NORM FAZLASI ÖĞRETMENLERİN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİDİR

Türk Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanlığı tarafından Norm Fazlası Öğretmenlerin Yer Değiştirme İşlemleri ile ilgili yapılan Basın Açıklamasıdır

NORM FAZLASI ÖĞRETMENLERİN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİDİR
 .
 
Değerli Basın Mensupları;
Ülkemizde 2012-2013 eğitim öğretim yılından itibaren uygulamaya konulan 4+4+4 eğitim modeli her geçen gün yeni bir sorunla eğitim sistemimiz içerisindeki çalışanlarımızı ve eğitimden yararlanan öğrencilerimiz ile birlikte onların geleceği adına varını yoğunu ortaya koyan velilerimizi de mağdur etmektedir.Dönüşüm sürecindeki kademeli geçiş uygulamasıyla ilkokula dönüşen okullarımızın 5.sınıfları ortaokula, ortaokula dönüşen okullarımızın 1.sınıfları ise ilkokula dönüşen okullarımıza kaydırılmıştır. Dolayısıyla mevcut durumda okullarımızın öğretmen norm kadro sayılarında değişiklikler meydana gelmiştir.
Temmuz Ağustos aylarında ülke gündeminde geniş yer tutan özür gurubu yer değiştirme işlemlerinde Milli Eğitim personeli mağdur olmuş, öğretmen olarak görev yapan bazı arkadaşlarımız memuriyete geçiş yaparak özür gurubu yer değiştirme işlemlerini gerçekleştirebilmişlerdir.
Bütün bu gelişmelere rağmen özür gurubunda norm bulunamayan ilimizde İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği çerçevesinde 14 Ocak 2013 tarihinde Norm Fazlası Öğretmenlerin Yer Değiştirme İşlemleri ile ilgili yazı kaymakamlıklarımıza gönderilerek iş ve işlemlerin tamamlanması istenmiştir. Takvim gereğince işlemler 1.aşama: 21-24 Ocak; 2. aşama: 01-06 Şubat tarihleri arasında ve 3. Aşama ise ihtiyaç bulunan eğitim kurumlarına re ’sen atama yolu ile gerçekleştirilecektir.
İlimizde ihtiyaç fazlası öğretmen sayısı ise 1397’dir. Ancak bu uygulamadan etkilenecek 1397 öğretmenimiz halen faal olarak görevlerine devam etmektedirler. Kaldı ki kademeli geçiş ve seçmeli dersler nedeniyle norm güncellemelerinin yapıldığı Haziran ve Eylül aylarında norm sayılarıher yıl değişiklik gösterecek ve her yıl yeniden norm işlemleri yapılmak durumunda kalınacaktır. Bu durumun sorumlusu öğretmenlerimiz değildir. Bu uygulama ile yaşanan süreç ile ilgili bize ulaşan bir öğretmenimizin serzenişini siz değerli basın mensupları aracılığıyla kamuoyu ile paylaşmak istiyorum.
2011-2012 eğitim öğretim yılı sonunda görev yaptığım okulun ilkokula dönüştürülmesi gerekçesiyle isteğe bağlı ilçe içinde yer değiştirme için tayin istedim. O dönemde A Ortaokulu’na 4.tercihim olarak yerleştim. 2012 -2013 eğitim öğretim yılının başında yerleştirildiğim okulumda henüz bir dönemlik görev süresini doldurmadan norm fazlası
 
 
 
olduğum yönünde belge okul müdürlüğünce tarafıma tebliğ edildi. 21-25 Ocak tarihleri arasında da tercih yapmam aksi takdirde re ‘sen atama yapılacağı tebliğ edildi.
Sıra tayini ile atandığım bir okuldan başka bir okula sadece bir dönem çalıştıktan sonra yeniden tayin istemek durumunda bırakılıyorum. Eğer şu an çalıştığım okula atanmamış olsaydım bir sonraki tercihim olan okula atanmış olacaktım. Ancak şu an öyle bir şansım da yok.
Sorumlusunun kim olduğunu bilmesem de büyük bir yanlış yapıldığının, bu yanlışın mağduru olarak, farkındayım. Sene başında “Öğretmene ihtiyacım var, benim okulumu tercih edin.” diyen kişiler daha dönem bile bitmeden “Geldiğin gibi git, norm fazlasısın.” diyebiliyorlar.
21-25 Ocak 2013 tarihleri arasında tayin istemem durumunda başka bir okula atanacağım ve önümüzdeki 3,5 yıl boyunca hiçbir okula ve hatta şu an çalıştığım okula (norm sayısı artsa dahi) tayin isteyemeyerek farklı bir şekilde daha da mağdur edilmiş olacağım.
Görev yaptığım okulun ve oradaki öğrencilerimin mağduriyetini de unutmamak gerekir. Şu anda 21 saat ders yükü ile çalışmaktayım. Bu yük ikinci dönem matematik öğretmenlerimizden birinin doğum iznine ayrılmasıyla 28 saate kadar çıkabilecekken matematik öğretmenlerinden birini de zorla tayin isteterek kaybeden okulumda her hafta onlarca ders boş geçecek, ücretli ya da geçici görevle öğretmenler atanacak ve öğrenciler şaşkına dönecek, hiçbir şey öğrenemeyecekler. Koskoca bir eğitim öğretim yılında birçok öğrenci matematik adına başka okullardaki akranlarına oranla daha az öğrenim alacaklar. Doğal olarak da okul başarısı düşecek. İlçe başarısı ve il başarısı bundan etkilenecek, başarısızlığın sebebi olarak yine öğretmenlerimiz gösterilecektir.
 
Değerli Basın Mensupları;
 
2012-2013 eğitim öğretim yılı birinci dönemi içinde bulunduğumuz bu hafta sona eriyor. Şubat ayında başlayacak ikinci yarıyıl Haziran ayı başında sona erecektir. Haziran ayı sonunda 2013-2014 eğitim öğretim yılı için norm belirleme işlemleri yapılacak. Gerek kademeli geçiş uygulaması, gerekse seçmeli dersler nedeniyle norm sayıları mutlaka değişecektir. Dört ay sonraki bu durum şimdiden belli iken hangi akla hizmet öğretmenlerimizi mağdur ediyoruz?
 
 
 
 
İzmir’in eğitim başarısını kökten etkileyecek bu yanlış uygulamadan vazgeçilmesi için Sayın Valimize çağrıda bulunmak istiyoruz. “Norm fazlası durumda olan öğretmenlerimiz 2012-2013 eğitim öğretim yılı sonuna kadar görev yaptığı okullarında çalışmaya devam etsinler.
Haziran ayı sonunda yapılacak norm belirleme işlemleri sonucuna göre yaz döneminde yer değişikliği işlemleri yapılsın.
İzmir için, Türkiye’nin geleceği çocuklarımız için bu kararı alalım.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
 
Türk Eğitim Sen İzmir Şubeleri Adına
Merih Eyyup DEMİR
1 Nolu Şube Başkanı
Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER