ÖĞRENCİLER ÖĞLEDEN SONRA OKULA GİTMESİN

Ülkemizde ve ilimizde normal öğretim yapan okullarımızın sayısı daha fazladır. Normal öğretim yapan okullarımız 08:30 veya 09:00 – 15:00 arası eğitim-öğretime devam etmektedir.

ÖĞRENCİLER ÖĞLEDEN SONRA OKULA GİTMESİN
ÖĞRENCİLER ÖĞLENDEN SONRA OKULA GELMEMELİDİR…

(OKULLAR 08:00 – 13:00 ARASI EĞİTİM ÖĞRETİM YAPMALIDIR.)
 
  
MEVCUT DURUM:
 
Ülkemizde ve ilimizde normal öğretim yapan okullarımızın sayısı daha fazladır. Normal öğretim yapan okullarımız 08:30 veya 09:00 – 15:00 arası eğitim-öğretime devam etmektedir.

Yani öğrencilerimiz sabah okula geldikten sonra öğlen yemeğine gitmekteler. Öğlen yemeğinden sonra tekrar okula gelerek 15:00’e kadar okulda kalmaktadırlar. Bir günde iki defa okula gelmekte, iki defa eve dönmektedirler. (Öğlen ve akşam)
 
MEVCUT DURUMUN OLUMLU YANLARI:
 
·         Öğrenciler erken uyanmak zorunda değillerdir.
·         Öğlen yemeğini zamanında yeme fırsatları vardır.
·         Okulda daha fazla kalmaktadırlar
 
MEVCUT DURUMUN OLUMSUZ YANLARI:
 
·         Öğrencilerimiz erken uyanmak zorunda olmadıkları için geç saatlere kadar oturmakta tv, bilgisayar başında gecelemektedirler.
·         Öğlen yemeğine gidip dönebilmek için büyük bir koşturmaca içinde davranmak zorunda kalmaktadırlar. Tekrar derse yetişebilmek için zamanla yarışmaktadırlar.
 
·         ÖĞLEN YEMEĞİNİ YEDİKTEN SONRA OKULA TEKRAR GELEN ÖĞRENCİLERİMİZİN YA UYKUSU GELMEKTEDİR YADA TUVALETE GİTME İHTİYACI GELMEKTEDİR.
·         ÖĞLENDEN SONRAKİ DERSLERDE AKADEMİK VERİM BÜYÜK ÖLÇÜDE DÜŞMEKTEDİR. (HEMEN HEMEN TÜM BRANŞ ÖĞRETMENLERİNİN İZLENİM VE GÖRÜŞÜ ÖĞLEN SONRASI SINIFLARDA DERSLER VERİMSİZ GEÇMEKTEDİR. ÇÜNKÜ ÖĞRENCİLERE YEMEK SONRASI BİR AĞIRLIK-UYKU HALİ BASTIRMAKTADIR.
 
·         Öğrenciler, sabah erken kalkma ihtiyacı duymadıkları için, sabah erken kalkma alışkanlığı yok olmaktadır. Oysa bir insan dinç kalmak, verim almak için erken uyanmalı, gece geç vakit olmadan uyumalıdır. Dinimizce de erken uyanıp iş başlama tavsiye edilmektedir.
 
·         Öğlen yemeği telaşı yüzünden veliler bir çaba içinde okulların önlerinde beklemektedirler. (Özellikle ilkokullarda)
·         Öğlen yemeğine gidip, tekrar dönüldüğü için öğrenciler bir günde iki defa okula gelmekte, iki defa evlerine dönmektedirler. Bu servislerle gelen öğrenciler için daha fazla masrafa yol açmaktadır.
 
·         ÖĞRENCİ SERVİSLERİNİN BİR GÜNDE İKİ DEFA OKULA-EVE SERVİS YAPMALARI YÜZÜNDEN ŞEHİRLERİN TRAFİĞİ ALTÜST OLMAKTA, TRAFİK KEŞMEKEŞİ YAŞANMASINA NEDEN OLMAKTADIR.
 
·         Öğrencilerin sabah ve öğlenden sonra bir günde 4 defa araç içinde ömürleri yolculukla geçmesine neden olmaktadır. (Bir yılda 180 işgünü vardır, bunun yıllara yayıldığını düşünelim)
 
·         Aileler, öğrencilerini okuldan almak için iki defa okula gelmek zorunda kalmaktadırlar.(servisle gelmeyen öğrencilerin aileleri)
 
·         Özellikle ilkokullarda her gün son dersler oyun ve fiziksel etkinlik dersi vardır. Ama kış şartlarının ağır yaşandığı ülkemizde okullarımızın spor salonu, yüzme havuzu, sanat atölyeleri olmadığı için bu dersler aslına uygun işlenmemektedir. Öğrencileri boş tutmamak için öğretmenler başka ders işlemektedirler. Sınıflar oyuna müsait değildir.
 
·         AB ülkeleri, Japonya, Kore’de eğitim-öğretim bizden erken başlamaktadır. Oysa biz Akdeniz ülkesiyiz, biz de Güneş daha erken doğmaktadır.
 
BİZİM TEKLİFİMİZ; OKULLAR 08:00-13:00 ARASI EĞİTİM – ÖĞRETİM YAPMALIDIR, ÖĞRENCİLER ÖĞLENDEN SONRA OKULA GELMEMELİDİR:
 
TEKLİFİMİZİN OLUMSUZ OLABİLECEK YANLARI:
·         Erken kalkmaya alışmamış öğrenciler zorlanabilirler.
·         Öğlen yemeğini saat 13’ten sonra yemek zorunda kalacaklardır.
·         Öğlen sonrasını iyi planlayamayacak ailelerin öğrencilerin büyük zaman boşluğu yaşayacaklardır.
 
TEKLİFİMİZİN OLUMLU YANLARI
·         Öğrenciler daha erken uyanacağı için gece geç vakitlere kadar tv, bilgisayar başında kalamayacaklardır.
·         Daha erken uyanacakları için öğrenciler daha dinç ve verimli olacaklardır.
·         Öğlen yemeğine yetişemeyeceğim diye, yemekten sonra derse yetişeceğim diye yaşanan koşuşturmaca sona erecektir.
·         Veliler, öğrencilerin okula hem sabah, hem öğlenden sonra iki defa getirmek zorunluluğundan kurtulacaktır.
·         Öğrenci servisleri bir günde 4 sefer yerine 2 sefer yapacaklardır. Trafik karmaşası azalacak, öğrenci servisleri yolları daha az işgal edeceklerdir.
·         Bir günde 4 sefer yerine 2 sefer yapılacağı için masraf azalacak, israfa son verilecektir.
·         Öğrenciler araya öğlen yemeği girmeyeceği için yemekten sonra yaşadıkları uyku hali olmayacak, dersler daha dinamik ve verimli olacaktır. Okulda teneffüsün birinde beslenme, ara öğün uygulamasıyla saat 13:00’e kadar eğitime rahatlıkla devam edilebilecektir.
·         Servisle gelen öğrenciler, 4 yerine 2 sefer yapacakları için araç içinde yollarda geçirecekleri zaman azalacaktır.
·         Ülkemiz bir sınavlar ülkesidir. Kim ne derse desin SBS’yi kaldırdık dedikleri halde yerine on iki adet 2+2=4 günlük MYS(Merkezi Yazılı Sistemi) getirmişlerdir. Her ne kadar yeni bir sınav ihdas etmedik deseler bile yılda 1 defa yapılan SBS yerine 2 gün birinci dönem, 2 gün ikinci dönem altışar dersten 12 yazılı sınavının merkezden yapılacak olmasını, milletimiz bir SBS yerine 4 gün, 12 sınav olarak algılamıştır. Çünkü elli yıldır yarıştırılmaya alıştırılmış veliler durumu böyle algılamaktadır.

BİZİM TEKLİFİMİZLE SAAT 13:00’TEN SONRA ÖĞLEN SONRASI OKULA GİTMEYECEK ÖĞRENCİLER İÇİN MYS(SBS), LGS (LYS) SINAVLARINA DAHA RAHAT HAZIRLANMALARI İÇİN BOL ZAMAN KAZANACAKLARDIR.
 
·         Öğrencilerimizin sınav dönemlerinde aldıkları raporlara ihtiyaç kalmayacaktır.
·         Öğlenden sonraları doğacak bol zamanla velilerimiz öğrencilerini
-          Müzik (herhangi bir müzik aletini çalma) kurslarına
-          Spor (yüzme, karete, tekvando, basketbol vb.) kurslarına
-          Sanat (tiyatro, resim, ebru vb.) kurslarına
-          Yabancı dil öğrenmeleri için dil kurslarına gönderebileceklerdir.
·         Öğlenden sonra müzik, sanat, spor kurslarına katılacak öğrencilerin bedenlerindeki fazla enerji azalacak, beyinleri dinlenip, rahatlayacak, ertesi gün okula daha dinamik, daha verimli olarak geleceklerdir.
·         BİR MİLLETİ YOK EDECEK DÖRT FELAKET VARDIR.
-          ADALETSİZLİK
-          AHLAKSIZLIK
-          TEMBELLİK
-          KİMLİKSİZLİKTİR
 
BİZ YOK OLMAMAK VARLIĞIMIZI DEVAM ETTİRMEK İÇİN ADALETLİ, AHLAKLI, ÇALIŞKAN OLACAĞIZ VE KİMLİĞİMİZİ KAYBETMEMEK İÇİN TÜRKÇEMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ. Çalışkan olmak için erken kalkmaya, işe erken başlamaya alışmak için okullarımız mutlaka sabah 08:00’de eğitime başlamalıdır. Oğuz Kağan duasında; “Ulu tanrım; Türk’e tembellik verme, çalışsın, çalışsın vücudu çelik gibi, zihni berrak ve işlek olsun…” demektedir. Biz öğrenmeden, üretmeden, çalışmadan, yorulmadan kalkınamayız, ilerleyemeyiz. Daha erken kalkıp daha çok çalışmalıyız. Atatürk: “Çalışmadan, yorulmadan, öğrenmeden, üretmeden rahat yaşama yollarına alışmış milletler önce hassasiyetlerini, sonra haysiyetlerini sonra da bağımsızlıklarını kaybederler” demiştir.
 
DÜNYADAKİ DURUM NEDİR:
 
Japonya’da, Kore’de, Çin’de, Kazakistan’da, AB Ülkelerinde, ABD’de okullar sabah 07:00 – 08:00 ile öğlen 13:00 arasında eğitim-öğretim yapmaktadır. Öğlen sonrası velilerin tercihiyle okullarda ücretlerini yatırmaları şartıyla sanat, spor, müzik etkinlikleri yapılmaktadır. Okullarda buna uygun salon, atölye, laboratuar ve yüzme havuzları mevcuttur.
 
TÜRKİYE İLE BU ÜLKELERİN KIYASLANMASI:
 
·         Japonya’da, Kore’de, Çin’de, Kazakistan’da, AB Ülkelerinde, ABD’de okullar sabah 07:00 ile 07:30 da eğitim-öğretime başlarken daha güneş doğmamış olmaktadır. Çünkü bu ülkeler daha kuzeyde, kuzey kutbuna bizden daha yakın olan ülkelerdir. (İtalya, Portekiz, Yunanistan hariç)
 
·         Türkiye bir Akdeniz ülkesidir, güneş daha erken doğmaktadır. Ama okullarımız sabah daha geç eğitime başlamaktadır. Bu durum bizde geç uyanmak ve tembellik hastalıklarını doğurmaktadır.
 
·         Biz, ABD, AB ülkeleri, Japonya ve Kore’den milli geliri daha az olan bir ülkeyiz. Okul servislerinin bir günde 4 sefer yapması daha çok masraf ve israfa yol açmaktadır.
 
·         ERKEN UYANAN, ERKEN ÇALIŞMAYA BAŞLAYAN MİLLETLER BİZDEN ÇOK ÖĞRENİYOR, BİZDEN ÇOK ÜRETİYOR, BİZ SATIN ALMAK ZORUNDA KALIYORUZ. ADAMLAR DÜNYA MARKASI OTOMOBİLLER ÜRETİYOR BİZ DE SADECE TAKTİR EDİYORUZ. MİLYARLARCA DÖVİZİMİZİ VERİP, DIŞARIDAN ALMAK ZORUNDA KALIYORUZ. İŞTE ERKEN UYANANLA GEÇ UYANIP, OKULA GEÇ GİDEN BİZİM ONLARLA ARAMIZDAKİ FARK BUDUR.
 
·         Türkiye’de çalışmama üzerine bir sistem kurulmuştur. Bizde üretimden çok tüketim yaşantısı özendirilmektedir. İnsanlarımız çalışmadan geçinebilme, çalışmadan, yorulmadan zengin olma hayalleriyle yaşamaktadırlar. Sistemde bunu desteklemektedir. Okula AB ülkelerinden, Japonya’dan, Kore’den daha geç vakitte gittiğimiz için daha küçük yaşlarda tv, bilgisayar başlarında öğrencilerimiz gecelemektedirler. Çalışmadan yorulmadan, öğrenmeden, üretmeden rahat yaşama yollarına alışmış olduğumuz kötü huy ve alışkanlıklarımızdan kurtulmak için erken uyanmalı, erken işe başlamalı, daha çok çalışıp, daha çok öğrenip, daha çok üretmeliyiz. Geleceğimiz buna bağlıdır. Bizim teklifimiz bunları sağlamaya yöneliktir.
 
·         DİĞER ÜLKELER EĞİTİM-ÖĞRETİME ERKEN BAŞLAYIP ÖĞLEN SONRALARI ÖĞRENCİLERİNE MÜZİK ALETİ, SPOR, SANAT, DİL KURSLARIYLA BECERİLER KAZANDIRMAKTADIR. BİZDE İSE HER ŞEY OKULLARDAN BEKLENMEKTEDİR. OYSA BİZİM OKULLARIMIZIN SPOR SALONLARI, YÜZME HAVUZLARI, SANAT, MÜZİK ATÖLYELERİ, DİL LABORATUARLARIMIZ MEVCUT DEĞİLDİR. ÖZELLİKLE YABANCI DİL KONUSUNDAKİ BAŞARISIZLIĞIMIZIN EN BÜYÜK NEDENİ BUDUR. YABANCI DİL SADECE OKULDA ÖĞRENİLEMEZ. KURSLARDA ÖĞRENİLİR. AMA BİZDE TAM GÜN EĞİTİM YAPILDIĞI İÇİN BU KURSLARA GİDECEK ZAMAN KALMAMAKTADIR. BİZİM TEKLİFİMİZLE BUNLARA FIRSAT DOĞACAKTIR.
 
·         Eğitim sadece okulda yapılan bir olgu değildir. Hayatımızın her anında eğitime ihtiyacımız vardır. Bizim teklifimizle günün, hayatın her anında eğitime devam etme imkanı doğacaktır.
 
 
                                                                                                                  Muzaffer KARADAĞ
Türkiye Kamu-Sen Sivas İl Temsilcisi
Türk Eğitim-Sen Sivas Şube Başkanı
Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2013, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ahmet sözümert
Ahmet sözümert - 11 yıl Önce

Okul ortamından biraz analasanız çok şey değişecek... saat 14:30 dan sonra görevini yerine getiren okullarda sosyal aktiviteler var... spor takımları çalışmaları etüd saatleri var.. müzikle ilgili çalışmalar var... tabi sizin bunlardan pek haberiniz yok.. okulu ders saatinden ibaret gördüğünüzden ne işe yaradığınıda pek anlamıyorsunuz.. ne diyelim... bizde eğitimden en iyi ekonomistler anladığı müddetçe durum hiç değişmeyecek...

Mehmet Demircan
Mehmet Demircan - 11 yıl Önce

Ahmet kardeşim sen de insanları eleştirmeden önce üstteki yazıyı doğru dürüst bir şekilde okusaydın senin söylediklerine de gayet güzel çözüm bulunmuş olduğunu görürdün. Şu ben bilirim egoları bir atabilse bu toplum yol katedecez de atamıyor kimse.

SIRADAKİ HABER