Kitap ve yapılan tartışmalarla Ak Parti’nin kitaba ve kültüre yaklaşımı adeta topa tutulduğunu, Başbakan’a dindar nesil göndermeleri yapıldığını belirten Yalçın, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın Diplomasi Muhabirleri Derneği’nin toplantısında "Bereket versin ki bizim bakanlığımızdan kaynaklanmış bir olumsuz haber değil. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan kamuoyunu ve kendisini rahatlatacak bir açıklama bekliyorum.” şeklindeki açıklamayla İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ve kitapla ilgili raporu yazan edebiyat öğretmenlerine adeta teessüflerini ilettiğini vurguladı.
Kitapta, "Erkek dediğin arada bir eğlenmeli," denmesinin, randevu evleri, içki, kadın, esrar, eroin hayatının Batı kültür ve ahlakı için anlamı olabileceğine de dikkat çeken Ali Yalçın, bunun, batıdaki ahlaki çöküşün toplumumuza sirayet eden yönleri ve toplumumuzda yaşanan olumsuz örnekleri ile hiçbir ahlak ve ilkesi olmayan gazetelerin üçüncü sayfaları için bulunmaz nimet olarak görüldüğünü ifade etti. Yalçın, 100 Temel Eser diye bir şey olmalı mı olmamalı mı? sorusunun da sorulabileceğini belirterek, “Ama çocuklara eğer okuyacaksanız şu 100 kitabı mutlaka okuyun diye bir tavsiyede bulunulacaksa, tavsiyede bulunan Bakanlığın; önerdiği kitapları, İzmirli velinin dediği gibi gözden geçirmesi gerekmez mi?” diye sordu.
Genel Başkan Yardımcısı Ali Yalçın,kitabın en iyi arkadaş olduğunu ve arkadaşın iyisine, kötüsüne bakıldığı gibi kitapların da tıpkı dostlar gibi iyisine kötüsüne bakılması gerektiğini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü; “Arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim diyenler, ‘önerdiğin kitaplara bir bakayım senin nasıl bir Bakanlık olduğunu söyleyeyim’ de diyebilirler.Tahminleri bir kenara bırakıp ortadaki gerçeği ele alırsak bu tür kitapların öğrencilere ne zararı var da denilebilir. Fakat unutulmamalı ki belli bir birikime erişmeyen gençlerin bu tür eserleri okumasının Bakanlık tarafından tavsiye edilmesi farklı bir konudur. Cinsel konulara merakın fazla olduğu, kimlik karmaşası yaşayan, ruhsal açıdan fırtınalı bir dönemde olan, yeni şeyler deneme merakının zirve yaptığı bir zaman diliminde öğrencilere adeta sen olsan hangi randevu evine gidersin sorusunu sormak Türk Milli Eğitim sisteminin hangi genel amacı ile açıklanabilir?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın tavsiye ettiği kitabın her satırı sınıfta öğrencilerin karşısında öğretmeni tarafından sesli bir şekilde okunabilmeli ve içerisinden sorular sorulabilmelidir. Sayın Ertuğrul Günay, yukarıda alıntıladığım yerleri 9. sınıftaki öğrencilerine sınıfta yüksek sesle okuyup öğrencilerin dikkatini toplamak için: Susy'nin rendevu evine mi gidersiniz yoksa Clara’nın mı? Clara kızlar için üç dolar, bir duble için de otuz beş sent istiyor. Bir de hiç Susy gibi eğlenceli biri de değil. Hem ayrıca Susy'nin evi temizdir, bir de o rahat koltuklar muhteşemdir. Çoluk çocuğu da sokmaz içeri" diyerek9. sınıf öğrencilerine dönüp; “siz olsanız yetişkinler olarak(!) hangisine gidersiniz” diye sorabilir mi?Eğer 9. sınıf öğrencilerine bu soruyu yüksek sorabilecekse Bakanın kendi ifadesiyle durum gerçekten ama gerçekten çokvahimdir.
Ak Parti Kültür Bakanı’nı gözden geçirir mi bilemiyorum; amaMilli Eğitim Bakanlığı tavsiye ettiği 100 Temel Eseri, Ertuğrul Günay ise kendisini lütfen gözden geçirsin.”
Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2013, 00:00