EK-2' DE DEĞİŞİKLİK ÇALIŞMASI NE ANLAMA GELİYOR?

Taşra eğitim yöneticilerinin zorunlu yer değiştirme işlemleri 22 Ağustos 2013 tarihinde son anda gelen talimat ile ertelenmişti

EK-2' DE DEĞİŞİKLİK ÇALIŞMASI NE ANLAMA GELİYOR?
EK-2 ‘de değişiklik çalışması ne anlama geliyor?

 

Taşra eğitim yöneticilerinin zorunlu yer değiştirme işlemleri 22 Ağustos 2013 tarihinde son anda gelen talimat ile ertelenmişti.

Erteleme kadar eleştirdiğimiz bir hususta yöneticilerin tercihlerinin tamamlanmış olması, sonucunun açıklanacağı günün bitiminde ertelemenin yapılmış olması idi. Şimdi Bakanlığımızın elinde tüm taşra yöneticilerinin tercih ve puanları var. Eğer zorunlu yer değiştirme 2014 Mayıs ayında yapılacak ise o günkü şartların değişmemesi lazımdır. DMK'nun 76. Maddesinden atamalar ve yer değiştirmeler ya da 73. Maddesinden becayişler yapılacak olur ise Mayıs-2014'te rotasyona uğrayacak yöneticilere haksızlık yapılacaktır. Buna şube müdürü ilk atamaları da dâhildir.

 

4 Temmuz 2013 tarihinde taşra teşkilatı zorunlu yer değiştirme yönetmeliği yayınlandı. Yönetmelik ekinde ise taşra yöneticilerinin tercih yapabilmesi için il ve ilçe hizmet sınıfları Ek-2 liste yayınlanmıştı. Geçen hafta içerisinde Ek-2 ile ilgili il milli eğitim müdürlüklerine görüş soruldu. Anlaşılan bazı il/ilçelerin hizmet sınıfları değiştirilecek. Yönetmeliğin yayınlandığı gün de Ek-2'de tuhaflıklar olduğunu belirtmiştik. Bazı ilçeler anlaşılmaz derecede farklı gruplandırılmıştı. Mesela Diyarbakır merkez 5. Bölge, Diyarbakır/Sur ikinci sınıf hizmet bölgesi! Listede buna benzer birçok il/ilçe sınıflandırması görmek mümkündür. O dönemde bakanlığa bu husus sorulduğunda; Bakanlığın cevabı yönetmeliğin 6. Maddesi olmuştu;

 

” MADDE 6 - (1) Kalkınma Bakanlığının yayınlamış olduğu İllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması ile İlçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması verileri esas alınarak, kurumsal kapasite ve hizmet gerekleri bakımından oluşturulan hizmet bölgeleri ve bu bölgeler için öngörülen hizmet puanları EK-2'de gösterilmiştir.”

 

Bu madde ile ilgili değişiklik yapılacağını bekliyoruz. Aslında böyle bir çalışma; taşra rotasyonun rafa kaldırılmadığının göstergesi olmuştur. Her ne kadar yönetmelik ve KHK yerinde duruyor diyebilirsiniz. Bende size şunu söylerim; mevzuat uygulanmadıktan sonra ne işe yarar! Şube müdürü atamaları yıllardır yapılmıyor. Oysa ortada görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliği var! Ama hiçbir zaman kadrolu şube müdürü atamaları için düğmeye basılmadı. Taşra yer değiştirme yönetmeliğinin yayınlanmış olması da uygulanacağı anlamına maalesef gelmiyor. Sadece hatırlatmak istedim.(!)

 

Tercihler alındıktan hatta atamalar yayınlanmasa da yapıldıktan sonra Ek-2 de değişiklik yapmak doğru gibi gelmiyor bana! Ama şu da bir gerçek ki; doğru olmasa da bazı il/ilçelerin hizmet sınıflarının değiştirilmesi gerekiyor. Böyle bir değişimden olumsuz etkilenenler de olacaktır. Kişisel olarak iyi oldu diyenlerde! Tıpkı yerinden memnun olup yer değiştirmek istemeyenlerin olduğu gibi! Mesele ilke meselesi ise 22 ağustos 2013 tarihindeki şartların değişmemesi yerinde olurdu…

 

“Hizmet süreleri gözden geçirilsin”

 

Madem yönetmelikte değişiklik yapılacak, 4 ve 5. Sınıf hizmet bölgelerinde 2 yıl çalışma süresi az! Yine 3. Ve 2. Sınıf hizmet bölgelerinde eşit çalışma süresi de düzeltilmeyi bekliyor. Eğer değişiklik olacak ise hizmet sürelerinin de gözden geçirilmesi lazımdır. Yine Dernek üyelerimizin birçoğunun da itiraz ettiği daha önce yazdığım iki konu vardı. Bunlardan bir tanesi alt/üst bölge demeden her yöneticinin bir defaya mahsus her bölgeye atanabilmesi için başvuru yapabilmesidir. Puanı tutan istediği bölgeye atansın! Bir başka konu ise geçici görevlendirmelerin çalıştıkları sürelerin hiç hesaba katılmamasıdır. Ne hizmetten ne de puandan sayılmaması garip bir uygulama olacaktır.

 

Nerden geldik bu konulara, Ek-2'den! Keşke bu değişiklik 22 Ağustos 2013'ten önce yapılsa idi. Ben de değişiklik yapılmış gibi yazdım ama belki de yalnızca fikir alışverişidir! Malum görüş sormak, değişikliğin yapıldığı anlamına gelmemektedir. Bu arada bazı il milli eğitim müdürlüklerini il/ ilçe hizmet sınıfları ile ilgili görüşlerde bonkör davrandıkları, bazı illerin ise Ek-2'de ki listeyi değiştirmeden gönderdiğini duydum.

 

Umarım taşra yöneticilerinin TÜMÜ için hayırlı bir çalışma olur!

 

Davut ÇALIŞKAN
Ueyder

Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER