. Sendikamızca da en etkin desteğin verileceği taahhüdü ile aşağıda bildirilen konu başlıklarına yönelik, bir an önce çalışma başlatılmalıdır.

  1. Orman Bakanlığı Taşra teşkilatlarında mevcut Orman Muhafaza Memuru açığı bir an önce giderilmelidir.
  2. Orman muhafaza Memurlarının kadroları bir an önce teknik hizmetler sınıfına aktarılmalıdır.
  3. Zimmet uygulaması bir an önce kaldırılmalıdır.
  4. Orman muhafaza memurları yangın ve kaçakçılıktan kaynaklı iş riski dikkate alınarak bir an önce Fiili Hizmet kapsamına dahil edilmelidir.
  5. Orman Muhafaza Memurlarına da Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği hakkı sağlanmalıdır.
  6.  Orman Muhafaza memurlarının emeklilikte ödemek zorunda kaldıkları silah ruhsat harcı uygulamasına bir an önce son verilmelidir.
  7. Kolluk kuvveti görevi nedeni ile kamu toplu taşıma araçlarından ücretsiz faydalanma haklarını düzenleyen Toplu Sözleşme Mutabakatı bir an önce hayata geçirilmelidir.
  8. Orman Muhafaza Memurlarının da lojmanlardan faydalanması için adil bir düzenleme bir an önce yapılmalıdır.

Orman Muhafaza memurları, çok şey istememekte, sadece huzurlu bir ortamda çalışmak, adil ve insan onuruna yaraşır şekilde mesleklerini icra etmek istemektedirler.
Yukarıda bahsedilen problemlerin çözümünün getireceği moral ve motivasyon, aynı zamanda bakanlık hizmetlerinin de çok daha etkin ve verimli hale gelmesine yol açacaktır.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
                                                                                                                 Hidayet YİĞİT
                                                                                                          Türk Tarım Orman-Sen
                                                                                                              Çankırı İl Başkanı
 

Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2018, 22:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER