EĞİTİM SİSTEMİMİZ SİVİLLEŞMELİDİR
Türkiye’de gerçek anlamda özel okul olmadığını, özel okullarında devlet okulları gibi aynı müfredatı uyguladığını, aynı yasal mevzuata tabi olduklarını söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Özel okulların devlet okullarından tek farkı, özel okulların sahibinin devlet yerine kişiler olmasıdır. Türkiye’de özel okulculuğun hem nitelik hem de nicelik anlamında geliştirilmesine büyük ihtiyaç vardır. Buna paralel olarak eğitim sisteminin sivilleştirilmesi de gerekiyor”diye konuştu.
Türkiye’de yüzde 3 oranında seyreden özel okullara gerek mevzuat gerekse müfredat anlamında inisiyatif verilmesinin demokratik eğitim sisteminin olmazsa olmazlarından birisi olduğunu söyleyen DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Devlet maharetiyle verilen eğitim ideolojik ve baskıcı olduğu gibi, Türkiye’nin demokratikleşmesi sürecinde bile devletin saklı ve müesses müfredatının korunduğunu görüyoruz. Toplumun ihtiyaç, talep ve değerlerinin karşılanması için eğitim sisteminin sivilleşmesine ve özel sektörün teşvik edilmesine ihtiyaç vardır” dedi.
Çocuklarımızı tep tipleştiren, onlara monolitik bir kültür kazandıran mevcut eğitim anlayışından ve geleneksel eğitim reformlarından vazgeçilerek sivil dinamiklerin istek, değer ve düşüncelerini yansıtan eğitim anlayışlarının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini kaydeden Gürkan Avcı, şunları söyledi;
Eğitimin sivilleşmesi ve toplumsallaşmasıyla biriyle sivil gruplar tercihleri, farklılıkları, değerleri ve kültürel zenginliklerini eğitim yoluyla sürdürme ve geliştirme imkânı bulacaktır. Demokratik iklim içerisinde ortaklık hakkını ve birlik hukukunu geliştirmenin en sağlıklı yolu özgür birey, özgür eğitim ve özgür eğitim ilkeleridir. Böylece sivil inisiyatiflerin ve toplumsal dinamiklerin potansiyel ve enerjilerini akredite edecek ve eğitim hizmetlerini fonlayacak bir eğitim politikasına geçiş mümkün olacaktır. Aidiyet duygusunun güçlenmesi, kimlik ve kişiliğin ortaklaşması ve toplumsal farklılıkların yalınlaşarak kaynaşması bu sayede olur.
Eğitimde kendi medeniyet dilimizin geliştirilmesine güncel tanım ve ifadelerin kazandırılmasına da ihtiyaç vardır. Bu bağlamda, eğitimdeki yitik hafızamızı yeniden inşa edecek, fikir ve zihin dünyası zengin eğitim liderlerine de ihtiyaç vardır. Hak ve sevgi medeniyetimizin ve kadim kültürümüzün proaktif nesillerini ancak böyle yetiştirebiliriz.
Eğitim süreci öğrenciyi ancak özgür ve demokratik bir iklimde öğrenme tercihi ve sorumluluk disiplini kazanmış birey haline getirebilir. Pozitif rekabeti ve öğrenme sevgisini tesis etmeliyiz. Hakikati bilen ve yaşatan, inovatif, vizyonu çağlar üstü bir nesil yetiştirmeliyiz.
Kapitalist yaşam tarzının ve seküler eğitim anlayışının hüküm sürdüğü dünyada en üst düzeyde rekabet için yetiştirilmiş gençliğe ve bunun için gerekli özgün eğitim sisteminin tasavvur çekirdeklerini yetiştirecek eğitim liderlerine ihtiyaç vardır.
Sivil dinamiklerin birbirine rafine edilmesini sağlayarak, öncelikle soydaş ve dindaş dünyamızın ortak değerleriyle açık bir işbirliği başlatılması gerekmektedir. Türkiye ancak kesintisiz güç kaynağı olan bir eğitim sistemi ile ümit, diriliş, barış ve zenginliğin merkezi olur. Türkiye bu sayede ‘Yeni ve Büyük Türkiye’ olur. Türkiye böylesi bir eğitim sistemini inşa etmeye son yüzyıldır hiç bu kadar istekli, iradeli ve hazır olmamıştır
Güncelleme Tarihi: 12 Ocak 2013, 00:00
YORUM EKLE
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:19
GÜNEŞ
07:47
ÖĞLE
12:54
İKİNDİ
15:27
AKŞAM
17:51
YATSI
19:14
1
BİZ DE AİLE DEĞERLERİMİZİ KORUMAK İSTİYORUZ
2
MEB' DEN EN ÇOK MERAK EDİLEN SORULAR VE CEVAPLARI
3
HAKLARINIZ İÇİN MÜCADELE EDİNİZ
4
DİNÇER KENDİNE GEL !
5
KADINI YOK SAYAN ÖRGÜTLER BAŞARI SAĞLAYAMAZ
6
KARANLIK ELLER BARIŞA OLAN UMUDUMUZU ORTADAN KALDIRAMAYACAK...
7
DOÇENTLERİ SEVİNDİRECEK EK ÖDEME KARARI
8
ÖĞRENCİLER ALTIN KEP İÇİN YARIŞACAK
9
ATAMALAR NE ZAMAN ?
10
MEB'DEN OKULLARA ÖNEMLİ UYARI
ANKETTüm Anketler