MEB Atamalarda AES'in Talebini Kabul Etti

AES: MEB, Felsefe ve Sosyoloji Mezunlarının Rehber Öğretmen Atanmaları Talebimizi Kabul Etti

MEB Atamalarda AES'in Talebini Kabul Etti
Milli Eğitim Bakanlığı, Talim ve Terbiye Kurulunun bugün (13.05.2011) yayımladığı 11/05/2011 tarihli ve B.08.0.TTK.0.07.04.00.360.04/3192 sayılı yazısı uyarınca bir duyuru yayımladı.
 
 Duyuruda şöyle denilmektedir:
“Rehber Öğretmenliği Alanına kaynak olarak belirlenen 12/07/2010 tarihli ve 74 sayılı Kararla değişik 07/07/2009 tarihli ve 80 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Kararı eki Çizelgedeki yükseköğretim programları mezunlarından, taban puanı aranmadan başvuruda bulunanların tamamının puan üstünlüğü esasına göre atanmasından sonra rehber öğretmen açığının giderilmemesi durumunda, 2011 yılı atama dönemlerine mahsus olmak üzere aynı kararın Felsefe alanına kaynak teşkil eden yükseköğretim programlarından mezun olanların da bu alan öğretmenliğine atanmaları; bu şekilde ataması yapılanların Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanında yüksek lisans yapanlar hariç olmak üzere atandıkları alanla ilgili “Özel alan kredisinden az olmamak üzere” hizmet içi eğitim kursundan geçirilmeleri, uygun mütalaa edilmiştir.”
Anadolu Eğitim Sendikası olarak daha önce MEB Talim ve Terbiye Kurulundan istediğimiz bu değişikliğin gerçekleşmiş olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Kurulun yapmış olduğu değişiklik, sendikamızın talepleriyle tümüyle örtüşmektedir.
Bu değişiklik 2011 yılı atama dönemleri için geçerli olacağından, sadece bu yıl Rehber Öğretmen ihtiyacını karşılamaya yöneliktir. Bu durum, PDR mezunlarının aleyhinde bir olumsuzluk doğurmayacaktır.
Milli Eğitim Bakanlığına 20.11.2010 tarihinde göndermiş olduğumuz talep yazımız:
Konu: Felsefe ve Sosyoloji Bölüm Mezunlarının 
Rehber Öğretmen Olarak Atanmaları Hakkında
 T.C.
M.E.B.
Personel Genel Müdürlüğü
Mevzuat Dairesi Başkanlığı’na
             Hayat Boyu Eğitim ve Gelişim Derneği’nin (HEGEM), suç ve şiddet ile ilgili uzun süren bir araştırmadan sonra ulaştığı sonuçlara göre:
1-2009-2010 öğretim yılında disiplin ve devamsızlık nedeniyle 404 bin 383 çocuğun okulla ilişiği kesilmiş ve bunların en az yarısı suça bulaşmıştır.
 2-Çocukların suça bulaşmasının nedenlerinden biri okulla ilişiklerinin kesilmesidir.
 3-Suça bulaşan çocukların önemli bir kısmının okulla ve ailesiyle sorunlar yaşadığı ortaya çıkmıştır.
         Hayat Boyu Eğitim ve Gelişim Derneği’nin ulaştığı bir diğer önemli sonuç da okullarda “Rehber Öğretmen” eksikliğidir. Araştırma sonucuna göre Şırnak'ta bir rehber öğretmene 3 bin 240 öğrenci, Urfa'da 2 bin 934 öğrenci, Ağrı'da 2 bin 574 öğrenci, Batman'da bin 925 öğrenci, Muş'ta bin 905 öğrenci düşmektedir. Bu sonuçlar durumun ne kadar vahim olduğunun göstergesidir. Tunceli'de ise diğer illerimize nazaran daha iyimser bir tablo var ve 443 öğrenciye bir rehber öğretmen düşüyor. Araştırma sonucuna göre, Türkiye genelini aynı orana getirmek için 36 bin 117 rehber öğretmene ihtiyaç bulunmaktadır.
           
Milli Eğitim Bakanımız Sayın Nimet ÇUBUKÇU, Mayıs ayı itibarıyla en fazla öğretmen ihtiyacının rehber öğretmenlik alanında bulunduğunu, bu alanda 24 bin 331 öğretmene ihtiyaç olduğunu belirtmiştir.
           
Talim Terbiye Kurulu’nun 80 sayılı kararı ve ekli çizelgesinde belirtildiği üzere okullara Rehber Öğretmen olarak atanacakların mezun olmaları gereken bölümler “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü/Anabilim Dalı, Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bölümü/Anabilim Dalı ve Psikoloji Bölümü olarak belirlenmiştir. 2003/2004 yılında başka bölümlerden mezun olup rehber öğretmen olarak atananlar mevcuttur. Bugün itibariyle bu bölümler dışında mezun olup Rehber Öğretmen olarak atanmak mümkün olmamasına rağmen üniversitelerin Felsefe, Sosyoloji bölümlerinden mezun olanlara  “Formasyon” eğitimi alma olanağı sağlanmıştır. Söz konusu formasyonu alan, bakanlığımızın açmış olduğu Rehberlik kursunu başarıyla tamamlayıp sertifikayla belgelendiren ancak kendi alanında ataması sağlanmayan bu grubun büyük bir kısmı işsiz olup,  bir kısmı dershanelerde çok zor şartlar altında yine rehber öğretmenlik yapmakta, diğer bir kısmı da bakanlığımıza bağlı okullarda ücretli “Rehber Öğretmen” olarak çalışmaktadır. Mevcut rehber öğretmen ihtiyacının Rehberlik ve psikolojik Danışmanlık bölümü mezunları tarafından karşılanamayan bölümünün Formasyonu almış, bakanlığımızın rehberlik kursunu tamamlamış Felsefe- Felsefe Öğretmenliği ve Sosyoloji mezunları ile karşılanması yerinde olacaktır. 
Bakanlığımızca PDR bölüm mezunları atanmasında kontenjan sayısının mevcut rehber öğretmen açığı düşünülerek belirlenmesi, formasyon almış Felsefe-Sosyoloji mezunlarının atanma koşullarının sağlanmasında kamu yararı vardır. Bu bölümlerden mezun olanların tamamının Rehber Öğretmen olarak atanması bile mevcut rehber öğretmen açığını kapatmayacaktır. Atamalar yapıldıktan sonra Bakanlığımız sürekli hizmetiçi eğitimlerle bu bölüm mezunlarını alanla ilgili daha kapsamlı hale getirebilecektir.            
Yukarıdaki açıklamalar ve mevcut Rehber öğretmen açığı göz önünde bulundurularak aşağıdaki sorularımızın süresi içinde yanıtlanması için gereğini arz ve talep ederim. 
1.      Kasım ayı sonu ve Aralık ayı başında yapılması düşünülen öğretmen atamalarına esas olacak rehber öğretmen açığımız kaçtır?
2.      Atama bekleyen Rehber Öğretmen sayısı kaçtır?
3.      Bu atamalar öncesi formasyon almış, rehberlik kursunu tamamlamış Felsefe ve Sosyoloji mezunlarının rehber öğretmen olarak atanabilmesi için Talim Terbiye Kurulu’nun 80 sayılı kararında bir değişiklik yapılması düşünülmekte midir? 
Anadolu Eğitim Sendikası
Hukuk Sekreterliği




Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
tuğba tekin
tuğba tekin - 13 yıl Önce

oldukça doğru bir karar aynı dersleri hatta daha geniş olarak yer eden sosyoloji gibi ülkenin sağlıklı olmasına yardımcı olacak bu bölüm için yerinde karar verilmiştir teşekkürler...fakat bunun yalnızca bu yıl değil önümüzdeki yılları kapsaması da gerekmektedir...

SIRADAKİ HABER