Anadolu Eğitim Sendikası genel başkanı Mehmet Alper Öğretici memur ve emekliler için 2019’da ek zammın kaçınılmaz olduğunu belirterek vergi dilim oranlarının değişmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon verilerini açıkladı. Enflasyon 2018’in bitmesine iki ay kala düşüşe geçti. Ekonomik olarak sevindirici olan bu gelişme memurlar için pek de sevindirici olmadı.
Çünkü 2019’un ilk 6 ayında sadece % 4 zam alacak memurlar enflasyon farkına medet ummuş durumda.
Enflasyon kadar artış zam değildir! 2018 ve 2019’da memurların maaş zammı toplamı sadece % 16.5 olmuştu.
Altışar aylık periyodlara bakılacak olursa; 2018’de % 4, % 3.5 zam ve % 5.17 de enflasyon farkı var. 2019’da % 4 ve % 5 zam alınacak. Memur ve emekliler enflasyon kadar fark alabilirken, 4 dönemdir maaşlardaki artış alım gücünü sabit tutuyor.
Memurlar enflasyona mecbur bırakıldı! 4. dönem toplu sözleşme görüşmesinde 2018 ve 2019 yılı memur maaşlarının toplamı bile şu anki güncel enflasyondan daha az. Maalesef memurlar enflasyon artışını beklemek durumunda kalıyor.
Çünkü enflasyon kadar maaş artışı alınabilecek. Enflasyon ekonomi için ağır bir yükken, bu yük en çok da memur, emekli ve tüm çalışanların sırtında! Vergi de memurların sırtında büyük yük! Yıllardır maaş zammını enflasyon kadar alan memurların diğer bir sorunu da vergi yükünün yüksek olması.
Tüm memur, emekli ve diğer çalışanların maaşlarından gelir vergisi oranında kesintiler peşin yapılmaktadır.
Memurların vergi oranlarında değişiklik yapılması sürekli gündeme getirilmesine rağmen çözün üretilmiyor ve üretilmedi. Enflasyonun altında ezilen memur ve emeklileri bir de peşin alınan vergi yükü ekleniyor.
2019’da ek zam kaçınılmaz! Enflasyondaki ani artışın faturası memur ve emeklilere kesilmemeli. 2018-2019 yıllarını kapsayan toplu sözleşmede alınan toplam % 16.5’lik artış 1 yıldan önce eridi. Enflasyondan medet uman çalışanların talepleri göz ardı edilmemeli ve 2019’da memur ve emeklilere ciddi oranda EK ZAM gündeme gelmelidir.
Anadolu Eğitim Sendikası