Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Temmuz ayında 15 branşta öğretmenler için yapılacak alan sınavından sonra öğretmen atamalarının gerçekleştirileceğini açıklamış, “Ağustos ayına kadar atamamız olmayacak'' demiştir. Dinçer yaptığı açıklamada, ''Daha nitelikli öğretmen talebinde bulunuyorken, alan sınavı da yapmayı planlamışken, Şubat ayında atamayı bekliyor olmak ve dile getirmek, bence önceki isteklerle çelişiyor” ifadesini kullanmıştır.
Bakan Dinçer’in alan sınavının nitelikli öğretmen temini sağlayacağını söylemesi yaşanan sorunların ana nedenini bilmediği anlamına gelmektedir. Çünkü alan sınavı nitelik ölçen bir sınav değil, sıralama sınavıdır. Alan sınavı ile nitelikli öğretmen ataması yapılacağını düşünmek büyük bir yanılgıdır. Şöyle ki; öğretmen atamalarında bazı branşlara fazla, bazı branşlara az kontenjan ayrılmaktadır. Gerekli tedbirler alınmadığı için zamanla bazı branşlarda aşırı yığılma olmuştur. Dolayısıyla KPSS’den 30-40 puan alanlar öğretmen olarak atanabilirken; 85-90 puan alanlar açıkta kalabilmektedir. Ne yazık ki Bakan Dinçer bunu dahi öngörememekte ve kamuoyunu yanıltan açıklamalar yapmaktadır.
Üstelik bu sınav, sadece 15 alanda yapılacaktır. O halde, sadece 15 alanda mı nitelikli öğretmen ataması yapılacaktır? Diğer branşlara atananlar nitelikli öğretmen kategorisinde olmayacak mıdır? Ya da alan sınavı olmadığı için bugüne kadar atanan öğretmenler niteliksiz midir, mesleki yeterliliğe sahip değil midir? Yoksa Bakan Dinçer de Maliye Bakanı gibi öğretmenlerimize kalitesiz mi demek istemiştir? Bu nasıl bir mantık yürütmedir?
ÖĞRETMENLER İÇİN KPSS’NİN GEÇERLİLİK SÜRESİ NEDEN BİR YIL OLARAK BELİRLENDİ?
Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı sınav merkezli eğitimden uzaklaşmayı planlarken, SBS’yi kaldırırken; öğretmenlik mesleğinde KPSS’nin geçerlilik süresini 1 yıl ile sınırlamaktadır. Öğretmenlerimiz, eğitim fakültelerinde yıllarca dirsek çürütürken, ardından atamasının yapılması için KPSS’ye hazırlanırken, KPSS’nin geçerlilik süresini bir yıl ile sınırlamak ne kadar doğrudur? Tüm kamu görevlisi olacak kişilere yapılacak sınavın geçerliliği 2 yıl olarak belirlenmişken, öğretmenler için KPSS’nin geçerlilik süresi 1 yıl olarak belirlenmesi hak ve hukukla bağdaşır mı? Kaldı ki Türk Eğitim-Sen olarak, öğretmenler için KPSS’nin geçerlilik süresinin iki yıl olması için açtığımız dava halen devam etmekted ir.
Buradan soruyoruz: Bu gençlerimizin hayatı sınavlara hazırlanırken mi geçecek? Bu gençlerimizin eli ne zaman ekmek tutacak, öğretmenlerimiz ne zaman öğrencileri ile buluşacak?
Bakan Dinçer, 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Bakanlıkta atamalar ve yer değiştirmelerin yılda bir kez yapılacağının kanuna bağlandığını söylüyor ama bunun delindiğini geçen yıldan gayet iyi biliyoruz. Geçen yıl Şubat ayında 17 bin öğretmen ataması gerçekleştirildi. Bu ek atamalar neticesinde; yer yarılmadı, kıyamet kopmadı, eğitim sistemi tıkır tıkır işledi. Daha önceleri yılda iki kez öğretmen ataması yapılıyorken, bunu yılda bir kereye indiren de Ömer Dinçer’in ta kendisidir. Yani Ömer Dinçer kendi eliyle öğretmen atamalarını hercümerç etmiş, 350 bin ataması yapılmayan öğretmeni ağlatmış, okulları, öğrencileri öğretmensiz bırakmıştır. Bakan Dinçer’in yılda bir kez öğretmen ataması inadını anlamak mümk&uum l;n değildir.
ŞUBAT AYINDA ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILMASI KONUSUNDAKİ KARARLILIĞIMIZDAN TAVİZ VERMEYECEĞİZ
Bakan Dinçer’in artık önyargılarını bir kenara bırakmasını, kamuoyunu yanlış bilgilendirmemesini, eğitimin ihtiyaçlarını ve öğretmenlerin beklentilerini karşılamasını istiyoruz. Çok şey mi istiyoruz? Bakan Dinçer, yalanlar arkasına saklanmaktan vazgeçerek, öğretmen atamalarını yılda iki kez yapmalıdır. Türk Eğitim-Sen OLARAK Şubat’ta ÖĞRETMEN atamaSI yapılması konusundaki kararlılığıMIZDAN TAVİZ VERMEYECEĞİMİZİN HERKES TARAFINDAN BİLİNMESİNİ İSTİYORUZ.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Güncelleme Tarihi: 05 Ocak 2013, 00:00