NORM FAZLASI ÖĞRETMENİ MAĞDUR ETMEYİNİZ ...

Türk Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanlığı tarafından norm fazlası öğretmenlerle ilgili yapılan Basın Açıklamasıdır.

NORM FAZLASI ÖĞRETMENİ MAĞDUR ETMEYİNİZ ...
 

 

 Değerli Basın Mensupları; 
 

2012-2013 eğitim öğretim yılından başlamak üzere 30.03.2012 tarih ve 6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile kademeli olarak uygulanmaya başlanılan 4+4+4 eğitim modeli ile birlikte eğitim sistemimizdeki sorunlar gün geçtikçe artarak devam etmektedir.

            11 Nisan 2012 tarih ve 28261 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni eğitim modeli ile birlikte uygulama sürecinde gelinen noktada sınıflarımızda yaşanan öğretmen değişikliklerinin öğretmen ve öğrenci üzerindeki olumsuz yansımaları gün geçtikçe artmaktadır.

            Yeni eğitim modeli geçiş sürecinde Türk Eğitim Sen olarak 50 bin sınıf öğretmenimizin norm fazlası durumuna düşeceğine ve bu durumun ileride eğitim sistemimiz üzerinde yaratacağı olumsuz etkilerine hemen her platformda dikkat çekmemize rağmen bu söylemlerimiz görmezden gelinmiş ve maalesef eğitim sistemimiz bugün içerisinde bulunduğu durum ile karşı karşıya kalmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğiil içi ve iller arası isteğe bağlı yer değiştirmelerbaşlıklı 34.Maddesinde İl içinde yer değiştirme talebinde bulunan öğretmenlerin yer değiştirme suretiyle atamaları, tercih ettikleri eğitim kurumları itibarıyla yapılan sıraya bağlı olarak haziran ve ağustos aylarında birer kez olmak üzere eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı çerçevesinde hizmet puanı üstünlüğüne göre gerçekleştirilir. Ataması yapılamayanların sıraları ağustos ayı sonu itibarıyla iptal edilir. İller arası isteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirme talebinde bulunan öğretmenlerin yer değiştirme suretiyle atamaları, alanlar itibarıyla belirlenen kontenjan ölçüsünde tercih edilen eğitim kurumlarına hizmet puanı üstünlüğüne göre ilgili yılın haziran ayı içinde yapılır. Demektedir. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan İl İçi ve İller Arası Yer Değiştirme Kılavuzlarında yönetmelik maddesi dışında Ağustos ayı içerisinde yer değiştirme işlemleri yapılmıştır. Yine Kılavuza eklenen bir madde ile sıraların yer değiştirme işlemi dönemi sonunda çalıştırılmayacağı ibaresi eklenmiştir. 2012 yılı yer değiştirme işlemleri Ağustos ayı içerisinde bir defa yapılmıştır. Dolayısıyla yönetmelik gereği yapılması gereken Haziran ataması gerçekleştirilememiştir. Bu durumda sıraların bir kez daha çalıştırılması gerekirken sıra çalıştırılmadan norm fazlası öğretmenlerin yer değiştirme işlemlerinin yapılması yönetmeliğe aykırı bir işlemdir. Bu durum sırada beklemekte olan öğretmenlerin hak mahrumiyetine uğramalarına neden olacaktır.
       Türk Eğitim Sen olarak bu durumun eğitim sistemimiz üzerinde yaratacağı olumsuz etkilerin öğretmen, öğrenci ve velilerimize daha fazla yansımaması için 07.11.2012 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı’na “ Sistem değişikliği ile birlikte ders dağıtım çizelgelerinde de değişiklikler yapılmış, haftalık ders saatleri kademeli olarak artırılmaya başlanmıştır. Sistem değişikliği, zamanında yapılmayan norm güncellemeleri ve 2012 yılına münhasır uygulamalar
nedeniyle norm kadro fazlası durumdaolan öğretmenlerimizin, gelecek eğitim dönemine kadar normların değişkenlik göstereceği de düşünülerek yeni sistem oturuncaya kadar istekleri de dikkate alınarak bulundukları kurumda tutulmaları ve yer değişikliğine zorlanmamaları “ hususunda yazılı talepte bulunduk.
 
            İzmir il Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 09.11.2012 tarihinde yayınlanan yazı ile norm fazlası öğretmenlerimize yönelik yer değişikliği işlemleri başlatılmıştır. İlimizde norm fazlası sınıf öğretmeni sayısı 904 iken ihtiyaç bulunan okul sayısı 447 olarak görülmektedir. Bu durumda yapılacak yer değiştirme işlemlerinin sonucunda 457 sınıf öğretmenimizin norm fazlası olarak kalacağı görülecektir. Ataması yapılamayacak öğretmenlerimizin öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliğinin 41. maddesi gereği resen atama yolu ile atama işlemine tabi tutulacak olmaları da sistemdeki karmaşanın artmasına ve  yeni özür gurubu mağduriyetlerinin oluşmasına neden olacaktır. Yine uygulamada iller arası farklılıklar göze çarpmaktadır. Aynı yönetmelik çerçevesinde yapılması gereken bir işlemin farklı illerde farklı uygulaması da ayrı bir sorun olarak görülmektedir. Ayrıca mevcut sınıf öğretmenlerimizin sıraların işletilmemesi uygulamasından doğan hak mağduriyetleri de gözden kaçırılmamalıdır.
           
            Bu uygulamadan doğacak olan öğretmenlerimizin hak mağduriyetlerinin devamı halinde hukuki süreç başlayacaktır. Bu durum sadece öğretmenlerimizi değil, yıl içerisinde sürekli öğretmen değişikliği yaşayacak olan öğrenci ve velilerimizi de etkileyecektir. Eğitim yılı içerisinde öğretmen, öğrenci ve velilerimizin sistemin hızlı geçiş süreci nedeniyle, iş ve işlemlerin mağduriyetlere sebebiyet vermeyecek düzeyde yapılmasını beklemekteyiz.
 
 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
 
                                              
                                                                                                          Merih Eyyup DEMİR
                                                                                                          Şube Başkanı
Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
ahmet
ahmet - 12 yıl Önce

okullatrda ihtiyaç olduğu halde niçin hala ilçe emrinde tutuluyoruz. görevlendirme ile çalıştığımız okullarda ikinci sınıf muamele görüyoruz.

SIRADAKİ HABER