EY TÜRK GENÇLİĞİ! NEREYE DOĞRU GİDİYORSUN ?

Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi’nin hazırladığı ankette 18-25 yaş grubundan 2 bin 359 gence gelecek planları ve Türkiye’ye bakışları soruldu.

EY TÜRK GENÇLİĞİ! NEREYE DOĞRU GİDİYORSUN ?
Ankete göre, Türkiye’de gençlerin yüzde 56,2’si başka bir ülkede yaşamayı tercih ediyor, yüzde 48,5’i “iş için torpil şart” diyor.

Ankete göre gençlerin;

Yüzde 56,8’i gelecekten umutsuz

Yüzde 56,2’si başka bir ülkede yaşamak istiyor

Yüzde 46’sı işsizlikten korkuyor

Yüzde 48,5’i iyi bir işin kapısını etkili tanıdıkların açtığına inanıyor.


Ülkemizde her geçen gün gençlerimiz, karamsarlığa sürükleniyor.

Yapılan araştırma bu gerçeği ortaya koydu. Siyasi irade tarafından izlenen sosyal ve ekonomik politikalar gençlerimizin gelecekten duyduğu kaygının artmasına neden oluyor.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk’un konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“Özellikle son iki yıldır hem üniversite giriş sınavlarında hem de KPSS’de yaşanan YGS rezaleti bu oranı yükseltti. Bir zamanlar ülkenin en güvenilir kurumları arasında gösterilen ÖSYM’de üst üste yaşanan skandallar, gençlerimizin geleceğe kuşkuyla bakmasına neden oldu. Öyle ki geleceklerini belirlemek için bir meslek sahibi olmayı hayal eden gençlerimiz, artık sadece sınav stresiyle baş etmiyorlar; bir de karşılarına engel olarak şifre ve kopya skandalları çıktı.

Bütün bunların yanı sıra Türkiye’nin her köşesinde hala kanayan bir yara olan işsizlik sorunu da gençlerimizin karşısında. Bütün engelleri aşıp da üniversiteye giren öğrencilerimiz bile mezun olduktan sonra iş kaygısıyla yıllarca ya evlerinde beklemek zorunda kalıyorlar ya da kendi meslekleri dışında “ne iş olursa yaparım” mantığıyla hareket etmek zorunda kalıyorlar. Günümüz şartlarında üniversite mezunu olmanın yanı sıra birçok alanda da kendini yetiştirmek gerekiyor. Bu ekonomik koşullarda gençlerimiz kendini yetiştirmek için yeterli maddi imkanları bulamıyor. Kendini güveni olmayan, kendini yeterince yetiştirememiş bir nesil karşımıza çıkıyor.

İş konusunda da tanıdık olmadan bir yere girilemeyeceği kanısı gittikçe yaygınlaşıyor. Nesnel ortamda iş alımları yapıldığı konusunda kuşku giderek artıyor.

Ekonomik ve siyasi kaygının kol gezdiği ülkemizde gençlerimiz, ailelerinde yaşanan huzursuzluğu da üstlerinde taşıyorlar. Türkiye’deki belirsizlik imkanı olanları yurtdışına yönlendiriyor. “Beyin Göçü” giderek artıyor. Özellikle bilime verilen önemin ülkemizde giderek azalması ülkemizin genç beyinlerin kaçmasına neden oluyor. Daha sonra bizler de onların yurtdışındaki başarılarını gazetelerden duymak zorunda kalıyoruz.

İşte bu karamsar tablo karşısında 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nın hangi havada kutlanacağı aşikardır. Türkiye Kamu-Sen olarak bütün bu sıkıntılara rağmen gençlerimizi ayakları yerde, geleceğe umutla tutunmuş görmek istiyoruz. Ülkemizin bu zor koşularda milletine, devletine bağlı Türk gençlerine ihtiyacı olduğunu belirtmek istiyoruz. Atalarının bu ülkeyi ne pahasına kurtardıklarını asla unutmamalarını temenni ediyoruz. Geçmişini bilmeyen, tanımayan ya da tarihi gerçekleri unutturulan bir nesilin ülkesine de faydası olmaz. Bu gerçekten hareket ederek, bir kez daha gençlerimizi tarihine, milletine, ülkesine sahip çıkmaya davet ediyoruz. Gençlerimiz, bayramınız kutlu olsun”…



Güncelleme Tarihi: 20 Mayıs 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER