HABER-SEN: ANAYASA MAHKEMESİ KENDİSİNİ İNKÂR ETTİ

Haber-Sen, Anayasa Mahkemesi’nin 30 Mart Çarşamba günü TRT yasasına ilişkin aldığı kararla, kazanılmış hakların gasp edilmesini anayasal bir dayanağa kavuşturduğunu savunarak, TRT’nin özerklik ve tarafsızlığına temel oluşturan, Anayasa’nın 133. maddesinin de bir hükmünün kalmadığını iddia etti. Haber-Sen bu gerekçe ile Anayasa Mahkemesi’nin kendini inkar ettiğini ileri sürdü.

HABER-SEN: ANAYASA MAHKEMESİ KENDİSİNİ İNKÂR ETTİ
KESK’e bağlı Haber-Sen, Anayasa Mahkemesi’nin 30 Mart Çarşamba günü TRT yasasına ilişkin aldığı kararla, kazanılmış hakların gasp edilmesini anayasal bir dayanağa kavuşturduğunu savunarak, TRT’nin özerklik ve tarafsızlığına temel oluşturan, Anayasa’nın 133. maddesinin de bir hükmünün kalmadığını iddia etti. Haber-Sen bu gerekçe ile Anayasa Mahkemesi’nin kendini inkar ettiğini ileri sürdü.

Haber-Sen MYK’sı yaptığı yazılı açıklamada, Mahkemenin kararı ile Anayasanın 133. maddesindeki “Özerklik ve Tarafsızlık” ilkesinin de anlamsızlaştığını savunarak, “Çünkü Mahkemenin Anayasaya aykırı görmediği düzenleme ile Kurumun en yüksek karar ve yönetim organı olan Yönetim Kurulu’na iki genel müdür yardımcısının üye olarak girmesine olanak tanınmıştır. Yönetim Kuruluna giren iki genel müdür yardımcısı Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmektedir. Bu üyelerin, gerektiğinde Bakanlar Kurulu’nca değiştirilebileceği de hükme bağlanmıştır. Siyasi iktidarın etkisinden uzak olması gereken TRT, Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı ile hükümetin bir organı haline gelmiştir” dedi.
Bu karar ile Anayasanın 133. maddesindeki “Devletçe kamu tüzelkişiliği olarak kurulan tek radyo ve televizyon kurumu ile kamu tüzelkişilerinden yardım gören haber ajanslarının Özerkliği ve yayınlarının Tarafsızlığını esastır” düzenlemesinin anlamını yitirdiğini söyleyen Haber-Sen, bu karar ile Anayasa Mahkemesi’nin 1968 / 46, 1990 / 2, 1990 / 8 sayılı kararlarının inkâr edildiğini söyledi.

-“ADALET TANRIÇASININ GÖZÜ AÇILDI, KARARI KARŞISINDAKİNİN KİM OLDUĞUNA GÖRE VERİYOR”-

Adalet ve düzeni temsil eden tanrıçanın, bir elinde terazi öteki elinde kılıç tutan gözleri bağlı bir bakire olarak simgeleştiğini anımsatan Haber-Sen, “Anayasa Mahkemesi’nin yeni binasının önüne dikilen adalet tanrıçası heykeli, gözleri açık olması nedeniyle tartışmalara yol açmıştı. Mahkemenin aldığı son kararlar da gösteriyor ki, değişiklik sadece heykelde kalmamıştır. Adalet tanrıçası bütün özelliklerini kaybetmiştir; Kararı karşısındakinin kim olduğuna göre vermektedir, terazinin dengesi bozulmuştur ve yürütmenin bir organı gibi karar almaktadır” dedi.

28 Şubat 2012 tarihinde Anayasa Mahkemesi başkanı ve üyelerine bir mektup göndererek “Geciken adalet, adalet olmaz” dediklerini ifade eden Haber-Sen, “Geç kalan kararın adaletsiz olduğunu bir kez daha gördük. Aynı mektupta Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın çeşitli dönemlerde yaptığı hukukun üstünlüğüne ve adalete ilişkin konuşmalarından da alıntılar yapmıştık. Bu karar, sözü kalıcı kılanın eylem olduğunu, sözün uçup gittiğini bir kez daha ortaya koydu. Bu hak gaspını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacağız” ifadelerini kullandı.



Güncelleme Tarihi: 06 Nisan 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER