GÖREVDE YÜKSELMEYE DAVA AÇILDI

GÖREVDE YÜKSELMEYE DAVA AÇILDI, KAMUDAN, MEMURLAR, ÖĞRETMEN

GÖREVDE YÜKSELMEYE DAVA AÇILDI
12.10.2013 tarih ve 287930 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği Ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğinin “Öğrenim durumu” başlıklı; Geçici 1. Maddesinde yer alan “18/4/1999 tarihinde görevde bulunan ve aynı tarih itibarıyla iki yıllık veya üç yıllık yükseköğrenim mezunu olanlar, diğer şartlara sahip oldukları takdirde 6 ncı maddenin uygulanması bakımından dört yıllık yükseköğrenim mezunu olanlara tanınmış haklardan yararlanırlar.” hükmü gereği, 18/4/1999 tarihinden sonra iki yıllık veya üç yıllık yükseköğrenim programından mezun olan adaylara aynı hak verilmemektedir. Bu düzenleme eşitlik ilkesine aykırı olup, 18/4/1999 tarihinden sonra iki yıllık veya üç yıllık yükseköğrenim programından mezun olan adayların mağduriyet yaşamasına sebep olacaktır. 
Türk Eğitim-Sen olarak Yönetmeliğin Geçici 1. Maddesinde, 18/4/1999 tarihinden sonra iki yıllık veya üç yıllık yükseköğrenim mezunu olanlara, 6 ncı maddenin uygulanması bakımından dört yıllık yükseköğrenim mezunu olanlara tanınmış haklardan yararlanma hakkı verilmemesine ilişkin eksik düzenlemenin yürütmesinin durdurulması ve devamında iptali istemiyle Danıştay’da dava açtık.
 
 
 
DANIŞTAY BAŞKANLIĞINA
 
“Yürütmeyi Durdurma Taleplidir”
 
DAVACI                               :Türk Eğitim-Sen
 
VEKİLİ                                :Av. Dilek ATAK
 
                                   Bayındır 2 Sok. No:46 Kızılay/ANKARA
 
DAVALI                               :Milli Eğitim Bakanlığı
 
T.KONUSU                          : 12.10.2013 tarih ve 287930 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği Ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğinin “Öğrenim durumu” başlıklı; Geçici 1. Maddesinde 18/4/1999 tarihinden sonra iki yıllık veya üç yıllık yükseköğrenim mezunu olanlara, 6 ncı maddenin uygulanması bakımından dört yıllık yükseköğrenim mezunu olanlara tanınmış haklardan yararlanma hakkı verilmemesine ilişkin eksik düzenlemenin öncelikle yürütmesinin durdurulmasına ve devamında iptaline karar verilmesi isteminden ibarettir.
 
Ö.TARİHİ                            :12.10.2013
 
AÇIKLAMALAR               :
 
 
 
12.10.2013 tarih ve 287930 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği Ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğinin “Öğrenim durumu” başlıklı;
 
GEÇİCİ MADDE 1 − (1) “18/4/1999 tarihinde görevde bulunan ve aynı tarih itibarıyla iki yıllık veya üç yıllık yükseköğrenim mezunu olanlar, diğer şartlara sahip oldukları takdirde 6 ncı maddenin uygulanması bakımından dört yıllık yükseköğrenim mezunu olanlara tanınmış haklardan yararlanırlar.” şeklinde düzenlenmiştir.
 
Bu düzenleme uyarınca, 18/4/1999 tarihinde görevde bulunan ve aynı tarih itibarıyla iki yıllık veya üç yıllık yükseköğrenim mezunu olanlar, görevde yükselme bakımından dört yıllık yükseköğrenim mezunu olanlara tanınmış haklardan yararlanabilir iken, 18/4/1999 tarihinden sonra iki yıllık veya üç yıllık yükseköğrenim programından mezun olarak görevlerine atanan kişiler aynı haktan yararlanamamaktadır. Bu düzenleme Anayasa’nın eşitlik ilkesine açıkça aykırıdır.
 
T.C. ANAYASASI;
 
“Kanun Önünde Eşitlik”
 
Madde 10 – “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.
 
(Ek fıkra: 7/5/2004-5170/1 md.) Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. (Ek cümle: 7/5/2010-5982/1 md.) Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz.
 
(Ek fıkra: 7/5/2010-5982/1 md.) Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz.
 
Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.
 
Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde (…) (1) kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.”
 
II. “Temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması”
 
Madde 13 . – (Değişik: 3/10/2001-4709/2 md.) Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, Anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz.
 
D. “Kamu hizmeti görevlileriyle ilgili hükümler”
 
1. Genel ilkeler
 
Madde 128 – Devletin, kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür.
 
Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir. (Ek cümle: 7/5/2010-5982/12 md.) Ancak, malî ve sosyal haklara ilişkin toplu sözleşme hükümleri saklıdır.
 
Üst kademe yöneticilerinin yetiştirilme usul ve esasları, kanunla özel olarak düzenlenir.” düzenlemelerine yer verilmiştir.
 
657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU’NUN
 
“Derece yükselmesinin usul ve şartları” başlıklı; 
 
 MADDE 68-B) (Değişik: 4/5/1984 - KHK 199/1 md.) Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir.
 
(Değişik ikinci paragraf: 13/2/2011-6111/101 md.) Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;
 
a) 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,
 
b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300’den az olanlar için en az 10 yıl,
 
c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl,
 
hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır. Dört yıldan az süreli yükseköğrenim görenler için bu sürelere iki yıl ilave edilir. Bu sürelerin hesabında; 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dâhil kurumlarda fiilen çalışılan süreler ile Yasama Organı Üyeliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dâhil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin; Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar için tamamı, diğer kadrolara atanacaklar için altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınır.
 
(Ek fıkra: 26/8/1993 - KHK - 501/1 md.; İptal Anayasa Mahkemesinin 6/10/1993 tarihli ve E. 1993/32, K. 1993/32 sayılı kararı ile)
 
    Bu bent hükümlerine göre atananlar atandıkları kadronun aylık (Ek gösterge dahil) ve diğer haklarından yararlanırlar. Bu suretle üst dereceye atananların bu kadrolarda geçirdikleri her yıl kademe ilerlemesi ve her "3" yıl derece yükselmesi sayılmak suretiyle kazanılmış hak ve emeklilik keseneğine esas aylık derecelerinin yükselmesinde gözönüne alınır. Ancak atandıkları kadro aylıkları, başka görevlere atanma halinde kazanılmış hak sayılmaz.” hükmünü içermektedir.
 
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda,  iki ya da üç yıllık yükseköğretim diplomasına sahip olanların söz konusu görevlere atanamayacaklarına ilişkin herhangi bir düzenleme yer almamaktadır. Kanunlarda yer almayan bir kısıtlama, yönetmelik hükmüyle getirilerek, 18.04.1999 tarihinden sonra dört yıldan az süreli yükseköğretim programından mezun olan adaylar mağdur edilmiştir.  
 
T.C. Anayasasının 11. maddesiyle de benimsenen normlar hiyerarşisi ilkesi gereği, bir hukuk düzeninde anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik, genelge, yönerge ve adsız düzenleyici işlemlerden oluşan birden çok norm mevcuttur ve bu normlar farklı kademelerde yer almaktadır. Bu normlar arasında altlık ve üstlük ilişkisi söz konusudur. Her norm geçerliliğini bir üst hukuk normundan alır. Dolayısıyla yönetmelik hükümlerinin kanun hükümlerine aykırı olması mümkün değildir.
 
Kanun hükümlerinde yer almayan bir kısıtlamanın yönetmelik hükmüyle getirilmesi ve bu hakkın engellenmesinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Anayasa ve Kanun hükümlerine aykırılık teşkil eden dava konusu eksik düzenlemenin öncelikle yürütmesinin durdurulması ve devamında iptali hakkaniyet gereğidir.      
 
Bütün bu anlatılanlardan bahisle iş bu davayı açma zarureti hasıl olmuştur. Takdir şüphesiz makamınızındır.
 
 
 
HUKUKİ SEBEPLER        :Anayasa, İYUK, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, vs ilgili tüm yasal mevzuat
 
 
 
HUKUKİ DELİLLER        : Her türlü yasal delil
 
 
 
SONUÇ VE TALEP                       :Yukarıda arz ile izahına çalıştığım ve yüksek mahkemenin de re’sen gözeteceği sair hususlar nedeni ile;
 
 
 
            1) 12.10.2013 tarih ve 287930 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği Ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğinin “Öğrenim durumu” başlıklı; Geçici 1. Maddesinde 18/4/1999 tarihinden sonra iki yıllık veya üç yıllık yükseköğrenim mezunu olanlara, 6 ncı maddenin uygulanması bakımından dört yıllık yükseköğrenim mezunu olanlara tanınmış haklardan yararlanma hakkı verilmemesine ilişkin eksik düzenlemenin öncelikle yürütmesinin durdurulmasına ve devamında iptaline,
 
 
 
            2) Tüm yargılama harç, masraf ve vekalet ücretinin karşı yan üzerinde bırakılmasına karar verilmesini vekâleten saygılarımla arz ile talep ederim. 
 
 
 
                                                                                                          DAVACI VEKİLİ
 
                                                                                                            Av. DİLEK ATAK
 
 
 
 
 
 
 
EKLER:
 
1) Onanmış vekâletname sureti
 
2) Hukuki deliller bölümünde sayılanlar
Güncelleme Tarihi: 21 Kasım 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER