BAKANLIĞA ENGELLİ ÖĞRETMEN TEPKİSİ

Türk Eğitim Sen'den bakanlığa engelli öğretmen tepkisi

BAKANLIĞA ENGELLİ ÖĞRETMEN TEPKİSİ
 

Koncuk, yaptığı yazılı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), engelli öğretmen alımı yapılması talebiyle TBMM Dilekçe Komisyonu'na başvuran bir kişiye, "Geçmişteki uygulamalar öğretmenlik mesleğinin bedensel engelli bulunanlar tarafından icra edilebilecek mesleklerden olmadığını göstermiştir. Öğretmenlik engelli tarafından icra edilemez. Özürlü öğretmen yerine, özürlü personel istihdam ediyoruz" cevabını verdiğini, bu cevabın Anayasa'ya ve kanunlara aykırı olduğunu iddia edildi.

"Öğretmenler başka görevde neden çalışsın?"

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda, "Kurum ve kuruluşlar çalıştırdıkları personele ait kadrolarda yüzde 3 oranında özürlü çalıştırmak zorundadır' hükmünün yer aldığını hatırlatan Koncuk, "MEB, bu hüküm doğrultusunda özürlü personel çalıştırdığını ifade ediyor. Ancak diplomasında 'öğretmen' yazan bir kişi neden kendi mesleğini icra etmek yerine, MEB'de başka bir görevde çalışsın? Şayet üniversitelerimiz, engelli vatandaşlarımıza öğretmenlik diploması veriyorsa, devlet onların mesleklerini yapmaları için gerekli koşulları sağlamak zorundadır. Dolayısıyla bu hüküm, 'öğretmen' unvanı için de geçerli olmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

"Öğretmenlerin hakları elinden alınıyor"

Mevzuatta engelli öğretmenlerin, öğretmen olarak atanmasına yönelik herhangi bir engelin bulunmadığına dikkati çeken Koncuk, önceki yıllarda engelli öğretmenlerin atanmasına imkan tanındığını, buna rağmen, engelli öğretmenlerin kazanılmış haklarının geri alınmaya çalışılmasının utanç verici olduğunu ifade etti.

Engelli öğretmenlerin tıpkı diğer öğretmenler gibi eğitim fakültelerinden başarıyla mezun olduklarını, ÖMMS'den yeterli puan aldıklarını dile getiren Koncuk, açıklamasında, "Engelli olmayı, öğretmenlik yapmaya engel olarak gören bu zihniyeti Türk Eğitim-Sen olarak şiddetle kınıyoruz" ifadesini kullandı.

Koncuk, Türk Eğitim-Sen olarak MEB'e yazı yazarak, engelli öğretmen adaylarının, tıpkı diğer öğretmen adayları gibi değerlendirilerek, yasa ve yönetmeliklerin amir hükümleri doğrultusunda atamalarının yasada belirtilen kontenjanlar dahilinde yapılmasını istediklerini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 03 Ocak 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER