KARADENİZ EREĞLİ'DE EĞİTİMİN HALLERİ !

Türk Eğitim Sen Karadeniz Ereğli Temsilcisi Tayfun Öztürk yaptığı basın açıklamasında Ereğli’de Eğitim Alanında Yaşanan Olağandışı Durum ve Karışıklıklara değindi.

KARADENİZ EREĞLİ'DE EĞİTİMİN HALLERİ !

 2012-2013 eğitim öğretim yılı KDZ Ereğli’de, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün açıklamalarında olduğu gibi her türlü tedbirle ve sorunsuz bir şekilde değil olağandışı durum, karışıklık ve zayıflık ile başlamıştır.
 Sendikamızın öngördüğü 1+5+3 +3 veya 4 yerine 4+4+4 sistemini dayatan siyasi iradenin bütün Türkiye’de sebep olduğu karışıklıklar Zonguldak Ereğli’de en yüksek seviyede kendisini göstermiştir.
 Dert+dert+dert sistemi KDZ Ereğli’de yaklaşık 60 öğretmeni norm fazlası durumuna düşürmüştür. Branş öğretmeni dengesini bozmuş, açığa sebep olmuştur. Seçmeli dersler ile meydana çıkan cahillikler ve gariplikler derslik açığımızı inanılmaz büyütmüştür.
 4+4+4 düzenlemeleri ile Zonguldak’ın en iyi devlet okulu Cumhuriyet İlköğretim Okulu cezalandırılarak ortaokula dönüştürülmüştür. SBS’de son yıllardaki ortalamasını yüksek tutarak KDZ Ereğli’nin zirvedeki okullarından biri haline gelen İhsan Yılmaz İlköğretim Okulu da iki ayrı binası olmasına rağmen ortaokula dönüştürülmüştür. Böylece bu okul da cezalandırılmıştır. Zirvenin diğer ortaklarından olan Nurdan ve Ahmet Orhan Oğuz İlköğretim Okulu ise normal eğitimi terk etmek zorunda bırakılmıştır. Nurdan ve Ahmet Orhan Oğuz İlköğretim Okulu sabahçı öğlenci uygulamasına geçerek çağdaş eğitim normlarından onlarca yıl uzaklaştırma cezası almıştır. Pestilci’de, Kestaneci’de,  Kayabaşı Alemdar’da, Çayırlı’da, Sinitli’de, Armutçuk’ta, Ormanlı’da, İsmet İnönü’de ve diğerlerinde alınan kararlar garabet öykülerine konu olabilecek niteliktedir.
 3x4 sisteminin yasalaşmasından sonra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Nimet İlköğretim Okulu ile İzmirlioğlu İlköğretim Okulu’nu ilkokula, Atatürk İlköğretim Okulu’nu Ortaokula dönüştürmüş, kademeli geçiş kararı almıştır. 2 ay önce alınan bu karar çok yanlıştı. Yanlış olmasına rağmen ve karar açıklanmışken, bugün yanlış üstüne yeni bir yanlış daha yapılmıştır. Resmi olmayan kaynaklardan öğrendiğimize ve resmi kaynaklardan aldığımız sözlü teyide göre geçen hafta alınan bir karar Nimet ve İzmirlioğlu İlkokullarının orta kısımlarının Atatürk Ortaokulu’nda, Atatürk Ortaokulu’nun ilkokul kısmının ise İzmirlioğlu İlkokulu’nda birleştirildiği yönündedir. Okulların açılmasına 1 hafta kala dereyi geçmek üzere iken alınan at değiştirme kararı iki ay önce alınan karar kadar yanlıştır. Bugün Atatürk Ortaokulu’nda okuması gereken ilkokul öğrencileri İzmirlioğlu’na mı gidecekler? Nimet ve İzmirlioğlu’nda okuması gereken ortaokul öğrencileri Atatürk’e mi gidecekler?  “Nasıl gidecekler, ne zaman gidecekler, kime gidecekler, hangi sınıfa düşecekler, öğretmenleri kim olacak!”bilinmemektedir. Nimet’in ve İzmirlioğlu’nun ortaokul öğretmenleri, Atatürk’ün ilkokul öğretmenleri nereye atanacak? Ders programları nasıl olacak?  Öğrenciler, öğretmenler, idareciler ortada kalmış; ne yapacaklarını, nereye gideceklerini bilmiyor. Veliler çaresiz, kararsız. Ne olacağı sorusunun cevabını net olarak verebilecek hiç kimse yok.  İşin en kötü tarafı okullar açıldı, iki gün geçti! Ereğli’nin maarif tarihinde böyle bir kararsızlık, bu derekeye düşmüş bir zayıflık yoktur.
 Dereyi geçerken at değiştirmeye kalkan Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, “Benim ortaokulda öğretmenim kalmadı, başka okullara gidin.” diyerek suyu bulandıran okul müdürleri haksızlık yapıyorlar. Nimet, Atatürk ve İzmirlioğlu okullarından üçer beşer ayrılan öğrenciler diğer okulların sınıf mevcutlarını artırıyor hiçbir yetkili buna engel olmuyor. Karışıklık yayılıyor.
 Türk Eğitim Sen olarak Nimet, İzmirlioğlu ve Atatürk okullarındaki kararsızlıkları anlamıyoruz. Baştan beri bu okullarla ilgili olarak alınan her karar yanlıştı.   Bugün gelinen noktada artık ok yaydan çıkmıştır. Söz konusu okullarda yaptığım izlenimler ve ziyaretler sonucunda artık kamuoyunun belli bir şekle girdiğini gördüm. Buna göre:
-Atatürk Ortaokulu, Nimet ve İzmirlioğlu İlkokulu birleştirilmelidir.
-Birleştirilen söz konusu üç okulun öğretmenleri norm kadro yönetmeliğinin 41. Maddesine göre bu üç okul arasında tercihe bağlı olarak atanmalıdır.
-Her ne kadar tasvip etmesek de yeni derslik yapılmadığı ve derslik ihtiyacı arttığı için adı geçen üç okulda ikili eğitim uygulanmalıdır. Yani Atatürk Ortaokulu tamamıyla orta kısım öğrencilerinin okuduğu sabahçı ve öğlenci gruplara eğitim veren bir okul haline getirilmelidir. Nimet ve İzmirlioğlu okulları ise bütünüyle ilkokulların okuduğu sabahçı ve öğlenci eğitim veren okullara dönüştürülmelidir.
-Valilik olaya el koymalı ve alınan karar hemen ilan edilmeli, kamuoyuna bilgi verilmeli, basın aracılığıyla duyuru yapılmalıdır.
 
 Ereğli’de okul yöneticilerini zorlayan bir diğer konu da seçmeli dersler meselesidir. Bir okulda onlarca ders seçilirse hem bu onlarca derse öğretmen bulamazsınız hem de program yapamazsınız. Yöneticilerimiz günlerdir uğraşmasına rağmen seçmeli ders programlarını bir türlü oturtamıyor. 10 dersin seçildiği bir okulda derslerin çakışmaması için 20 tane yeni derslik gerekiyor. Bu da adeta her okulda en az o okul kadar yeni bir okul ihtiyacı demektir. 
 Normal eğitim veren okulları derslik sıkıntısı sebebiyle ikili eğitime geçirmişken seçmeli derslerin artırılmasıyla derslik ihtiyacı daha da katlanmıştır. Velilerimizin ve öğrencilerimizin seçmeli dersleri seçerken okulların imkânlarını göz önünde bulundurması şarttır. Aksi takdirde dersler sabah ezanında başlayıp yatsı ezanında bitecektir. İşte o zaman Türk Eğitim Sen ‘in yaptığı uyarıların ehemmiyeti anlaşılacaktır.
 Milli Eğitim Bakanlığı seçmeli ders sayılarını ve saatlerini yeniden düzenlemelidir.
 
 Milli Eğitim Müdürlüğü’nün daha birçok kabahati vardır. Şimdilik onlara girmiyorum. İl Müdürlüğü ya da İlçe Müdürlüğü, Perşembe akşamı 17.30’a kadar İzmirlioğlu, Nimet ve Atatürk okullarının durumunu net olarak belirten bir açıklama yapmaz ise bu durumu değerlendireceğiz. Olaylardan olumsuz etkilenen her kim var ise onlarla birlikte gerekirse Milli Eğitim Müdürlüğü’nün karşısına oturup açıklama yapılıncaya ve vatandaşlarımızın sorunları çözülünceye kadar kalkmayacağız. Gerekirse de suç duyurusunda bulunacağız. Konunun vakti ve önemi sebebiyle çok çabuk çözüleceğine inanıyor, sabırla ve sakinlikle beklemenizi rica ediyorum.

Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER