OKULLARA KÜRT' ÇE ÖĞRETMEN HAZIRLIĞI MI ?

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 14.03.2013 tarih ve 622-01/33372 sayıyla, Özel Eğitim ve Rehberlik Bölümüne yazı gönderiyor. Yazıda; “ Günlük Evrensel Gazetesinde yer alan “Anadil sorunu travma yaratıyor “ve Özgür Gündem Gazetesinde yer alan “Kendinizi rehabilite edin” başlıklı gazete haberleri ekte gönderilmiştir.Konu hakkında bilgi veriniz ” diyor.

OKULLARA KÜRT' ÇE ÖĞRETMEN HAZIRLIĞI MI ?
       Konu nereden buraya geliyor, kısaca bahsedelim. Yazar Keje Bemal tarafından, 7 Mart tarihinde Evrensel gazetesinde yayınlanan haberde,anadilde eğitim hakkından yoksun bırakılan Kürt çocuklarının Türkçe konuşamadıkları için “zeka özürlü” denilerek rehabilitasyon merkezlerine kapatıldığı iddi edilmiş. Bunun üzerine, İstanbul Milletvekili Levent Tüzel Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı nın yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesini meclise sunmuştu. İlgili taraflarca, Kürt çocuklarına ayrımcılık yapıldığı,Türkçe bilmedikleri için sorun yaşadıkları,bu çocuklara” zeka özürlü” denilerek rehabilitasyon merkezlerine kapatıldığı, birçok Kürt çocuğunun anadil hakkının engellenmesi nedeniyle ”rehabilite” edildiği savunulmaktadır.
      Bütün bu söylenenlerin üzerine, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünün girişte bahsedilen yazısı ne anlam ifade ediyor? diye düşünülebilir. Bence İl Milli Eğitim Müdürlüğü; RAM ve Özel Eğitim ve Rehberlik bölümlerinden, bu bölümlere Kürt’çe bilen bir öğretmen veya idareciye ihtiyaç olduğu raporunu almak istiyor. Bu rapor doğrultusunda’da MEB’ de kanunun görüşülmesi ve bu görüşme sonucunda da bu bölümlere Kürt’çe Öğretmenlerin atanması yasallaştırılmak isteniyor.Bu saptamalar,ilk bakışta zorlama bir yorum olmuş gibi gelebilir ama şimdiye kadar gördüklerimiz bizi böyle düşündürüyor.
     Kimsenin dilini öğrenmesiyle işimiz yok. Bilakis, bu ülkede yaşayan yerel dilleri,folklörü ,kültürleri bir zenginlik olarak görüyoruz ama azınlıkların dışında asli unsur olarak kabul edilen bir kesimin anadilde eğitim ısrarı  ve bu konuda iyi niyet gösterileri hiçte hayra alamet değildir.Bizden söylemesi.
                                                                                             
                                                                                                                                           
Enver DEMİR
                                                                                                                                             Türk Eğitim-Sen İst.9 nolu                                                                                                                                                   Şube Başkanı                       
Güncelleme Tarihi: 01 Nisan 2013, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
  ABDULLAH   SIDDIK
ABDULLAH SIDDIK - 11 yıl Önce

BU TAKTİRDE MEMET KADEŞİMDE ARAPÇA İSTİCEKTİR.

SIRADAKİ HABER