MEB YETKİLİLERİ BU NE REZALET!

Anadolu liselerinde birinci tercihlerden sonra ortaya çıkan bazı eksiklik ve aksaklıkları gidermek üzere öğrencilere ikinci tercih hakkı verilmişti.

MEB YETKİLİLERİ BU NE REZALET!
MEB YETKİLİLERİ BU NE REZALET!
 
       Anadolu liselerinde birinci tercihlerden sonra ortaya çıkan bazı eksiklik ve aksaklıkları gidermek üzere öğrencilere ikinci tercih hakkı verilmişti.

Bu hak gereği Anadolu liselerindeki boş kontenjanların iki üç katı kadar o okulu tercih eden öğrencilerden yedek listeler oluşturuldu. Örneğin 50 boş kontenjanı olan bir okul için, bu okulu tercih eden öğrencilerden yaklaşık 100-150 kişilik yedek listeler meydana getirildi. Buraya kadar her şey normal görünüyor. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı Anadolu liselerindeki boş kontenjanların kullanılmasına fırsat vermeden; ikinci tercihle ilgili işlemlerin yürütüldüğü sistemi 20.09.2013 tarihinde saat 16.30 da kapattı. Böyle keyfi bir sistem olur mu?
 
       Sayın Bakan, bu nasıl bir uygulama? Her yıl aynı oyun sergilenmekte. Bir tarafta Anadolu lisesine girebilmek için yüz binden fazla öğrenci yedek listelerde beklerken, diğer taraftan Anadolu liseleri 59228 kişilik boş kontenjanla eğitim- öğretime başlayacak. Bu uygulama hangi aklın, hangi mantığın ürünüdür?
 
       Bu uygulama beceriksizlik ve basiretsizlikten kaynaklanıyorsa düzeltilmeli ve sorumlulardan bunun hesabı sorulmalıdır. Eğer art niyetten kaynaklanan bir uygulama ise Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen olarak buna sessiz kalmamız beklenmemelidir.
 
        Zira kamuoyunda bu kontenjanların kasıtlı olarak boş bırakıldığı, bu öğrencilerin Anadolu liselerine alınmayarak, talep olmadığı halde açılan ve çoğu boş kalan Meslek liselerine yönlendirilmek suretiyle Meslek liselerinin doldurulmaya çalışıldığı düşüncesi hâkimdir. Kimin hangi okulda okuyacağına Bakanlık değil, öğrenci ve öğrenci velisi karar verme hakkına sahiptir.
 
         Yapılan bu işlemler doğru ve ahlaki bir uygulama olmadığı gibi hukuki de değildir. Oysa Anadolu Liselerindeki boş kontenjanların doldurulması hukuki bir zorunluluktur. Bu nedenle Anadolu liseleri için öğrencilere üçüncü tercih hakkı verilmeli ve sistem boş kontenjanların tamamının doldurulmasını sağlayacak şekilde uyarlanmalıdır.
 
          Aksi takdirde Anadolu meslek lisesinde okuması gereken 59228 öğrencinin hakkı gasp edilmiş olacaktır. Ayrıca bu haksız uygulama ile Devletimizin kısıtlı kaynaklarının da bilerek ve kasten heba edilmiş olunacaktır. Hiçbir kurum ve hiçbir ferdine çocuklarımızın istediği okulda okuma hakkını elinden alma hakkı bulunmamaktadır.
 
        Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen olarak bu haksız ve hukuksuz uygulamanın düzeltilmemesi halinde, her türlü hukuksal yola başvuracağımızı Bakanlık yetkililerine ve kamuoyuna önemle duyururuz.
 
 
Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan
Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen
İstanbul İl Başkanı
Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER