KILIK KIYAFET YÖNETMELİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

KILIK KIYAFET YÖNETMELİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Yönetmeliğin düzenlemesindeki  amaçlardan biri olan imam hatip okullarında okuyan öğrencilerimizin başları kapalı olarak okula gidebilmesi  sorunu tek cümle ile çözülebilirdi: ’’imam hatip okullarına devan eden öğrenciler başları kapalı olarak okullarına devam ederler (edebilirler)’’
Dinimizin kutsal değerlerini öğrenmek amacıyla okullarda Kuranı Kerim derslerini istekli olarak seçen  öğrencilerimizin bu derste  başlarını kapatmasından daha doğal ne olabilir  baş örtü meselesi bu şekilde halledildikten sonra yönetmelik değişikliğinin temel argümanı olarak gösterilen fakat tartışmalardan da anlaşılacağı üzere tali alanda kalan kıyafet serbestliğinin  olumsuz yönleri;
  1. Güvenlik ve çocuk istismarı; okuldaki çocukla dışardaki kişilerin ayrımını net olarak ortaya koyan okul kıyafetleri öğrenci kavramı içerisinde bir duyarlılık oluşturmakta, toplumsal olarak öğrenci olan kişi üzerinde korumacı bir refleks geliştirmektedir serbest uygulamadan sonra okul çevrelerinde bir kimlik belirsizliği oluşacak suçlu olan (tacizci, sapık, hırsız) ayırt edilemeyecek suç için elverişli ortamlar doğacak emniyet birimleri takipte zorlanacaktır.
  2. Okul giriş çıkışlarında okul kıyafeti ile genel olarak ayrıt edilebilen öğrenciler bu uygulamadan sonra ayrıt edilemeyecek okul yönetimleri okul giriş çıkışlarında kimlik belirlemede yeni yöntemler geliştirme zorunda kalacaktır.
  3. Liselerde kıyafet standartlarının objektif olarak belirlenememesi nedeni ile (etek diz üstü diz altı-pantolon sökük yırtık vb.) bir çok disiplin soruşturması gündeme gelecek bu durum zaman iş ve moral kaybına neden olacaktır.
  4. Öğretim yılı başında öğrenci kıyafetini yaklaşık olarak 100-150 tl harcayan veli bu maliyetle yıl sonunu getirebilirken gelişme dönemlerinin özellikleriyle öğrencilerimizde çevrenin arkadaşların etkisi (marka merakı ,şık olma) gibi nedenlerle birlikte  her gün farklı kıyafet giyme eğilimi ortaya çıkabilecek buda giyim giderlerinin artmasına neden olabilecektir.
  5. Okula geliş ve gidişlerde öğrenciler farklı toplumsal kimlikler içerisinde algılanarak(özellikle lise öğrencileri)  çevresel tacizlere mahsur kalabileceklerdir.
  6. Farklı sosyoekonomik düzeylere sahip öğrencileri barındıran okullarda iyi ve kaliteli giyime sahip olan öğrenciler ile bunlara sahip olmayan öğrenciler arasında ayrımlar oluşacak düşük gelirli öğrenciler ve aileler travmalar yaşayabilecekleri gibi bu farklılaşma sosyolojik olarak gruplaşma ve çatışmalara yol açabilecektir.
  7. Özel eğitim kurumlarına devam eden öğrenciler okullarına ait kıyafetleri giymeye devam ettiklerinde toplumsal düzlemde ayrışarak farklı bir konumda olacaklar  bunlar gerçek öğrenci gibi bir anlayışın oluşmasına neden olabilecektir.
  8. Bölgesel ve yöresel kıyafetlerin giyilmesi gruplaşma ve ayrışmalara yol açabilecektir.
  9. Yukarıda sıralanan yaklaşımlar kıyafet serbestliğinin uygulanmasından sonra emniyet birimleri okul yöneticileri rehberlik servisleri tarafından izlenmeli oluşabilecek istatistikler bilimsel olarak değerlendirilmeli düzenlenmesi gereken alanlar yeniden ele alınmalıdır
 
 Bülent Alaş
Türk Eğitim-Sen Fatih İlçe Temsilcisi
Güncelleme Tarihi: 01 Aralık 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
merve kulaber
merve kulaber - 12 yıl Önce

bunların olumlu yönleri yokmu offffff

SIRADAKİ HABER